Doe de DigiSwitch !

Posted: 20th April 2020 by admin in Trends

Onze Trend-Lezingen; Dagvoorzitterschappen en Brainstorm-sessies zijn Corona-Proof. Men kan tot op het laatste moment Switchen tussen een…

(1) Live Presentatie; Dagvoorzitterschap of Brainstorm op de beoogde event-locatie
(2) Online Uitzending vanaf de beoogde event-locatie (DWDD-setting, incl. techniek)
(3) Webinar via een platform als ZOOM; YouTube; TEAMS; Jitsi etc. (incl. techniek)

Combinaties zijn uiteraard ook mogelijk. Dankzij onze eigen uitzend-techniek (van TrendWatcher.TV & NederlandWerktDoor.TV  hebben wij techniek en presentatie in 1 hand. Daardoor kunnen we dit voordelig aanbieden (ons reguliere sprekerstarief, inclusief de techniek).

Doe de DigiSwitch !
Een offerte aanvragen kan hier of bel 070 511 44 44.

Deel DigiSwitch.nl met uw collega’s en zakenvrienden.
15% aanbreng-fee voor gegunde opdrachten die via doorverwijzing tot stand kwamen.

Richard Lamb

Richard Lamb

Als je even klaar bent met de ongenuanceerde uitspraken van ‘OpinieStokers‘ in de Main Stream Media, heb ik een tip voor je: luister eens naar de wekelijkse uitzendingen van de AngryNerds (YouTube / Twitter), een groep technisch onderlegde mensen bespreken op een genuanceerde manier de toestand in de wereld. Door hun diversiteit in achtergrond – uiteenlopende van stralingsdeskundige en beveiligingsexpert tot AI Professional en Information Scientist – houden zij elkaar scherp en staan geen onzinnige uitspraken toe. Het is mij een eer deel uit te mogen maken van dit bijzondere gremium dat gevraagd en ongevraagd adviezen geeft over zaken die de samenleving bezighouden (de namen van de deelnemers vind je onderaan).

In één van de afgelopen uitzendingen spraken wij onder andere over…

Corona Apps
Wat is de haalbaarheid? Hoe om te gaan met door de gebruiker gewenste Privacy (anderen mogen niet weten dat ik besmet ben (geweest) door COVID-19) tegenover de door de overheid gewenste Transparantie (wat is de status van de verspreiding van het CoronaVirus)? Deze tegenstelling noemen wij trouwens ‘TransPrivacy’. Wat zijn de risico’s van bestaande internationaal gebruikte CoranaApps versus een in Nederland te ontwikkelen CoronaApp? Wat is het  verschil qua privacy tussen app’s die locatie-informatie (GPS-data delen met de overheid of een app-beheerder) en een op Bluetooth-gebaseerde CoronaApp? Op welke manieren kan er misbruik gemaakt worden van een CoronaApp door gebruikers en hackers? Denk aan mensen die expres dragers van het CoronaVirus opzoeken om via hun CoronaApp zichzelf weer als Corona-verdachte te laten vermelden en zo een paar weken extra vrij van hun werk denken te krijgen. En wat te denken van een hacker die stiekem een BlueTooth Router plaatst in supermarkt of andere openbare plaats om daarmee onterecht de CoronaApp van passerende klanten ‘te besmetten’. Kan trouwens via een stichting de privacy rond de data van een CoronaApp gegarandeerd worden? Kan een decentrale CoronaApp opgebouwd worden met BlockChain-technology? Een prijzenswaardig initiatief is trouwens deze brief van wetenschappers experts gericht aan het Kabinet en de politiek in brede zin: ‘Kijk heel kritisch naar Corona Apps’.

5G-straling
Wat zijn feiten en wat zijn de fabels rond de introductie van 5G-communicatie? Wat is per frequentie een veilige veldsterkte uitgedrukt in Volt per Meter (V/m)? Waarom is het bijna logisch dat door complotdenkers (geheel onterecht) een relatie wordt gelegd tussen Corona en 5G-straling? In hoeverre klopt het verhaal dat elektronische autosloten geblokkeerd worden door 5G-straling?

CoronaCrisis, hoe nu verder?
Wat wacht ons de komende maanden? Wordt het een RESET; RENEWAL of REBOUND? Wat is het ‘Nieuwe Normaal’? Zelf heb ik tegen het einde van deze uitzending een ‘Educated Guess’ gedaan over het verloop van de CoronaCrisis de komende maanden. Mijn berekening is dat we in Nederland door nationale feestdagen; mooi weer en vakanties met ieder een nasleep van minimaal 2 tot 3 weken in ieder geval tot november uitbraken van het CoronaVirus houden. Don’t shoot the messenger, wen er maar aan… Sterker nog, zoals Diederik Gommers (voorzitter vd Nederlandse Vereniging Intensive Care) aangaf: het CoronaVirus gaat nooit meer weg tenzij er een vaccin ontwikkeld wordt en breed beschikbaar komt.

Lees; Print en Download de ‘TrendsVerwachting 2020 in 20 Trends’ (scroll down)
TrendStrateeg Lieke en/of Richard Lamb uitnodigen als spreker of dagvoorzitter: bel 070 511 44 44
Trendwatchers Lieke en Richard Lamb

Lees; Print en Download de ‘TrendsVerwachting Travel Trends 2020‘ (scroll down)
TrendStrateeg Lieke en/of Richard Lamb uitnodigen als spreker of dagvoorzitter: bel 070 511 44 44
Trendwatchers Lieke en Richard Lamb

Aanschuiven als tafelgast in de live-uitzending? Bel 070 511 44 44.

Wil jij zelf zaterdag 11 novmber 2023; 9 december 2023 of 13 januari 2024 aanschuiven bij ons – Lieke en Richard Lamb – in de live-uitzending op TrendWatcher.TV? Dat kan in de vorm van een exclusief gesprek van 10 minuten, bijvoorbeeld rond een innovatie product of inspirerend initiatief. Wil je zelf liever niet in beeld maar wil je wel je innovatieve product of dienst door ons laten bespreken? Dit alles kan voor het speciale tarief van slechts Euro 750,- ex btw per gesprek (als symbolische bijdrage aan de uitzendkosten). Deze uitzendingen verzorgen wij onder andere elke tweede zaterdag van de maand vanuit Grand Hotel Huis ter Duin in Noordwijk aan Zee en op aanvraag rond een congres; event of andere bijeenkomst. 

Bel ons voor de mogelijkheden 070 511 44 44 of stuur een email dan maken we er samen iets moois van!

Kijk mee met TrendWatcher.TV

Achtergrond: zo bereik je de media
Heb je zelf een innovatief product; verhaal of initiatief dat volgens jou interessant kan zijn voor de media? Laat het ons weten! Wij bieden via ons kanaal TrendWatcher.TV de gelegenheid om media-aandacht te creëren. Zowel direct bij ons in de uitzending als ook indirect bij de traditionele media. De redacties van omroepen; dagbladen en vakbladen blijken namelijk nogal eens mee te kijken met onze uitzendingen en ontdekken op die manier nieuwe gasten voor hun eigen uitzendingen en artikelen. Het komt regelmatig voor dat wij benaderd worden door een redactie met het verzoek om de contactgegevens van één onzer gasten aan te reiken. Logisch, want men heeft dan al gezien hoe goed iemand in onze uitzending zijn of haar boodschap onder woorden kan brengen.

Liever een eigen thema-uitzending?
Alles over een speciale thema-uitzending van TrendWatcher.TV die geheel gewijd is aan jouw eigen organisatie; een congres; evenement of een actueel thema kun je hier vinden. 

Kijk iedere 2e zaterdag v/d maand live mee met TrendWatcher.TV
Stem die zaterdag rond 14:00 uur af op Live.TrendWatchwatcher.TV; schenk iets te drinken in; kijk mee en bemoei je met de uitzending door op social media de hashtag #TrendWatcherTV te gebruiken. Dan maken we er samen weer iets bijzonders van!

 

Trendpresentatie of TrendBattle™
Onze TrendsVerwachting 2020 (Trends2020.nl) is een ideaal startpunt voor een levendige Trendpresentatie of TrendBattle tijdens een congres of interne (brainstorm)sessie. Dus, heb je plannen voor een bijeenkomst, groot of wat intiemer? Neem even contact met ons op (070 511 44 44) dan zorgen wij voor een mooi passend voorstel met een korte of langere trendpresentatie door Lieke of Richard Lamb. Een duo-presentatie in de vorm van een TrendBattle kan ook. Als er behoefte aan mocht zijn, combineren we de trendpresentatie met het dagvoorzitterschap of een bruisende BigBrainstorm.

Met warme groet,

Lieke en Richard Lamb,

Future Expertise Center // TrendWatcher.com // TrendWatcher.TV

Contact@TrendWatcher.com // 070 511 44 44 // Skype TrendWatcher.com

Webversie van de TrendBrief – Afmelden van de TrendBrief

TrendsVerwachting Generatie Z

Posted: 17th August 2019 by admin in Lieke Lamb, Richard Lamb, Trends

Lieke Lamb en Richard Lamb zijn founding partners van het Future Expertise Center // TrendWatcher.com. Samen vormen zij het meest gevraagde TrendWatchers-duo van Nederland. Dagelijks verzorgen zij TrendPresentaties en TrendBrainstorms in binnen- en buitenland. Ook geven zij als Trendstrateeg veelvuldig strategisch advies en leiderschapssessies aan bedrijven. Regelmatig stellen deze innovatie-ambassadeurs met elkaar een TrendsVerwachting op voor een maatschappelijk thema. Dit keer de ‘TrendsVerwachting Generatie Z’.

Wat maakt generatie Z tot een te identificeren generatie. Kan dat eigenlijk wel ? Zou het nou echt zo zijn dat iemand die tot de ‘Generatie X’ behoort – en dus geboren is tussen 1956 en 1985 – zich totaal anders gedraagt dan iemand die tot ‘Generatie Y’ behoort (zo ongeveer geboren tussen 1982 tot 2001)? Natuurlijk niet, maar wel is het zo dat wij allen sterk gevormd worden door het tijdsgewricht waarin wij leven. De media; politiek; wetgeving en onze directe omgeving bepalen hoe wij te tegen de wereld aankijken. Denk maar eens terug aan de naoorlogse generatie – geboren tussen 1940-1960 – ook wel aangeduid als de babyboomgeneratie. Door hun ouders, die de Tweede Wereldoorlog bewust meemaakten, werden de babyboomers aangezet tot de wederopbouw van ons land. De eerste golf Babyboomers ging daarin mee en werkten keihard om Nederland weer op te bouwen. De tweede golf Babyboomers kwam – in de jaren ’60 en ’70 – daartegen in opstand en leefden er schijnbaar lekker op los. Niet omdat ze nou zo anders in elkaar zaten, maar omdat ze te maken hadden met een ander maatschappelijk speelveld. Terugblikkend zijn generaties makkelijker te definiëren dan op het moment zelf. Datzelfde hebben we nu ook met Generatie Z.

Generatie Z
Vanaf 1995 werd gesproken over de eerste golf van Generatie Z. Vanaf 2000 ontstond de tweede golf van de Generatie Z. Laten we daarop inzoomen. Deze jongeren zijn nu in 2019 maximaal 19 jaar oud. Deze exponenten van de Generatie Z zijn zich heel bewust van hun omgeving. Duurzaamheid is voor hen business-as-usual en ze realiseren zich steeds meer dat de baan waar ze nu voor opgeleid worden in de toekomst niet meer zal bestaan. Met name beroepen waarvoor een MBO niveau-2 opleiding nodig is, zijn kwetsbaar door snel opkomende nieuwe technologieën. Denk bijvoorbeeld – maar niet uitsluitend – aan administratief werk en zelfs eenvoudige ICT-werkzaamheden. Deze werkzaamheden zullen steeds meer ‘weggeautomatiseerd’ worden, bijvoorbeeld door toepassing van Kunstmatige Intelligentie in producten en diensten. In het verlengde daarvan hebben veel MBO-opleidingen al in hun planning staan dat hun MBO-opleidingen op niveau 2 voor bepaalde vakrichtingen binnen enkele jaren zullen stoppen. Simpelweg omdat er nu al vrijwel geen stageplaatsen en vacatures voor dit niveau te vinden zijn.

Het Digitale Doolhof
Dat is best vreemd in een arbeidsmarkt waarin juist steeds meer mensen nodig zijn om al het werk te verrichten de komende decennia. Een periode waarin Nederland vergrijst (met een hoogtepunt rond 2030 a 2035). Hoe kan dat? Dat heeft in veel gevallen te maken met wat wij noemen ‘Het Digitale Doolhof’ (zie ook Trends2019.nl). Voor vrijwel ieder type baan – uiteenlopend van automonteur tot administratief medewerk(st)er en van ICT-er tot zorgverlener – wordt steeds meer verwacht dat men niet-repetitieve werkzaamheden kan verrichten, ondersteund door ICT (dat de makkelijke en zich herhalende taken automatisch afhandelt). Wat resteert zijn de meer complexe werkzaamheden waarvoor een opleiding op MBO niveau-2 vaak niet toereikend is omdat er al snel ICT-systemen bij de uitvoering van een vak gebruikt moeten worden.

SprokkelWijs
Hoe zouden we dat kunnen oplossen? In het onderwijs zowel op MBO; HBO als de Universiteiten worden studenten van oudsher vakmatig opgeleid. Dat zal snel moeten veranderen. Bij enkele opleidingen is al voorzichtig een draai ingezet van vakmanschap naar het aanleren van meer generieke vaardigheden waarmee men zich zelfstandig iets eigen kan maken. Op HBO- en Universitair-niveau is dat makkelijk te implementeren maar op MBO-niveau 2; 3 en 4 kan dat tot problemen kan leiden. Je kan niet van iedere MBO-leerling verwachten dat ze iets bijleren door bijvoorbeeld zelfstandige training aan de computer. Zeker op MBO niveau-2 is dat onredelijk om te verwachten van de studenten.

Snel samen aan de slag!
MBO-ers hebben behoefte aan intensieve klassikale begeleiding met veel voorwaarts complimenteren. Doen we dat niet dan leiden we een generatie jonge werklozen op die door de snel opkomende technologieën buiten de arbeidsmarkt geplaatst worden terwijl we hen hard nodig hebben in het vergrijzende Nederland. Daarom moeten we van Onderwijs naar ‘SprokkelWijs’: een leven lang leren intensief begeleid door het Onderwijs; Ondernemers; Onderzoek en Overheid. Snel samen aan de slag!

Deze ‘TrendsVerwachting Generatie Z‘ is ook gepubliceerd door Rijnstreek Business.

Contact met Lieke en Richard Lamb en boekingen mogelijk via TrendWatcher.com

Lieke Lamb en Richard Lamb zijn het meest geboekte TrendWatchers-duo van Nederland. Zowel samen als solo zijn zij beschikbaar als inspirerend TrendWatcher en Dagvoorzitter. Boekingen via: 070 511 44 44.

Trendwatchers Lieke en Richard Lamb

TrendsVerwachting 2019

Posted: 3rd January 2019 by admin in Trends

Trendpresentatie of dagvoorzitter nodig? Bel Lieke of Richard Lamb: 070 511 44 44
Trendwatchers Lieke en Richard Lamb

TrendWatcher.TV

Posted: 31st October 2018 by admin in Lieke Lamb, Richard Lamb, TrendWatcherTV


Live-uitzending!
Schuif zaterdag 8 december 2018 vanaf 14:00 uur aan in de live-uitzending bij TrendWatcherTV. We hebben al een mooie line-up met onder andere Bart Veldkamp met Holy Bites; Google Home; Vodka 0.0 van Amzterdamit; Blackberry KEY2; UV Sense van L’Oréal / La Roche-Posay; SoftShave; Baaij-Fresh en Materia.One van Staramba maar er nog ruimte voor extra tafelgasten in de uitzending (deze keer Euro 300,- ex btw per gesprek). Bel voor de mogelijkheden 070 511 44 44 of stuur ons een email!

Heb je een innovatief product; verhaal of initiatief dat volgens jou interessant kan zijn voor de media? Laat het ons weten! Wij – Lieke en Richard Lamb – bieden via ons kanaal TrendWatcher.TV de gelegenheid om media-aandacht te creëren. Zowel bij ons in de uitzending als ook indirect bij de traditionele media. De redacties van omroepen; dagbladen en vakbladen blijken namelijk nogal eens mee te kijken met onze uitzendingen en ontdekken op die manier nieuwe gasten voor hun eigen uitzendingen en artikelen. Het komt regelmatig voor dat wij benaderd worden door een redactie met het verzoek om de contactgegevens van één onzer gasten aan te reiken. Logisch, want men heeft dan al gezien hoe goed iemand in onze uitzending zijn of haar boodschap onder woorden kan brengen.

Schuif aan bij TrendWatcher.TV
Bel voor de mogelijkheden 070 511 44 44 of stuur ons een email!

Neem contact op
Wil jij zelf een keer aanschuiven in onze live-uitzendingen op TrendWatcher.TV? Denk bijvoorbeeld aan een exclusief interview van 10 minuten (in speciale gevallen al vanaf Euro 300,- ex btw) of een item opgenomen op locatie. Neem even contact op dan maken we er samen iets moois van.

Thema-uitzendingen
Alles over een speciale thema-uitzending van TrendWatcher.TV die geheel gewijd is aan jouw eigen organisatie; een congres of een actueel thema kun je hiervinden.

Ter inspiratie een live thema-uitzending rond de Koning Willem I Prijs 2018 die wij mochten verzorgen vanuit het gebouw van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB).

Tijdens een event van BTG (Branchevereniging Telecom Grootgebruikers) spraken Lieke en Richard Lamb (Future Expertise Center // TrendWatcher.com) over the Internet of Things (IoT). Hieronder de interviews zoals gepubliceerd op TrendWatcher.TV (scroll down).

U kunt TrendWatcher.TV inschakelen bij uw eigen event.
Bekijk de unieke mogelijkheden en tarieven op TrendWatcher.TV // Live-uitzendingen.

Lieke en Richard Lamb verzorgen als TrendStrateeg en Futuroloog trendpresentaties over friends en ontwikkelingen als the Internet of Things; Kunstmatige Intelligentie; in de samenleving etc. etc. Informatie en boekingen via 070 511 44 44.


0. Bekijk de hele uitzending over the Internet of Things

1. Start het gesprek met Goran Gavric, CEO, TWTG

2. Start het gesprek met Ewout Karel, Innovation manager T-mobile NL

3. Start het gesprek met Martijn Teekens, Sales manager B-to-B, T-mobile NL

4. Start het gesprek met Petra Claessen, Managing Director & New Business, BTG

TrendsVerwachting 2018
Het jaar van…Hergroeperen

Posted: 26th December 2017 by admin in Trends

De TrendsVerwachting 2018 met 12 trendpijlers van Lieke en Richard Lamb is nu beschikbaar. Gratis! De TrendsVerwachting 2018 Full Screen lezen en de PDF downloaden (40 pagina’s) kan hier. Contactgegevens voor de media.

Trendpresentatie met Lieke of Richard Lamb aanvragen?
Naar aanleiding van hun TrendsVerwachting 2018 zijn Lieke Lamb en Richard Lamb als Trendstrateeg & Futuroloog (solo of samen) beschikbaar met een inspirerende Trendpresentatie of als energieke dagvoorzitter; met een Keynote Speech; BigBrainstorm-sessie; Boardroom Consultancy; als Dinner Speaker en Columnist. Lees hier verder over hun unieke conceptenBel 070 511 44 44 of stuur een email.

Denk mee over 2018
Mijn Verwachting voor…
De TrendsVerwachting 2018 is een ‘levend document’ dat doorlopend wordt aangevuld door specialisten. Kijk op pagina 36 en treed in de voetsporen van onder andere prof. Jos Malda (pagina 37); Ronald Kleverlaan (pagina 38);  Marcel Bullinga // Ronald van den Hoff // Goos Eilander // Norbert Mirani. Burgers; bedrijven en bestuurders worden uitgenodigd om ook hun ‘Mijn Verwachting voor…’ aan te leveren. Schrijf ‘Mijn Verwachting voor…’ met een lengte van 1 of 2 alina’s in en stuur deze in.

Meld je aan voor de TrendBrief
Dan blijf je op de hoogte van alle aanvullingen op de TrendsVerwachting 2018 en andere trends.

André Kuipers doet het licht uit, Lieke Lamb bij Max

Posted: 25th December 2017 by Lieke Lamb in Lieke Lamb

André Kuipers doet het licht uit op de Erasmusbrug voor Earth Hour

Op zaterdag 24 maart 2018 doen overal ter wereld om 20.30 uur lokale tijd miljoenen mensen, steden, bedrijven en organisaties het licht voor een uur uit om te laten zien dat zij de toekomst van onze planeet belangrijk vinden: Earth Hour. Ook in Nederland zijn er dit jaar weer vele initiatieven.

Lieke Lamb sprak erover bij Tijd Voor Max. Voor videofragment en artikel klik hier…

Tankbare waterstof ‘H2Fuel’ is een doorbraak voor de waterstof-economie

December 2017 – Dankzij een Nederlandse uitvinding kan waterstof die is opgeslagen als NatriumBoorHydride kan men gecontroleerd vrij laten komen door dit te op te lossen in ultrapuur water. Daardoor is waterstof even gemakkelijk en veilig te tanken als conventionele brandstof. De zogeheten H2Fuel maakt het gebruik van waterstof als energiebron in het vervoer een stuk eenvoudiger. H2Fuel is een een brandstof die duurzaam is geproduceerd, gemakkelijk is toe te passen en bij gebruik geen enkele schadelijke emissie achterlaat (Bron: De Ingenieur).

1500 km auto rijden op 100 liter H2Fuel in een drukloze waterstoftank!

“H2Fuel is een doorbraak voor de waterstof-economie: met een tank van 100 liter H2Fuel kan een auto zo’n 1500 km rijden. Dat is revolutionair! Het kan de milieubelastende grote accu’s in elektrische auto’s overbodig maken. De komende decennia is er geen energie-tekort maar juist een energie-overvloed. De uitdaging zit ‘m in het vinden van geschikte energiedragers. De opslag van energie – in de vorm van waterstof – in NatriumBoorHydride is een grote stap voorwaarts”, aldus Richard Lamb, TrendWatcher.com Future Agency.

Uitvinder Gerard Lugtigheid legt uit hoe het werkt…

Toyota introduceert al in 2015 een auto die waterstof als energiebron gebruikt en alleen waterdamp uitstoot. Lees verder…  Deze Toyota op waterstof gaat ‘Mirai’ heten. Lees verder…

Waterstofcel1

“Shell ziet toekomst in waterstof”, aldus President-directeur Dick Benschop. Lees verder…
– Volkswagen heeft nu ook waterstofvariant: de Golf HyMotion. Lees verder… (pica-1, pica-2)

Trendpresentatie over de Waterstof-economie 
Op verzoek hebben Lieke en Richard Lamb een Trendpresentatie over de opkomst van de Waterstof-economie samengesteld. Al jaren volgen zij de ontwikkelingen op het gebied van waterstof. We lijken nu aan de vooravond van een mondiale doorbraak te staan. Belangstelling voor een Trendpresentatie of BigBrainstorm over de Waterstof-economie voor uw organisatie? Contact en meer info…

Hyundai
Sinds 15 april 2013 rijdt in Nederland de eerste Waterstofauto rond. Hyundai heeft de primeur met zijn Huyndai ix35 Fuel Cell. In december 2012 begon de serieproductie. Het is daarmee de eerste wereldwijd verkrijgbare commerciële waterstofauto. Het model, dat al bestond, is omgebouwd naar een waterstofuitvoering. Deze FCEV (Fuel Cell Electric Vehicle) gebruikt dus geen fossiele brandstof (benzine, diesel e.d.), geen biobrandstof (koolzaad e.d.) maar rijdt op waterstof en gewone buitenlucht.

Anders dan bij een elektrische wagen waar je de accu oplaadt met elektriciteit uit het stopcontact, ‘tank’ je nu waterstof. De waterstof wordt in de brandstofcel (een kleine ‘energiecentrale’ in de auto zelf met het formaat van een flinke accu) vermengd wordt met zuurstof uit de buitenlucht waardoor ter plekke elektriciteit opgewekt wordt. Ook kost het bijvullen van je wagen veel minder tijd (enkele minuten) dan het opladen van de accu bij een elektrische auto. Gemak dient de mens.

Tanken
De inhoud van de brandstofcel van deze Hyundai is 5,6 kilo waterstof. Volgens Hyundai kan je daar 588 km mee rijden. Voorlopig heb je ook nog wel een groot bereik nodig, want alleen in Arnhem en Amsterdam staan nog maar tankstations. Al zijn er al wel plannen voor Rotterdam en Capelle alsook Helmond en Zwolle. Arnhem wil zich overigens graag als elektriciteitsstad profileren. Terecht met een historie van de elektrische Trolley-bussen.

ECEV

Schoon
Het maken van waterstof door water te splitsen gebeurt bij de tankstations zelf. Groot voordeel ten opzichte van traditionele brandstof is dus al dat er in principe geen grote tankwagens rond hoeven te rijden om de stations te voorzien. De tankstations waar waterstof getankt kan worden, wordt aardgas omgezet in waterstof. Bij de productie hiervan komt nog wel CO2 (broeikasgas) vrij, maar bij de auto zelf is waterdamp (gewoon schoon water dus) de enige uitstoot. En daarbij is waterstof min of meer onuitputtelijk, al heb je vooralsnog fossiele brandstof nodig om waterstof te produceren.

Stil, Slim & Zuinig
Waar de meeste brandstofcelauto’s gebruik maken van gecomprimeerde zuurstof gebruikt Hyundai gewone buitenlucht, wat een compressor scheelt en waardoor de auto stiller en efficiënter rijdt (ongeveer 50 procent minder brandstofverbruik). Ook heeft de auto nog een energie-regeneratie-systeem op basis van een lithium-ion batterij die o.a. tijdens het remmen zichzelf oplaadt. Een hybride auto dus (combinatie van verschillende technieken) waarbij de lithium-ion batterij ervoor zorgt dat het motormanagement te allen tijde blijft functioneren. Hoewel gebruik van energie altijd risico’s met zich meebrengt, is waterstof zeer veilig. Volgens brandweer en verzekeraars even (on)veilig als aardgas en LPG.

Nadelen
Nadeel is vooralsnog de beperkte hoeveelheid tankmogelijkheden alsook de prijs. Om hem te leasen ben je Euro 2.000,- per maand kwijt. Maar beide problemen zullen afnemen als de productie en het gebruik toenemen. Hyundai wil de komende 2 jaar duizend stuks produceren en vanaf 2015 duizend stuks per maand. Hyundai hoopt bovendien dat overheden en bedrijven een voortrekkersrol zullen vervullen in het gebruik van de waterstofauto’s. Rijdt u een stukje mee…

 

Doe-Het-Zelf toekomst
Volkswagen is al enige jaren bezig met Swarm Power, waarbij je thuis op basis van gas zelf elektriciteit op kan wekken. Dit jaar is dit commercieel beschikbaar gekomen. In het verlengde hiervan kan je je inmiddels goed voorstellen dat je in de toekomst dan ook op die manier je eigen waterstof thuis maakt. Het opraken van het aardgas en de bezwaren bij het winnen van schaliegas hoeven geen probleem te zijn omdat er ook via zonne-energie elektriciteit opgewekt kan worden waarmee je de waterstof kan produceren. Decentrale energieopwekking (Swarm Power) wordt dan de norm. Wellicht staan de grote traditionele brandstof-leveranciers en oliemaatschappijen nog niet te juichen over het thuistanken.

Zelf een auto bouwen die op water rijdt? Let dan goed op…

 

Wie de voorkeur geeft aan een waterstof-centrale in de achtertuin, kan hier terecht…

 

Oproep! Stuur aanvullingen voor het ‘Dossie Waterstof’ in…
Dit artikel vormt de start van het ‘Dossie Waterstof’ op TrendsVerwachting.nl. Stuur je state-of-the art Youtube-video’s, afbeeldingen, rapporten, artikelen, radio- en TV-uitzendingen,  die je elders tegen komt op naar Waterstof@TrendWatcher.com. Lieke en Richard Lamb zullen deze dan toevoegen aan het ‘Dossier Waterstof’.

Dit artikel werd gepubliceerd in het Het Financieele Dagblad d.d. 28 januari 2017. 
Download gratis de
TrendsVerwachting 2017 van Lieke en Richard Lamb (preview in FD).20170128 FD - Zelfrijdend vliegend en varend - Lieke en Richard Lamb - TrendWatcher com -

Zelfsturende prullenbak

Webversie FD Lieke en Richard Lamb - TrendWatcher com -Iedereen heeft het over de zelfrijdende auto, maar trendwatchers-duo Lieke en Richard Lamb kijkt liever naar de spin-offs. De zelfrijdende prullenbak en de vliegende auto komen eraan.

Weinig producten zijn zo in het oog springend als de zelfrijdende auto. Kranten staan vol met verhalen over de prototypes van Google, Tesla en Volvo. Maar over spin-offs hoor je zelden wat. Dit wil trendwatchers-duo Lieke en Richard Lamb hier even rechtzetten. Zo gaan niet alleen auto’s zelf rijden, maar ook prullenbakken. Het in Den Haag gevestigde bedrijf Robot Robots Security, dat ook mee werkte aan de zelfrijdende WEpod-bussen in Wageningen, experimenteert met de zelfrijdende prullenbak op Schiphol,’ zegt Richard. Die zelfrijdende prullenbak herkent het gedrag van mensen die bijvoorbeeld een leeg waterflesje kwijt willen. De prullenbak rijdt dan snel naar die persoon toe.’

We gaan er ook mee het water op, denken de trendwatchers. Ze wijzen op de BaaiHaai, momenteel nog een prototype drone in de Rotterdamse haven. ‘Deze drone wordt doorontwikkeld tot een autonoom varend object, dat afval uit het water vist,’ zegt Lieke.

Uiteindelijk is het niet de zelfrijdende, maar zelfvliegende auto die we voor onze boodschappen zullen pakken, zo denken de trendwatchers. ‘Ze staan al te popelen het luchtruim te kiezen,’ zegt Richard. ‘Zo wordt in Nederland momenteel gewerkt aan de PAL-V; een vliegende auto voor twee personen. Eind 2018 moet deze op de markt komen.’

“Zelfrijdende auto? Straks pakken we de zelfvliegende auto”

Trend-presentatie of dagvoorzitter?
Bel Lieke of Richard Lamb: 070 511 44 44

Trendwatchers Lieke en Richard Lamb
Trendwatchers Lieke en Richard Lamb zijn solo of samen beschikbaar als energieke dagvoorzitter of met een inspirerende Trend-lezing; Keynote Speech; BigBrainstorm-sessie; Boardroom Consultancy; als Dinner Speaker en Columnist. Lees hier verder over de unieke concepten. U kunt hen ook vragen een live-uitzending via TrendWatcher.TV te verzorgen vanuit uw bedrijfspand; vanaf een congres; relatie-evenement of netwerkborrel. Contact? Bel Lieke of Richard Lamb via 070 511 44 of stuur een email.

TrendsVerwachting™ voor Self Driving / Flying / Sailing
door TrendStrateeg & Futuroloog Lieke en Richard Lamb, MSc – TrendWatcher.com Future Agency

Tesla; Uber; Google; Apple; Volvo; Mercedes en vele anderen buitelen over elkaar heen met prototypes van hun zelfrijdende auto’s. De technologische innovaties volgen elkaar in razend tempo op. De echte innovatie is hier overigens niet de zelfrijdende auto als voertuig, maar het achterliggende zelflerende Expert Systeem. Er is momenteel een ratrace gaande tussen fabrikanten die zich toespitst op het delen van rijervaringen tussen de zelfrijdende auto´s van een bepaald merk. Daardoor evalueren die zelfrijdende auto’s volautomatisch naar een verbeterde versie van zichzelf. De fabrikant met het meest geavanceerde Expert System – waarbij oa Kunstmatige Intelligentie wordt toegepast – is spekkoper en zal marktleider worden.

Menselijk rijgedrag aanleren
Ter illustratie: de eerste generatie zelfrijdende auto’s reed houterig; had een korte remweg en maakte redelijk haakse bochten. Het gevolg was dat deze auto’s ‘afwijkend rijgedrag’ vertoonden ten opzichte van de auto’s die door mensen bestuurd werden. In de volgende generatie zelfrijdende auto’s werd deze ‘imperfectie’ hersteld en liet de fabrikant haar auto’s voortaan wat ‘slordiger’ rijden. Door hun langere remweg; de bochten die nu een beetje worden afgesneden en het met een kleine vertraging optrekken uit stilstand ontstaat een natuurlijker rijgedrag waar andere weggebruikers blij van worden.

The Big Picture
Toch is de zelfrijdende auto slechts het topje van de ijsberg waar veel media zich op focussen. De ontwikkeling van zelfrijdende auto’s levert namelijk een scala aan Spin-Off producten op en juist die zijn voor ons als TrendStrateeg extra interessant: het geeft inzicht in The Big Picture.
Eén van de eerste spin-off producten waren de Segway en het Oxboard, een soort hooverboard op twee wielen en een gyroscopisch systeem waarmee de berijder automatisch in evenwicht wordt gehouden tijdens het staand rijden. In zo’n Segway en Oxboard wordt elektronica met sensoren gebruikt die ook bij zelfrijdende auto’s toegepast worden. De productie van deze elektronica (onder octrooi) zorgt voor een vroege cashflow bij een lange termijn ontwikkeling die nodig is bij zelfrijdende auto’s. Ook Amazon Go gaat in haar geplande 2.000(!) nieuwe supermarkten technieken gebruiken die afgeleid zijn van zelfrijdende auto’s. Daarmee kunnen boodschappen volautomatisch herkend en afgerekend worden. Men hoeft niet meer bij een kassa de boodschappen op een lopende band te leggen waardoor de winkeltijd sterk verkort wordt.

Zelfrijdende prullenbak!
Zelfrijdende prullenbak 20160608-Concept-Top-Loader-SparkDe in Den Haag gevestigde ontwikkelaars van de WEpods – de zelfrijdende busjes die bij de Universiteit van Wageningen rondrijden – ontwierpen eerder op basis van dezelfde technieken Security Robot Sam (video op TrendWatcher.TV) en Robot Rollator Lea. Bekijk ook de video over de WEpods met minister Melanie Schultz van Haegen & Lieke Lamb op TrendWatcher.TV. Een van hun meest recente spin-off projecten is een ‘zelfrijdende prullenbak’. Deze wordt momenteel op Schiphol getest. De zelfrijdende prullenbak kijkt rond en herkent het gedrag van mensen als zij bijvoorbeeld een leeg waterflesje kwijt willen. De prullenbak rijdt dan snel naar die persoon toe; maakt contact en neemt het afval in ontvangst.

Autonoom Varende Drones
En wat te denken van Autonoom Varende Drones. Het in Zoetermeer gevestigde LG Sonic ontwikkelde drones die geheel zelfstandig algen bestrijden in open water en tegelijkertijd de waterkwaliteit monitoren. Ondertussen vaart in de Rotterdamse haven het eerste prototype van de BaaiHaai rond. Deze zal worden doorontwikkeld tot een Autonoom Varende Drone die afval uit het water opvist. Allemaal oplossingen die gebaseerd zijn op hetzelfde type technologie als waarmee zelfrijdende auto’s uitgevoerd worden.

What’s next? Talking Traffic!
Er is meer: zodra de zelfrijdende auto zich daadwerkelijk door het verkeer kan begeven is het tijd voor de volgende stap: Talking Traffic. Voertuigen van verschillende fabrikanten zullen met elkaar gaan communiceren over de situatie op de weg. Dat zal deels decentraal (dus rechtstreeks tussen voertuigen in de buurt) en deels centraal (op basis van info van de VerkeersInformatieDienst en wegbeheerders als Rijkswaterstaat) plaatsvinden. Zelfrijdende auto’s worden de bouwstenen van Autonomous Traffic Control, een verkeersmanagement systeem dat weggebruik; reistijden en routes real-time optimaliseert. Autonomous Traffic Control (en niet tolheffing) wordt zo de oplossing van de fileproblematiek. Als het zo ver is rijden we trouwens ook zo goed als zeker schadevrij.

Liever de lucht in: PAL-V
Pas als een veilig gebleken Autonomous Traffic Control op de snelwegen gerealiseerd is, kunnen we denken aan grootschalige luchtvaart voor individuele consumenten en pakketpost door de lucht. De ontwikkelaars van de PAL-V, een in Nederland ontwikkelde vliegende auto voor twee personen die eind 2018 commercieel beschikbaar komt, staan al te popelen om het luchtruim te kiezen.

Star Wars Drones & AirSelfie
De hobby drones die momenteel in grote getale over de toonbank gaan, zijn technologisch de voorlopers van Zelfvliegende Objecten voor individuele consumenten. De Star Wars Drones komen al een eind in de buurt van Talking Drones. Daarmee kan in de lucht een game gespeeld worden tot wel 12 drones. Daarbij kunnen drones van hetzelfde squad met elkaar samenwerken en onderling hun vliegbewegingen op elkaar afstemmen.
Als uitsmijter een mini-drone, de AirSelfie. Deze drone is zo klein als een smartphone en wordt ontwikkeld op basis van een crowdfund-actie waar veel belangstelling voor is (al 10 x overtekend op kickstarter.com). Deze AirSelfie is een drone met camera en kan simpelweg in de lucht ‘gehangen’ worden waarna met een smartphone op afstand foto’s – meestal (Group)Selfies – en video’s gemaakt kunnen worden. De huidige drones zullen de opmaat blijken te zijn voor zelfvliegende objecten ten behoeve van luchtvaart voor individuele consumenten en pakketpost door de lucht. Wij kunnen niet wachten…

Richard Lamb: “Stemmen op standpunten, niet op partijen”

Richard Lamb (Bureau TrendWatcher.com) duidt de doorgerekende partijprogramma’s en schetst een toekomstbeeld. Het gesprek werd uitgezonden bij TijdVoorTrends in TijdVoorMAX Radio op NPO Radio 5 met Elles de Bruin en Henkjan Smits. Het gesprek is terug te luisteren op TrendWatcher.TV.

Richard Lamb: “Laat iedereen die aan de Tweede Kamerverkiezingen mee wil doen een assessment maken. Dan krijgen kiezers een objectief beeld van hun kennis en vaardigheden.”

Als sjoemelende autohandelaren beloven politici ‘de wereld’ aan de kiezer om zo extra stemmen op te halen. Bewindspersonen verlagen zich tot potsierlijke, inhoudsloze interviews in tijdschriften. Het heeft niets meer te maken met bestuurlijke kundigheid.

Partijen buitelen over elkaar heen met het ‘weggeven’ van geld aan de burger. Erg onverstandig. Er wordt te weinig bezuinigd. Juist nu de zon begint te schijnen zouden we het dak moeten repareren. Dat is in verkiezingstijd wat lastig stemmen werven maar zou wel beter zijn voor Nederland als geheel.

Er worden vrijwel geen suggesties gedaan door de politieke partijen hoe het geld, dat men wel alvast lustig verdeelt, verdiend zou moeten worden via bijvoorbeeld export; grootschalige binnenlandse infrastructuurprojecten etc. etc.

Richard Lamb: “Politieke partijen kiezen steeds meer hun eigen spreekbuis. Journalisten houden graag de mediacratie in stand en geven de voorkeur aan de aloude debatvorm.”

Partijen omzeilen steeds meer de traditionele media. Zo hebben 50Plus en GeenPeil (vanaf 24 februari RadioBART) hun eigen radiostations in de lucht gebracht; maken vele partijen gebruik van YouTube worden Social Media Netwerken als Linkedin; Twitter; Facebook; Instagram; Snapchat etc ingezet als krachtig instrument om rechtstreeks de kiezer te bereiken.

Richard Lamb: “De toekomst is aan een meervoudig referendum in plaats van verkiezingen: stemmen op standpunten per onderwerp.”

Trendwatchers Lieke en Richard Lamb
Trendwatchers Lieke en Richard Lamb zijn solo of samen beschikbaar als energieke dagvoorzitter of met een inspirerende Trendpresentatie; Keynote Speech; BigBrainstorm-sessie; Boardroom Consultancy; als Dinner Speaker en Columnist. Lees hier verder over de unieke concepten.
Contact? Bel Lieke of Richard Lamb via 070 511 44 of stuur een email.

TrendsVerwachting 2017

Posted: 26th December 2016 by admin in Lieke Lamb, Richard Lamb, Trends

De TrendsVerwachting 2018 van Lieke en Richard Lamb verschijnt binnenkort op Trends2018.nl
Hier gratis aanmelden voor de TrendBrief van Lieke en Richard Lamb om deze als eerste te ontvangen.

Download hier gratis de complete TrendsVerwachting 2017.

header-green-jpg

TrendsVerwachting 2017 in de media
Lieke en Richard waren te gast op Radio 1 bij KRO-NCRV. Terugluisteren kan hier…
Lieke was te gast op Radio 5 bij Omroep MAX. Terugluisteren kan hier…
Richard was te gast op Radio 538 bij Evers Staat Op. Terugluisteren kan hier…
Lieke en Richard waren te gast op Radio 1 bij de EO. Terugluisteren kan binnenkort…
Lieke en Richard waren te gast bij Omroep West. Terugluisteren kan binnenkort…

Denk mee over 2017 & 2018trendsverwachting-2017-voorzijde
De TrendsVerwachting 2017 is voor iedereen gratis beschikbaar als PDF op Trends2017.nl. Burgers; bedrijven en bestuurders worden uitgenodigd hun eigen verwachting voor 2017 toe te voegen. Ga er dus zeker even kijken en stuur jouw verwachting voor 2017 / 2018 in (een alinea is voldoende)

Lees hier de ‘Verwachting voor 2017/2018’ van: Marcel Bullinga // Ronald van den Hoff // Goos Eilander // Norbert Mirani

TrendsVerwachtig 2017: 2017 het jaar van Ontlading

Jaarlijks presenteren Lieke en Richard Lamb, hét trendwatchers-duo van Nederland, hun TrendsVerwachting voor het komende jaar (Trends2017.nl). Dat doen zij sinds 2005. Eerder voorspelden zij met succes de financiële crisis van 2008; het Jarenlange Economische Zaagtandherstel tot 2020+; de komst van Tablets en de uitfasering van het gasnet. Wat verwachten zij voor 2017?

2017: Ontlading, Ontluistering & Opschudding

logo-trendwatcher-com-richard-lambSinds 2008 hebben we acht crisisjaren achter de rug waarbij men noodgedwongen rustig aan moest doen. In reactie hierop wordt 2017 voor veel mensen het jaar van ‘Ontlading’. Ontlading in positieve zin omdat de economie is ‘uitgedald’ en licht zal groeien. Men wil graag iets meer uitgeven en het leven vieren! Die binnenlandse uitgaven stimuleren weer de economie. We willen graag adem halen en vooruit kijken ook al staat de portemonnee dat nog niet in alle gevallen toe. Echte economisch groei voor Nederland zal overigens vooral van de export moeten komen en dat zal nog wat tegenvallen in 2017.

WanhoopsHelden; Raaskallende Roeptoeters en Opiniestokers
In 2017 ook negatieve ontlading. Bijvoorbeeld vanwege het doorbreken van de PoliCor (Politieke Correctheid) door nieuwe toetreders in de politieke arena. Alles wordt gezegd. Feiten maken plaats voor onderbuikgevoelens. De politieke paniek bij de gevestigde orde is compleet. Vaste waarden als Links en Rechts bestaan niet meer. Opportunisten en WanhoopsHelden pakken hun kans aangemoedigd door Raaskallende Roeptoeters en Opiniestokers in de media.

“Na de Ontlading volgen Ontluistering en Opschudding…”

trendsverwachting-2017-banner-shadowPas 45% herstel van de welvaart
Ontluistering in de samenleving komt voort uit frustratie dat ons welvaartsniveau door lage groeicijfers niet snel meer wordt zoals in de verzorgingsstaat van voor de financiële crisis in 2008. We gaan in de huidige ‘Transitie-economie’ (2008..2020+) van een Groei-economie naar een ‘Balans-economie’. Dat vraagt een nieuwe mindset. Wij berekenden eerder al dat we begin 2017 pas op zo’n 45% herstel van onze het welvaart zijn ten opzichte van het begin van de financiële crisis in 2008. Het gaat in 2017 in Nederland dus niet economisch ‘goed’ met de Nederlanders maar iets minder slecht. Dat is heel iets anders. De nieuwe ‘Brede Welvaarts Indicator’ (BWI) van de Universiteit van Utrecht en Rabobank bevestigt het beeld dat het individuele welvaartsniveau en het Bruto Binnenlands Product (BBP), waar de politiek mee rekent, sterk uiteen lopen. Het kan dus kloppen dat wij de economische groei in 2017 nog niet in onze portemonnee terug zien.

Tijd voor De Nieuwe Nuance
Verder ontluistering in de samenleving door het besef dat de internationale politiek geen James Bond film bleek te zijn met duidelijk goede en slechte personages. Neem Syrië waar de Verenigde Staten; Rusland; Turkije en een wir-war van regionale groeperingen elkaar bestrijden. Ieder met hun eigen agenda. Zelfs strijders met dezelfde geloofsovertuiging vallen elkaar aan vanwege onderlinge minieme verschillen van inzicht. Tel daarbij op de misleidende berichtgeving via social media en traditionele media en de chaos is compleet. Het is tijd voor ‘De Nieuwe Nuance’ met genuanceerde duiding waarin veel media geen ruimte voor gemaakt wordt. Ook de CyberWar die al jaren woedt tussen landen; multinationals en veiligheidsdiensten verdient genuanceerde duiding in 2017: Information wants to be free & privacy is dead. Wen er maar aan.

Opschudding
trendsverwachting-2017-one-pageIn 2015 schreven wij over de aanstaande ‘DigiDemocratie’: het politieke systeem dat opgeschud zou worden door Informatie Technologie electoraal toe te gaan passen. Na het referendum in 2016, dat mogelijk werd door het digitaal inzamelen van handtekeningen, zal de nieuwe partij GeenPeil in 2017 haar achterban via digitale weg invloed geven bij de stemmingen in de Tweede Kamer. Uitdaging bij deze vorm van DigiDemocratie is wel dat het aantal zetels significant moet zijn om enige invloed uit te kunnen oefenen. Daarbij komen dit soort initiatieven het best tot leven in symbiose met traditioneel opererende politieke partijen. In 2017 zullen we hoogstwaarschijnlijk ook zien dat er vanuit binnen- en buitenland pogingen worden gedaan om digitaal de publieke opinie en daarmee de verkiezingsuitslag te beïnvloeden.

Ook zal in 2017 opschudding ontstaan rond het besef dat de overgang naar een duurzame economie voor burgers; bedrijven en de overheid initieel een forse investering zal vragen. Denk aan de uitfasering van het gasnet (met ook het vervangen van CV-installaties; gasfornuizen en kachels); wetgeving voor duurzame gebouwen en mobiliteit; de overstap naar meer wind- en zonne-energie etc. etc. Op den duur pakt dit alles voordelig uit maar op korte termijn is het een flinke kostenpost die overigens ook gezien kan worden als een kunstmatige en tijdelijke aanjager voor de economie.

TrendsVerwachting 2017 steunt op 7 TrendPijlers

Evenals vorig jaar steunt de TrendsVerwachting 2017 op een set TrendPijlers. Hiermee worden de belangrijkste verschuivingen in de samenleving beschreven.

1. Social-Mediacratie sloopt Democratie
2. Robot Love & Artificial Assistive Attention
gadgets-artikel3. Lineaire TV Passe
4. Real Time Society
5. Self Driving / Flying / Sailing
6. IJzige Eenzaamheid
7. De Leugen Regeert

Tech & Gadgets in 2017

– Zelfrijdende Prullenbak
– AirSelfie, SmartPhone Drone
– Star Wars Drones
– The Internet of Things
– Apple Health Gadget
– Prinker, Tatoeage-printer
– PAL-V, vliegende auto
– Hoverbike, zelfvliegende drone personenvervoer
– Opvouwbare SmartPhones & Tablets
– Microsoft Hololens, Augmented Reality
– Zelfstrikkende schoen, Back to the Future
– IBM’s CELIA, opvolger Watson
– Google Deep Mind
– Kunstmatige Intelligentie & Turing Learning, zelflerend door observeren
– Waterstof auto’s & waterstof-infrastructuur

header-green-jpg

Download hier gratis de complete TrendsVerwachting 2017.

TrendWatcher.TV - Nederland werkt door... -

Bekijk hier de live-uitzendingen van ‘Nederland werkt door…’ op TrendWatcher.TV met Trendstateeg & Futuroloog Lieke en Richard Lamb, ook beschikbaar als dagvoorzitter en keynote speaker.

Live-uitzending vanaf uw congres of vanuit uw pand?
Het is mogelijk om TrendWatcher.TV met Lieke en Richard Lamb uit te nodigen bij uw bedrijf; congres of ondernemersvereniging voor een live-uitzending.
Bel 070 511 44 44 of stuur een email.

TrendWatcher.TV wordt mede mogelijk gemaakt door…
T-Mobile; Microsoft; Samsung; Makro; Seats2meet.
Ook partner worden? Bel 070 511 44 44 of stuur een email.

Zelf ook een keer aanschuiven in de uitzending?

Stuur een bericht naar Lieke en Richard Lamb via: TV@TrendWatcher.com

Terugblik op de voorgaande uitzendingen…
21 oktober live vanuit Wateringen
18 november live vanuit Barendrecht
16 december live vanuit Dordrecht
20 januari live vanuit Nieuwegein

Ligt Nederland plat in de zomermaanden? Zo lijkt het…maar er wordt volop doorgewerkt. Daarom de komende weken iedere donderdag het TV-programma ‘Nederland werkt door…’ Trendwatchers-duo Lieke en Richard Lamb mogen deze zomer aan hun stamtafel spreken met bedrijven; bestuurders en burgers over de actualiteit; ondernemerschap; trends en innovatie.

“Omdat veel TV-programma’s in de zomer niet uitzenden, zien wij een mooie kans: er zijn zo veel ondernemende Nederlanders die nooit aan bod komen in de andere programma’s. Hun verfrissende kijk op de actualiteit en ook hun innovatieve ideeën zijn bijzonder prikkelend. De positieve energie spat van ze af! In ‘Nederland werkt door…’ hebben we steeds nieuwe verrassende tafelgasten en niet het geijkte rijtje Talking Heads”, aldus Richard Lamb met een knipoog naar Pauw; De Wereld Draait Door en Jinek.

Draaiboek 14 juli Leeuwarden07 juli live vanuit DenBosch (Draaiboek)
14 juli live vanuit Leeuwarden (Draaiboek)
21 juli live vanuit Nijmegen (Draaiboek)
28 juli live vanuit Beverwijk (Draaiboek)

Klik op het draaiboek en praat mee op Twitter met de hashtags #NLWD #TrendWatcherTV. Volg @LiekeLamb en @RichardLamb voor updates.

Lieke en Richard Lamb strijken met de live-uitzendingen van ´Nederland werkt door…´ (#NLWD) iedere donderdag neer in een andere vestiging van Seats2meet. In de maand juli zijn dat de gloednieuwe S2M-vestigingen bij Makro in Den Bosch (7 juli); Leeuwarden (14 juli); Nijmegen (21 juli); Beverwijk (28 juli). Iedere donderdag maken zij daar vanaf 13:00 uur steeds een gezellige live lunch-uitzending. In Beverwijk wordt het een uitzending vanaf 17:00 uur met een netwerkborrel. ´Nederland werkt door…´ is live en na afloop te bekijken via TrendWatcher.TV.

Schuif zelf aan als tafelgast bij #NLWD

Draaiboek 7 juli S2M MAKRO DEN BOSCHLieke Lamb: “Tijdens de voorbereidingen merken we steeds dat Nederland bruist van de goede ideeën en prikkelende inzichten. Daarom worden ondernemende Nederlanders uitgenodigd om anderen of zichzelf voor te dragen als tafelgast.” Suggesties – met de hashtags #TrendWatcherTV en #NLWD – kunnen via Twitter gestuurd worden naar @LiekeLamb en @RichardLamb. Via email kan ook: TV@TrendWatcher.com. Via Twitter; Facebook en Linkedin maken Lieke en Richard bekend wie de tafelgasten worden.

 

TrendWatcher.TV - NLWD -

Ter gelegenheid van de praktijktest met de WEpods (zelfrijdende bussen) in Wageningen sprak TrendStrateeg Lieke Lamb met Melanie Schultz van Haegen, Minister van Infrastructuur en Milieu.

De WEpods -twee zelfrijdende voertuigen- rijden in november en december 2016 iedere dinsdag over de campus van Wageningen als busdienst. Van 11.00 – 13.00 uur kan iedereen instappen en rijden ze een vaste route met tien stops. Iedere belangstellende passagier mag meerijden. In elke WEpod is plek voor zes personen. Wettelijk moet er nog altijd een steward in het voertuig meerijden. Daarom zijn drie stewards opgeleid als bestuurder. Twee van deze stewards komen van de Wageningen University & Researchcenter en de derde van ROC A12 in Ede.

Iedere dinsdag testen als busdienst
De WEpods worden vanaf nu tot het einde van dit jaar iedere dinsdag getest als busdienst tussen 11.00 – 13.00 uur op de campus van Wageningen Universiteit & Research. De WEpods rijden, in deze testfase, nog niet met een officiële dienstregeling in een tijdschema. Een ronde duurt, afhankelijk van het aantal stops, circa 20 minuten. Iedereen die deze ervaring wil opdoen, kan naar de campus komen. Check vooraf wel even de website www.wepods.nl voor de laatste informatie. In een testfase kan het namelijk voorkomen dat de ritten door onvoorziene omstandigheden niet doorgaan.

Future Mobility Event in Ede
De proef met de WEpods loopt tot en met het einde van dit jaar. Op woensdag 7 december organiseert de Provincie Gelderland bij ROC A12 in Ede het evenement Future Mobility. Dan presenteert de provincie de resultaten van de testfase aan genodigden en partners. Ook rijden de WEpods een route rond het terrein van ROC A12. Vanaf 14.30 uur kan iedereen langskomen bij Future Mobility en belangrijke innovaties uit deze regio bekijken op de Innovatieve Expovloer. Bezoekers hebben de mogelijkheid om een ritje te maken met de WEpods.

 

Nationale Iconen 2016

Posted: 18th October 2016 by admin in Lieke Lamb, Richard Lamb, Trends, TrendWatcherTV

Deze dinsdag 18 oktober 2016 werden in De Wereld Draait Door… op NPO1 door Minister Henk Kamp van Economische Zaken de winnaars van de ‘Nationale Iconen 2016’ bekend gemaakt.

TrendStrateeg Richard Lamb bespreekt in bovenstaande uitzending van ‘Tijd voor Trends’ bij Omroep MAX de 10 innovatieve ondernemers en wetenschappers die genomineerd zijn als Nationaal Icoon 2016. Ook belicht hij historische Nederlandse uitvindingen en ontdekkingen die mede vorm hebben gegeven aan onze samenleving. Onderstaande de 10 finalisten in willekeurige volgorde.

Betekenis van de Nationaal Icoon – status
De nieuwe Nationale Iconen krijgen een eigen ambassadeur op ministerieel niveau. Dit biedt toegang tot een groot netwerk in binnen- en buitenland. Handig voor bijvoorbeeld het vinden van nieuwe partners of het vinden van financiering. Minister Kamp: “Wij beschikken over het platform en het netwerk om de Nationale Iconen te ondersteunen. De ministers die ambassadeur van de Nationale Iconen 2016 worden, zetten zich graag voor hen in.” Lees verder…

Living On Demand

Posted: 23rd September 2016 by admin in Trends

door Lieke en Richard Lamb, Bureau TrendWatcher.com

We gaan van ‘bezit’ naar ‘beleving’ en van ‘hebben’ naar ‘toegang tot’. We horen dat al een paar jaar. Hoe staat het ervoor anno 2016?

Het gaat hard! Als we even snel een auto nodig hebben kunnen we een beroep doen op bijvoorbeeld GreenWheels; SnappCar; Car2Go; MyWheels of ConnectCar. Voor een overnachtingen kiezen in plaats van een hotel steeds vaker voor aanbieders zoals AirBnB. Lekkere trek? Even iets bestellen via ThuisAfgehaald of een van de vele andere aanbieders.

Living On Demand
Opvallend is dat bij steeds meer aanbieders hierboven geen abonnement afgesloten hoeft te worden. Dat wil de goed geïnformeerde, kritische online klant niet meer. Een App waarmee On Demand een dienstverlener of een product besteld kan worden, dat is wat wij willen. We willen ontzorgd worden. Het internet en de (voor)deeleconomie hebben ons leven een stuk makkelijker gemaakt.

On Demand Economy
De ‘On Demand Economy’ rukt steeds verder op en zaagt daarmee aan de poten van grote organisaties die het van abonnementen moeten hebben. Dit is de ‘Zwerm’ van nieuwe On Demand diensten tegen de ‘Dino’s’ met hun abonnementsmodellen. Denk bijvoorbeeld aan de tijdschriftenmarkt die het aantal jaarabonnementen de afgelopen jaren dramatisch zag dalen maar ook af-en-toe pieken ziet in de losse verkoop van bepaalde nieuwe tijdschriften, op papier en online.

Pechhulp On Demand
Ook organisaties die al jaren het straatbeeld bepalen bij pech op de weg, krijgen te maken met de On Demand Economy. Uit het GfK-onderzoek ‘Pech en pechhulp in Nederland’ (Augustus 2016) blijkt dat ‘Pechhulp On Demand’ populair aan het worden is: meer dan èèn op de tien automobilisten met een pechhulp-abonnement zou graag een Pechhulp-On-Demand abonnement willen hebben. Bij dit zogenaamde ‘0-euro abonnement’ is men geen lid en betaalt men geen jaarlijks bedrag maar alleen bij een pechgeval. Een goede gedachte van de automobilisten die dat willen als je bedenkt dat men met een fatsoenlijk onderhouden auto gemiddeld èèn keer per vijf jaar met pech langs de weg staat. Op dat onderbuikgevoel wordt ingespeeld met de gratis ‘Allsecur Autopech On Demand App’ die, in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, door iedereen te gebruiken is. Geen jaarlijkse abonnementskosten zoals bij de ANWB of RouteMobiel maar alleen per pechgeval afrekenen volgens drie vaststaande tarieven.

Toekomst van On Demand
Waarom is de On Demand Economy aan zo’n snelle opmars bezig? Omdat het kan! Ga maar na, door het internet en geavanceerde ICT-systemen is tegenwoordig vooraf goed in te schatten wanneer mensen gebruik willen maken van een dienst. Aanbieders kunnen hierdoor beter op de behoeften van consumenten inspelen. Daar worden wij als mens blij van. Helemaal als dit betekent dat de vaste kosten van een abonnement -door het gebruik van ‘predictive analytics’ op basis van Big Data – komen te vervallen.

Oproep
Welke andere diensten zouden wij allen als consument de komende jaren graag als ‘On Demand Service’ willen gaan gebruiken? Reageer via OnDemand@TrendWatcher.com 

 

Prinsjesdag 2016
Van 4% naar 2% groei per jaar

Posted: 20th September 2016 by admin in Richard Lamb

“Papa, hoe kan het dat het de afgelopen jaren zo slecht ging met onze economie en er nu ineens 1,5 miljard euro extra uitgedeeld wordt?”, aldus dochterlief aan de ontbijttafel van deze Prinsjesdag 2016.

De spijker op z’n kop!

De Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart 2017 komen eraan en dus is de toon van de Troonrede erg positief. De miljoenennota (die trouwens na al die decennia beter tot Miljardennota omgedoopt zou kunnen worden) lijkt een soort feestbegroting te zijn voor komend jaar met de boodschap: we zijn uit de recessie-periode! Not…

Van 4% naar 2% groei per jaar

Politiek is dit natuurlijk allemaal prima uit te leggen. Economisch rammelt het aan alle kanten…we zullen namelijk zeker tot 2020 a 2022 serieuze economisch tegenwind ervaren. Daarna zal decennia lang de economische groei in ons land gemiddeld genomen de helft zijn (2%) van wat we gewend waren in de jaren tot 2008 (4%). Maar ja, da’s geen fijne boodschap om als kabinet te moeten brengen aan de vooravond van de verkiezingen en dus wordt daar vrijwel niet over gesproken.

Met slecht nieuws maak je geen vrienden

In 2006 en 2007 hebben wij – op basis van aanhoudende berichten uit de financiële wereld en eigen onderzoek – voorspeld dat er in 2008 een financiële crisis zou plaatsvinden. Daar maak je geen vrienden mee. Op dat moment ging het erg goed in Nederland en waren de huizenprijzen ongekend hoog. Toen ik aangaf dat de financiële markten en de huizenprijzen zouden instorten wilde niet iedereen dat overnemen. Goed nieuws verkoopt nu eenmaal beter.

Via Transitie-Economie van Groei- naar Balans-Economie

We staan nu op een vergelijkbaar punt: tussen 2017 en 2020..2022 krijgen we nog minimaal 1 stevige economische-dip over ons heen. Dat is op zich niet erg voor wie in kansen denkt: we bevinden ons in een ‘Transitie-Economie’. We laten de Groei-economie van voor 2008 achter ons en groeien rond 2020..2022 naar een Balans-Economie, waarin financiële sturing hand-in-hand gaat met duurzaamheid in al haar verschijningsvormen. Dat is geen wensbeeld maar een voorspelling. Mijn advies: anticipeer daarop. We spreken elkaar!

 

Richard Lamb, MSc

Bureau TrendWatcher.com // TrendWatcher.TV

 

 

 

 

Dutch Future Society verwelkomt Lieke Lamb

Posted: 6th September 2016 by admin in Lieke Lamb

Logo Dutch Future SocietyDe Dutch Future Society heeft per september 2016 Lieke Lamb als bestuurslid benoemd. Zij volgt hiermee Kim Beerden op.

Dutch Future Society (DFS) is een community van professionals die zich bezig houden met toekomstverkenningen; visies; strategie-ontwikkeling en trendwatchen. De Dutch Future Society staat ook open voor decisionmakers die vanuit hun functie interesse in de toekomst hebben. De snel groeiende DFS heeft momenteel zo’n hondeFoto Lieke Lambrd leden.

Als Nederlandse tak van de World Future Society wordt niet alleen de nadruk
gelegd op ontmoeting en informatie- uitwisseling binnen de vakgroep van futurologen en trendprofessionals onderling, maar juist ook op de profilering van het ‘Future’-domein naar buiten toe. Aan de hand van bijeenkomsten en andere activiteiten wordt intensief gewerkt aan uitbreiding van het netwerk in alle sectoren.

Foto Freija van DuijneBestuursvoorzitter Freija van Duijne: “Trendstrateeg Lieke Lamb is geen onbekende en iemand die ruim haar sporen heeft verdiend binnen dit vakgebied. Ze is sinds 1993 vanuit Bureau TrendWatcher.com actief op verschillende deelterreinen en weet de weg binnen diverse gremia. Zij is enthousiast en bevlogen met een speciale interesse voor innovatie en jong ondernemerschap. Met haar frisse invalshoeken en energieke aanpak is zij een aanwinst voor ons bestuur.” Meer informatie over de Dutch Future Society vindt u op www.DutchFutureSociety.nl

Contactgegevens voor de media: Pers@TrendWatcher.com / 070 511 44 44

Beeldmateriaal: Logo Dutch Future Society / Afbeelding Freija van Duijne / Afbeelding Lieke Lamb

Basisinkomen
Belachelijk of Briljant!?

Posted: 5th June 2016 by admin in Richard Lamb, Trends

Basisinkomen

Reageer nu op twitter met de hashtag…  #Basisinkomen

Zondag 5 juni 2016 spraken de Zwitsers zich in een referendum negatief uit over het invoeren van het ‘Basisinkomen’. Bij een ‘ja’ zou iedere volwassen inwoner van Zwitserland bij een toekomstig basisloon zonder voorwaarden iedere maand zo’n Euro 2.250,- ontvangen. Mijn inschatting is dat het een ‘nee’ wordt in Zwitserland maar het basisinkomen staat door dit referendum wel op de agenda in Europa. Ook voor de Tweede Kamerverkiezingen in 2017. In Finland loopt een interessant experiment met basisinkomen in vier varianten. In Utrecht lijkt men het basisinkomen vooralsnog vooral een handig instrument te vinden om bijstandsgerechtigden te begeleiden naar de arbeidsmarkt.

Basisinkomen belachelijk

Veranderen is lastig, vooral als het onszelf betreft. Daarom is er veel weerstand tegen de invoering van het basisinkomen (in de volksmond aangeduid als ‘basisloon’). Naast de kans op flinke inflatie is het meest serieuze argument is dat het basisloon ondermijning van de wederkerigheid in de samenleving tot gevolg kan hebben. Wie ‘gratis geld’ krijgt, om zich in haar of zijn primaire levensbehoefte te voorzien, zal zich steeds minder gaan aantrekken van de samenleving om zich heen. En tsja, de maatschappij dat zijn wij.

Basisinkomen briljant

Door de Robot Revolutie (zie ook onze TrendsVerwachting 2016) zal de mens – en daarmee de looncomponent – bij bedrijven steeds minder belangrijk worden. De toegevoegde waarde in producten en diensten zal steeds meer door technologie veroorzaakt worden. De mens zal daarbij steeds minder belangrijk worden. In het verlengde daarvan zullen de inkomsten van de overheid als een soort glijdende schaal verschuiven van inkomstenbelasting naar belasting op het verbruik van grondstoffen door bedrijven en burgers. Daaruit kan een vorm van Basisloon gefinancierd gaan worden.

Tweede Kamerverkiezingen 2017

De discussie over het Basisinkomen leeft volop in de samenleving. Tijdens de campagnes van de Tweede Kamerverkiezingen 2017 zullen verschillende partijen hun standpunt (voor of tegen) het Basisinkomen gebruiken om kiezers aan te trekken. Het is een trendthema dat veel facetten kent. Deel jouw gedachten over het basisloon. Hoe zou je er zelf mee omgaan? Geeft het je meer vrijheid om je ontwikkelen of wordt je er juist lui van?

Reageer nu op twitter met de hashtag…  #Basisinkomen

TrendStrateeg & Futuroloog Richard Lamb, MSc
is over dit trendthema beschikbaar voor de media.

 

World Expo 2025…

Posted: 9th May 2016 by admin in Richard Lamb

Het initiatief om de World Expo 2025 (met het thema innovatie) naar Nederland te halen lijkt vroegtijdig de kop te worden ingedrukt. Minister Henk Kamp  acht het financiële risico te groot (brief aan de Tweede Kamer) op basis van een Maatschappelijke Kosten- en BatenAnalyse (pdf) en schuift de hete aardappel door naar VNO-NCW.

Da’s best apart voor een land dat zegt zich te willen profileren als een innovatieve Europese regio. Een beetje risico nemen hoort daarbij, toch? Het laat goed zien dat het ondernemersklimaat in ons land nog even niet optimaal is…

Economische UpSwing

Initiefnemer Leendert Bikker – die de afgelopen jaren van een indrukwekkend aantal vooraanstaande bedrijven en instellingen commitment had gekregen om de Wereldtentoonstelling financieel mogelijk te maken – had gezorgd voor een sluitende begroting met een minimaal risico voor de overheid. zo doe je dat anno 2016…eh..2025.

Maar goed, de World Expo 2025 met de daarbij behorende economische UpSwing gaat dus even niet door in de oorspronkelijk geplande vorm. De initiatiefnemers, incluis de Gemeente Rotterdam, zullen vast met een mooi alternatief komen maar dat kan natuurlijk nooit de internationale allure van de World Expo evenaren. Een gemiste kans. In 2015 bezochten Lieke Lamb en ik de World Expo in Milaan en constateerden dar dat zo’n inspirerend event welzeker economisch interessant kan zijn voor een land.

Innovatieve projecten geen Nationale Iconen!

Het is jammer dat het kabinet zich qua innovatie bijvoorbeeld richt op het aanwijzen van Nationale Iconen. Dat is net zoiets als achteraf constateren dat een topsporter die een olympische medaille behaalde het inderdaad erg goed gedaan heeft en rolmodel voor anderen is!? Bij het stimuleren van innovatie en ondernemerschap gaat het juist om het gehele innovatieve traject. Alleen dan kan Nederland werkelijk een innovatieve Europese regio met een prettig ondernemersklimaat worden. Je kan nou eenmaal niet voor een dubbeltje op de eerste rang zitten als je echt een innovatief en ondernemend land wil zijn.

Transitie Economie aanjagen

Het gaat niet om de iconen maar om de innovatieve projecten die mensen in beweging brengt. Net zoals de jaarlijkse Solar Challenge met betrokkenheid van de Technische Universiteiten en innovateive bedrijven. Dat is nou echt zo’n project dat met recht een aanjager van de Transitie Economie genoemd mag worden. Zie het artikel hierover op de ThePostOnline.

Reageren? Dan kan!

Wil je inhoudelijk reageren of aanvullen met mooie innovatieve voorbeelden? Doe dat dan via Twitter @RichardLamb met de hashtag #InnovatieNL

TrendsVerwachting Oekraïne

Posted: 20th March 2016 by admin in Lieke Lamb, Richard Lamb, Trends

Bekijk hier alle video’s full screen in TV-modus  –  Contact met Lieke & Richard Lamb via: 06 223 833 26

Ter gelegenheid van het referendum over de associatie-overeenkomst tussen Oekraïne en de EU op 6 april 2016 brachten Lieke en Richard Lamb een bezoek aan het land. Hun centrale vraag: Wat zijn de voordelen en nadelen voor Nederland (en in de hele EU) van verregaande politieke & economische samenwerking met Oekraïne? Zij bezochten bedrijven en spraken onder andere met overheidsvertegenwoordigers. Volg Lieke en Richard Lamb in Oekraïne via de video’s op deze pagina van TrendsVerwachting.nl en via hun social media accounts: Twitter.com/LiekeLamb & Twitter.com/RichardLamb.

Dossier Oekraïne 1/6 – TrendWatcher.TV in Oekraïne (video)
In dit deel (1/6) bespreken Lieke en Richard de recente geschiedenis van Oekraïne en de huidige stand van zaken. Ook vertellen zij over de aanleiding voor hun bezoek aan Kiev; Brovary en Odessa. Zij bezochten bedrijven en spraken met overheidsvertegenwoordigers. Ook komt aan de orde hoe zij vooraf sluitende afspraken maakten om overal te mogen filmen, zonder enige vorm van inhoudelijk sturing of censuur.

Han ten Broeke (video)
Trendstrateeg Lieke Lamb sprak maandag 21 maart 2016 in Kiev op het Maidanplein met Han ten Broeke.

Pizza Veterano (video)
TrendStrateeg Richard Lamb spreekt met oorlogsveteraan en eigenaar van ‘Pizza Veterano‘ Leonid Ostaltsev. De medewerkers zijn vrijwel allemaal veteranen die na de oorlog in Oost-Oekraine hun leven in de burgermaatschappij weer willen oppakken. Zelf organiseerden zij ook twee psychologen ter ondersteuning.

Debat door Thierry Baudet en Han ten Broeke (video)
Thierry Baudet en Han Ten Broeke debatteerden onder toeziend oog van burgervader Jan Hoekema op maandag 28 maart 2016 in Wassenaar over het associatieverdrag tussen de EU en Oekraine. TrendStrateeg Richard Lamb sprak met hen voor TrendWatcherTV.

Dossier Oekraïne 2/6 – TrendWatcher.TV in Oekrane (video)
In dit deel (2/6) bezoeken Lieke en Richard Lamb in Kiev StartUps als ModnaKasta; BookBox; MacPaw; Grammarly; Eco is me en ondernemersopleiding Startup Ukraine.

ModnaKasta (video)
Bij eCommerce StartUp ‘ModnaKasta’ in Kiev spraken Lieke en Richard Lamb met Natalia Logvin en de CTO.

Book Box (video)
TrendStrateeg Richard Lamb spreekt met Andriy Orlyk, oprichter van ‘Book Box’, een startup in Kiev, Oekraine.

MacPaw (video)
Oprichter en CEO van ‘MacPaw’ (Oleksandr Kosovan) vertelt in Kiev aan Richard Lamb over zijn StartUp.

Grammarly (video)
Grammarly maakt software voor grammatica- en spellingcontrole. Richard Lamb sprak in Kiev met de oprichters van deze succesvolle StartUp. Visit Grammarly here.

Eco is me (video)
TrendStrateeg Richard Lamb spreekt met Oleksandr Diatlov van ‘Eco Is Me’, een startup in Kiev, Oekraine. Dit bedrijf doet ook mee met een challenge van energiebedrijf Nuon.

Dossier Oekraine 3/6 – TrendWatcher.TV in Oekraine (video)
In dit deel (3/6) bespreken Lieke en Richard Lamb hun bezoek aan Zeelandia in Brovary en de American Chamber of Commerce in Kiev.

Zeelandia Ukraine (video)
Lieke Lamb sprak in Brovary met de directeur van Zeelandia Oekraine, Andriy Vasylenko.

American Chamber of Commerce (video)
De Britse Andy Hunter is president van the American Chamber of Commerce in Oekraine. Richard Lamb sprak met hem.

Dossier Oekraine 4/6– TrendWatcher.TV in Oekraine (video)
In dit deel (4/6) spreken Lieke en Richard Lamb overheidsvertegenwoordigers. Lieke had een ontmoeting met parlementslid Svitlana Zalishchuk. Richard sprak met het ‘Maidan Meisje‘, Yulia Marushevska. Zij houdt zich inmiddels als Head of Odesa Customs Service bezig met de bestrijding van corruptie in de haven van Odessa.

Svitlana Zalishchuk (video)
Lieke Lamb sprak met parlementslid Svitlana Zalishchuk.

Yulia Marushevska (video)
Richard sprak met het ‘Maidan Meisje‘, Yulia Marushevska. Zij houdt zich inmiddels als Head of Odesa Customs Service bezig met de bestrijding van corruptie in de haven van Odessa.

Dossier Oekraïne 5/6 … 6/6 – Trendwatcher.TV in Oekraïne
De duiding in de delen 5/6 tot en met 6/6 worden komende dagen gepubliceerd.

TrendsVerwachting 2016,
Jaar van het PolderPositivisme

Posted: 2nd December 2015 by admin in Trends

Nieuwsgierig naar de TrendsVerwachting 2017?
Hier gratis aanmelden voor de TrendBrief.
Aanmelden per email kan ook.

Contactgegevens voor de media

Een presentatie over de Trends 2017 laten verzorgen door Lieke of Richard Lamb?
Bel 070 511 44 44

De TrendsVerwachting 2016 is voor iedereen gratis beschikbaar als PDF-download.

Beluister (mp3-bestand) en lees hieronder de samenvatting van de TrendsVerwachting 2016.
=> TrendsVerwachting 2016 in de media: Radio 1   FunX   RTL Nieuws   RTL-Z   Telegraaf   WNL
=> 4 uur lang (!) trends op Radio 1 bij KRO-NCRV

De ‘TrendsVerwachting 2016’ is nu ook beschikbaar als trendpresentatie door Lieke Lamb of Richard Lamb, bijvoorbeeld bij eindejaars- en nieuwjaarsbijeenkomsten. Bel 070 511 44 44 of stuur een bericht.

Denk mee over 2016!
Burgers; bedrijven en bestuurders worden bij deze uitgenodigd om mee te denken over de nadere invulling van de TrendsVerwachting 2016. Ga er dus zeker even kijken… en stuur input door per email

Download hier de PDF

Download hier de PDF

“We krijgen in 2016 een Positieve Upswing!
Na 7 magere jaren (sinds 2008)
volgen eindelijk 7 vette(re) jaren.”

Al twaalf jaar lang presenteren de trendwatchers Lieke en Richard Lamb op de 2e Dinsdag van September – exact een week voor de Troonrede – hun TrendsVerwachting voor het komende jaar. Over 2016 zijn zij positief gestemd!

Lieke Lamb: “In 2016 zullen Nederlanders door de (lichte) economische verbeteringen gemotiveerd worden om samen weer extra de handen uit de mouwen te steken en flink aan te pakken. Geheel in de Nederlandse traditie van het Poldermodel kiest men hierbij niet voor een blind enthousiaste en egoïstische aanpak maar voor ‘Samenredzaamheid’.”

Richard Lamb vult aan: “Door deze samenredzaamheid en vooruitstrevendheid krijgen burgers; bedrijven en bestuurders in 2016 een hernieuwd vertrouwen in de Maakbare Toekomst.” Het PolderPositivisme in 2016 wordt door het trendwatchers-duo onderbouwd met 5 Trendpijlers:

1. Robot Revolutie
2016 wordt het jaar waarin voor velen de Robot Revolutie zichtbaar wordt. Robots zullen in allerlei verschijningsvormen hun intrede doen in ons leven. Denk aan zelfrijdende auto’s die op het Nederlandse wegennet hun debuut maken. Het Centraal Bureau Rijvaardigheid anticipeert hier alvast voorzichtig op door vanaf 2016 toe te staan om tijdens het rijexamen ook de technische snufjes in auto’s te mogen gebruiken. Denk aan Adaptive Cruise Control; parkeer-sensoren en dodehoekverklikkers. De Robot Revolutie heeft ook betrekking op de Social Robots in ons huis en de geheel zelfstandig werkende 3D Print Robots; beveiligingsrobots en medische robots.

2. DigiDemocratie & Angstverzadiging
De afgelopen jaren hebben we het vertrouwen in onder andere overheid; politiek en financiële instellingen als banken; verzekeringen en pensioenfondsen enorm zien slinken. Veel consumenten weekten zich daarom los uit langlopende overeenkomsten om steeds meer hun eigen plan te trekken. ‘Ontsystematisering’ noemen wij dat. Ondertussen zijn de media zich onbewust aan het los zingen van de bevolking in hun drang tot overleven. Het is juist om deze reden dat media zichzelf steeds feller overschreeuwen en bewust een extreem standpunt innemen. Bij nieuwsconsumenten heerst, na jaren van slecht nieuws, een soort Angstverzadiging.
Natuurlijk staan we voor grote uitdagingen maar door middel van digitale hulpmiddelen verrijkt de nieuwsconsument de door de media geboden input en zoekt zélf naar een vooruitstrevende manier om, al dan niet op kleine schaal, concreet aan de slag te gaan. Op basis van zelfregulerend vermogen maakt men een vuist. Het GeenPeil-referendum rond het EU-associatieverdrag met Oekraïne is daar een treffend voorbeeld van.

Download hier de PDF

Download hier de PDF

3. VoorDeeleconomie
In 2014 hebben wij de deeleconomie (we gaan van bezit naar ‘toegang tot’ via delen; lenen en ruilen) omgedoopt in de ‘VoorDeeleconomie’. Deeleconomie-initiatieven hebben ten slotte allemaal een duidelijk voordeel voor de klant. Denk maar aan AirBnB & NightSwapping (huis delen); Peerby (gereedschap delen); Uber & SnappCar (auto delen). Het grote voordeel voor de klant ontstaat vooral door ketenverkorting en het bieden van transparantie in een branche. Vooral de Crisisconsument (die uit is op voordeeltjes) profiteert van deze voordeeleconomie. Maar ook de bedrijven hebben voordeel en het delen is voor hen niet puur idealistisch ingestoken. Een telecombedrijf als Telfort speelde hier handig op in door een reclamecampagne rond de voordeeleconomie op te starten.

4. TussenTijd wordt SchaduwTijd
Door de opkomst van het internet is onze wereld in een stroomversnelling terecht gekomen. Aan het eind van de vorige eeuw constateerden Van Kooten de Bie al dat de ‘opwindende TussenTijd’ aan het verdwijnen was. De door hen zo geliefde TussenTijd ontstond bijvoorbeeld tussen het posten van een brief in de brievenbus en het moment waarop een antwoord op diezelfde brief werd ontvangen. Door de invoering van email en de antwoorden die men per ommegaande ontving, verdween de TussenTijd grotendeels. Anno 2016 komt er vrijwel geen tussentijd meer voor terwijl die juist zo belangrijk kan zijn. Bijvoorbeeld bij het heroverwegen van een beslissing; het plannen van een dag en contemplatie in algemene zin. Door social media; email en binnenkort ook nog het Internet of Things zijn veel mensen primair gaan reageren op prikkels uit hun omgeving. Tegelijkertijd zijn er ultra korte momenten van TussenTijd bij gekomen. Bijvoorbeeld als men even snel via Social Media reageert terwijl men in een file staat te wachten; bij een school wacht tot de kinderen naar buiten komen; in de trein zit etc. Deze vorm van TussenTijd duiden wij aan als SchaduwTijd omdat deze alleen ontstaat als men bij een andere activiteit even een kort momentje over heeft. De makers van Apps en korte online video’s spelen handig in op het invullen van onze SchaduwTijd.

5. Flexconomy
Van Nederlanders wordt in 2016 en de daarop volgende jaren een extreme wendbaarheid en flexibiliteit verwacht ten aanzien van hun werk. Maar ook bij het geven van mantelzorg en er wordt in het algemeen een hoge onderlinge verdraagzaamheid verwacht. Het aantrekken van de economie zal namelijk schoksgewijs verlopen en dat geeft bij velen een onrustig gevoel. Dit herstel verloopt in een langzaam stijgende lijn als een ‘Jarenlang Economische Zaagtandherstel’ (zoals wij in 2008 voorspelden). Hierbij ontstaan hiccups omdat in zo’n herstelperiode de rente; de inflatie; de grondstofprijzen; de olieprijs; de goudprijs; en de waarde van aandelen op de beurzen doorstijgen totdat uit de markt blijkt dat er te veel lucht in gekomen is waarna e.e.a. weer tijdelijk daalt om vervolgens zo snel als mogelijk weer door te stijgen. Het is een spannende macro-economische wisselwerking die ons de komende jaren te wachten staat.

Nederland Deltaland
Een tijd die vraagt om vooruitstrevendheid en om verdraagzaamheid. In verbinding met de wereld om ons heen, waarbij we op Deltawerken-achtige wijze zorgen voor bescherming met behoud van het open karakter dat Nederland zo kenschetst.

Download hier de PDF

Download hier de PDF

Denk mee over 2016!
De TrendsVerwachting 2016 is voor iedereen gratis beschikbaar als PDF-download. Burgers; bedrijven en bestuurders kunnen meedenken over de nadere invulling van de TrendsVerwachting 2016. Ga er dus zeker even kijken…

 

TrendRede
Let op: Dit jaar zal de jaarlijkse TrendRede pas uitgesproken en gepubliceerd worden in de laatste weken van november. Na vijf succesvolle versies hebben we onszelf de tijd gegund na te denken over een nieuwe opzet. Daarover vertellen we binnenkort meer. Hou dus de site en het twitteraccount (@TrendRede) in de gaten, dan ben je altijd direct op de hoogte van de ontwikkelingen.
Banner Tweede Dinsdag

In de aanloop naar Prinsjesdag publiceren Lieke en Richard Lamb op de Tweede Dinsdag van september jaarlijks onze ‘TrendsVerwachting 2016’. Een mooie traditie die alweer 11 jaar loopt (2005..2016). Mocht je zelf trends; innovaties & signalen hebben die volgens jou echt niet mogen ontbreken in de TrendsVerwachting 2016…
Stuur ze door per email!

Nederland in 2030 en 2050

Posted: 1st December 2015 by admin in Lieke Lamb, Richard Lamb, Trends

CVIsxlSWwAIMGm_[1]

Minister Melanie Schulz van Haegen & TrendStrateeg Lieke Lamb

WLO2015-coverHoe ziet Nederland er uit in 2030 en 2050?

Vandaag, dinsdag 1 december 2015, is de ‘Toekomstverkenning Welvaart en Leefomgeving’ door het CPB en PBL gepresenteerd in Nieuwspoort. Minister Melanie Schultz van Haegen nam het eerste exemplaar in ontvangst. Het document WLO-2015 waarin twee referentiescenario’s worden geschetst kan hieronder ingekeken worden als PDF…

Nederland in 2030 en 2050 (Toekomstverkenning door CPB & PBL)

Futuroloog / TrendStrateeg Lieke & Richard Lamb, MSc zijn voor de media beschikbaar ter onafhankelijke duiding (en vergelijking van de WLO-2015 met de WLO-2006). Contact via 0622383326 of email.

WLO2015-bevolkingsomvang-2012-205

Carl-Johan de Zwart - Richard Lamb - Lieke Lamb - Nachtkijkers

9 november 2015 mochten Lieke Lamb en Richard Lamb 4 uur lang op NPO Radio 1 in het programma Nachtkijkers aan Carl-Johan de Zwart vertellen hoe zij de toekomst voorspellen en vooruitblikken op de komende jaren. Dit bijzondere radiodocument kan hier teruggeluisterd worden:

UUR 1  /  UUR 2   /  UUR 3   /  UUR 4

In deze uitzending wordt ook de TrendsVerwachting 2016 besproken. Deze jaarlijkse publicatie verschijnt sinds 2005 en is hier gratis te lezen; beluisteren en downloaden.

Trendpresentatie of Strategische Brainstorm door Lieke of Richard Lamb
De TrendsVerwachting 2016 is nu ook beschikbaar als Trendpresentatie of Strategische Brainstorm door Lieke Lamb of Richard Lamb, bijvoorbeeld tijdens een directie-meeting; een lunch voor de medewerkers; tijdens een relatiedag of congres maar ook  bij eindejaars- en nieuwjaarsbijeenkomsten.
Bel 070 511 44 44 of stuur een bericht.

door Richard Lamb, MScBureau TrendWatcher.com (contact)

Update, 2 februari 2016
“Als je vanuit de start-up fase in de scale-up fase komt dan is het moeilijker in Nederland om dat kapitaal bij elkaar te vinden en daar moeten we vaststellen dat het een noodzaak is voor die scale-ups om elders hun heil te zoeken”, aldus @NeelieKroesEU & @MinPres Mark Rutte tijdens hun bezoek (#NLtech) aan Silicon Valley (Bron: RTL Nieuws).Richard Lamb

Deze constatering sluit naadloos aan bij m’n pleidooi ‘Verkoop Nederland niet aan het buitenland!’ van 29 oktober 2015…

 

Investeerders uit Israël; Silicon Valley; Scandinavië & China zijn goed voor een bedrijf maar slecht voor Nederland als ‘StartUpDelta’. Nederland kan en moet met eigen geld uitgroeien tot een vooruitstrevende, innovatieve regio. En daar is nog een hele lang weg te gaan…

 

Texaanse olieboeren
Wat is dat toch: dat gedweep met buitenlandse investeerders? Het gras lijkt altijd groener bij de buren. Ondernemers krijgen meer aanzien in de media als zij ‘een paar miljoen opgehaald hebben’ bij High-Tech Investors uit bijvoorbeeld Californië. Dat is helemaal niet moeilijk. Amerikaanse investeerders willen niets liever dan bedrijven volpompen met hun dollars. Die Texaanse olieboeren zijn het ergste: bij een tegenslag willen ze niet uitstappen maar juist nog veel meer investeren… Hoe meer hoe beter. Als trendstrateeg & innovatie-ambassadeur mag ik sinds 1989 vernieuwing bij het Nederlandse bedrijfsleven aanjagen. In de loop der jaren heb ik veelvuldig meegemaakt dat buitenlandse investeerders veel meer geld aanbieden dan een startup of andere innovatieve Nederlandse onderneming op dat moment kan verbranden.

Geld = Snelheid
Snel groeien is het devies! En met geld maak je snelheid maar is dat wel altijd zo verstandig? Door veel geld aan te nemen van een investeerder wordt een bedrijf extreem afhankelijk van zijn broodheer. Dat is slecht voor het bedrijf én slecht voor de Nederlandse economie. Het overgrote deel van de toekomstige winsten stroomt namelijk direct naar het buitenland. Daar worden we in Nederland dus niet veel wijzer van. Omdat we in ons land enorm terughoudend zijn met het uitlenen van geld aan innovatieve bedrijven, gaan StartUps als vanzelf naar buitenlandse investeerders en ben je ze min of meer kwijt voor de Nederlandse economie.

Dino’s
Maar ach, al die innovatie levert toch banen op? Nee! Niet meer. Vroeger wel. Toen leverde innovatie bijna 1-op-1 veel extra werkgelegenheid op. Dat was in de tijd van de zogenoemde Dino’s: grote organisaties met eigen fabrieken; een marketingafdeling; distributie en alles wat daar omheen hoort. Bedrijven als DSM; Unilever; Shell; Ahold; KLM; Rabobank en zelfs ASML zijn de Dino’s waar ik op doel.

De Zwerm
Valorisatie van innovatie is anno 2015 een heel ander verhaal. De Dino’s maken plaats voor ‘De Zwerm’. Een zwerm aan innovatieve zelfstandige professionals die op projectbasis met elkaar samenwerken om te komen tot product- of procesinnovatie. Initiatieven als Startupbootcamp; StartUpWeekends; Seats2Meet; Dutch Innovation Factory en Port XL zijn daar prachtige voorbeelden van.

Bezigheidstherapie
Die jonge innovators in De Zwerm komende met de prachtigste producten en diensten maar…dat gaat niet veel banen opleveren. Deze State-of-the-art startups kiezen voor een technologische uitwerking van hun hersenspinsels. Denk aan gerobotiseerde productielijnen en autonoom werkende bedrijven waarbij het primaire en secundaire productieproces volledig geautomatiseerd en zelflerend, zonder tussenkomst van arbeiders, kan doordraaien. Dat levert in de toekomst vrijwel geen banen op maar wel ontzettend veel winst. Winst die op dit moment veelal naar het buitenland stroomt. Afgezien van ondernemende informal investors en een paar vooruitstrevende (pensioen)fondsen worden de Nederlandse high-tech startups overwegend in de lucht gehouden door investors uit Israël; Silicon Valley; Scandinavië; China etc. etc. Dat moet anders! Op deze manier lijken we als StartUpDelta heel goed bezig maar is het vooral bezigheidstherapie en gaat het de Nederlandse economie niet daadwerkelijk vooruit helpen.

StartUpDelta goed bezig…
Het InnovatiePlatform dat destijds onder regie van Premier Jan-Peter Balkenende werd opgericht, mislukte mede omdat het vanuit de overheid vrijwel geen geld voor het bedrijfsleven mee kreeg. Ten tijde van het InnovatiePlatform maakte ik mee dat via de achterdeur reeds succesvolle innovatieve bedrijven onder het InnovatiePlatform werden geschoven om zo het succes van het InnovatiePlatform te vergroten(!) Wat dat betreft heeft StartUpDelta geleerd van het verleden en faciliteert de Best Practices en MatchMaking in alle openheid via haar website. StartUpDelta kan niet beschikken over serieuze financiële injecties vanuit de Nederlandse overheid en Nederlandse investeerders. Zij richten zich daarom vooral op matchmaking en bieden hulp bij het zoeken naar (buitenlandse) investeerders.

Ecosysteem
Bovenstaande wil niet zeggen dat het alleen maar slecht zou zijn om naar internationale investeerders te kijken. In zee gaan met een grote investeerder als Kleiner Perkins Caufield & Byers uit Silicon Valley kan best interessant zijn voor StartUps. Niet primair vanwege het geld maar om in het ecosysteem van zo´n investeerder te komen. Daardoor wordt het extra makkelijk om contact te leggen met andere StartUps en investeerdersen. Dat is ook wat waard! Kortom: laten we beperkt gebruik maken van buitenlands ‘kapitaal’ in de vorm van geld; kennis en relatienetwerken. Doe dat met beleid en pas op voor investeerders als die Texaanse olieboeren die maar wat graag bedrijven volpompen met hun dollars…

Logo TrendWatcher.com - Richard Lamb

Present time oct 21 - 2015 -

21 oktober 2015 is de datum die een centrale rol speelt in de ‘Back To The Future‘-films uit 1985; 1989 en 1990. Vanwege het 30 jarig jubileum buitelen kranten; tijdschriften; radio- en TV-programma’s over elkaar heen om te laten zien welke voorspellingen voor 2015 uit de film werkelijkheid zijn geworden…en welke (nog) niet. Lieke en Richard Lamb (hét trendwatchers-duo van Nederland) zijn natuurlijk aan hun stand verplicht om een stap verder te gaan: hoe ziet onze wereld er over 30 jaar uit? Reis met hen mee naar 2045!

=> Bekijk op TrendWatcher.TV de video’s
=> van alle uitgekomen voorspellingen

2015 – 30 jaar = 1985
Het is vandaag de dag nauwelijks voor te stellen hoe primitief onze wereld was in 1985 qua ICT. Maar ja, Ben Woldring werd dan ook pas in dat jaar op 6 februari geboren ;) 30 jaar later is deze succesvolle ICT/internetondernemer een rolmodel voor veel studenten en jonge ondernemers.

In 1985 waren de meeste computers – denk Commodore & Amiga – nog niet aangesloten op een netwerk en werkten ‘stand-alone’. Het ‘Adidas-netwerk’ was de snelste manier om gegevens te kopiëren van de ene naar de andere computer. Daarbij liep men letterlijk met cassette of een Floppy Disk waarop gegevens stonden (in Vlaanderen liefkozend een ‘Flodderschijf’ genoemd) naar een computer verderop in het bedrijf. Het internet bestond in 1985 wereldwijd slechts uit een paar honderd computers van universiteiten. In dat jaar werd ook de allereerste ‘.com’-domeinnaam geregistreerd. 1985 was ook het jaar waarin MS-DOS door Microsoft werd uitgebreid met de grafische schil ‘Windows 1.0’. Daardoor werd het gebruik van een computer veel eenvoudiger. Apple had twee jaar eerder al (1983) de grafische Lisa-computer gepresenteerd en in 1984 kwamen zij met de Macintosh. Beiden waren enorme doorbraken na de nog op tekst gebaseerde Apple II. Naast de telefoon was de fax het belangrijkse communicatiemiddel. De mobiele telefoon voor de massa zou nog jaren op zich laten wachten.  

2015 
30 jaar na 1985 – in 2015 – ziet de wereld er heel anders uit. In Back To The Future II werd daar alvast een voorschot op genomen door hoofdrolspeler Marty McFly (Michael J. Fox) een tijdreis te laten maken naar 21 oktober 2015. 

Op het eerste oog klopt er weinig van de voorspellingen die in Back to The Future gedaan werden. De SmartPhone komt in het geheel niet voor in de film. Het internet werd als zodanig ook niet herkend als een game changer. Men borduurde in de film liever voort op de destijds zo populaire Fax met de ‘Pac Fax Mailbox’ die op straat stond en waarmee mensen onderweg faxberichten zouden kunnen versturen in 0,5 seconde. Zo’n voorspelfout is typical: men realiseert zich niet dat de opvolger van een uitvinding vrijwel nooit in dezelfde verschijningsvorm tot ons zal komen. In feite bedoelde men met de ‘Pac Fax Mailbox’ iets dat we later ’email’ zouden noemen… 

Volgens de krant in de film zou Lady Di een lang leven beschoren zijn. Zij werd op een foto getoond als oudere dame. Het heeft niet zo mogen zijn. Ook heeft de VS nog geen vrouwelijke president gehad, al zou Hillary Clinton met een paar jaar vertraging alsnog deze belofte kunnen invullen. Van daadwerkelijk tijdreizen is het ook nog niet echt gekomen. Alhoewel…zie hieronder als we 2045 bespreken.

Toch waren andere voorspellingen in Back To The Future angstaanjagend nauwkeurig. Zo is het fameuze Hoverboard waarop Marty McFly (Michael J. Fox) zich in de film voortbeweegt er nu eindelijk in het echt: Hendo en Lexus kregen het ieder voor elkaar om een eigen prototype te bouwen op basis van magnetisme en supergeleiding. Beschikbaar voor consumenten is het hoverboard nog lang niet.

Op TrendWatcher.TV hebben we deze echte hoverboards en andere uitgekomen voorspellingen op een rij gezetDenk aan Virtual Reality / Augmented Reality – brillen die in Back To The Future getoond werden. Die kennen we nu in de vorm van Oculus; Hololens en Google Glass.

Videoconferencing wordt ook gebruikt in de film. Wij kennen dat nu als Skype en Facetime. In de film wordt een taxi betaald met een duimafdruk. Ook het smarthome wordt met duim- en spraakherkenning bediend. Biometrische herkenning is in werkelijkheid ook mogelijk en binnenkort ook biometrisch betalen.

In Back To The Future komen de afbeeldingen in een krant tot leven en blijken video’s te zijn. Vandaag de dag is dit mogelijk met ePaper en eInk. De onlangs gepresenteerde flexibele armband ‘Wove Band‘ maakt ook gebruik van deze techniek en zal uitgroeien tot een praktisch vorm van ‘wearable elektronics’.

De vliegende auto’s uit de film komen heel langzaam binnen handbereik. In ons eigen land is de PAL-V een kansrijk initiatief. Ook zelfstrikkende sportschoenen; Dehydrated Food Processors en Drones zijn gerealiseerd of staan op het punt op de markt te komen. Veel voorspellingen uit de film zijn technisch wel mogelijk maar nog niet voor consumenten beschikbaar.

Bij dit alles mogen we ons ook de vraag stellen in hoeverre films als Back To The Future zelf nieuwe ontwikkelingen aanjagen…Self Fulfilling Prophecy noemen we dat.

2015 + 30 jaar = 2045
Nu wordt het echt leuk: we gaan een tijdreis maken naar 2045 en springen dus nog eens 30 jaar vooruit. Rond dat jaar beleeft de vergrijzing haar hoogtepunt en zal het aantal eenpersoonshuishoudens enorm gegroeid zijn.

De vergrijzing zal de ‘Generation Exit’ creëren: hoog opgeleide Nederlanders op de arbeidsmarkt die hun heil buiten Nederland (en West-Europa) zoeken omdat zij de financiële druk van de vergrijzing niet meer willen dragen. Het resultaat is een verouderde bevolking plus veel laag opgeleide mensen op de arbeidsmarkt. Deze laatste groep wordt overigens steeds meer beconcurreerd door robots en ‘autonomisering’ (bedrijfsprocessen die helemaal zelfstandig draaien, zonder tussenkomst van de mens).

Nano Assemblers zullen in 2045 de high tech opvolgers van 3D Printers blijken te zijn. Deze Nano Assemblers kunnen een product op moleculair niveau opbouwen en kopiëren.

Kunstmatige intelligentie plus singularity zal ervoor zorgen dat een groot deel van de mensheid ondergeschikt zal zijn aan technologie en niet andersom. Naast Mensenrechten zullen er ook Machinerechten ingevoerd zijn. 

Na zelfrijdende voertuigen zullen rond 2045 automatisch vliegende transportmiddelen inmiddels toegestaan zijn. Voor het overbruggen van grotere afstanden zal onder andere gevlogen worden door de stratosfeer en zal gebruik gemaakt worden van Magnetic Levitation Transport waarschijnlijk gecombineerd met een Vacuum Tube (zie ET3 en Hyperloop). 

De SmartPhone laten we achter ons en wordt vervangen door communicatie die rechtstreeks ingrijpt op onze zintuigen; zenuwbanen en hersencellen. Daarbij zijn ‘chips in het hoofd’ minder waarschijnlijk dan het aanstralen van cellen vanaf buiten het lichaam. The Internet-Of-Things zal slechts een tussenfase blijken te zijn geweest in het pad naar ‘Biotronics’.

Nanotechnologie zal breed toegepast worden. Bijvoorbeeld als coating voor ruiten waardoor de glazenwasser overbodig wordt. Vuil hecht ook niet meer op kleding; afwas en de voorruit van onze (vliegende) auto.

De Virtual Reality / Agmented Reality – brillen zullen opgevolgd worden door holografische projectie om ons heen. Gamen doen we in 2045 niet meer met controllers maar met de opvolgers van Leap Motion. Daarbij worden handbewegingen vertaald naar de virtuele wereld.

In 2045 – 100 jaar na beeindiging van de Tweede Wereldoorlog – zullen we ons realiseren dat we al enkele decennia in een Derde Wereldoorlog verstrikt zijn. Deze Derde Wereldoorlog speelt zich online af en wordt gevoerd door overheden; multinationals en criminele organisaties die elkaar over en weer bespioneren en moedwillig schade toebrengen. Achteraf zal blijken dat deze CyberWar rond 2000 is begonnen en slechts af-en-toe aan de oppervlakte kwam. Bijvoorbeeld door de onthullingen van Edward Snowden en Julian Assange.

Tot slot: kunnen we al tijdreizen in 2045? Hoogstwaarschijnlijk nog niet maar…de theorie van Wubbo Ockels over de afhankelijkheid tussen tijd en zwaartekracht geeft wel nieuwe inzichten die tijdreizen mogelijk zou kunnen maken. Het lijkt letterlijk een kwestie van tijd nu het ‘uitwisselen van informatie met het verleden en de toekomst’ mogelijk lijkt te zijn aan de hand van ‘Higgs-singlets’, de ontbrekende tegenhanger van het Higgs-boson ‘deeltje’. Bij de TU Delft is het in 2015 gelukt om informatie over te dragen via een vorm van teleportatie. Daarbij werd de informatie niet verplaatst tussen twee punten, maar vindt de overdracht plaats door de verstrengeling van de eigenschappen van die deeltjes. Dat kan ook op grote afstand. Dit zijn de bouwstenen voor het reizen door het ruimte-tijd continuüm. De nu levende generaties zullen tijdreizen hoogstwaarschijnlijk niet meer meemaken maar je weet nooit wie er uit de toekomst hierheen komt om het uit te leggen.

We sluiten af met met de woorden van futurist Alvin Toffler:
“The future always arrives too soon and in the wrong order”.

Vul dit overzicht aan!
Heb je als lezer hierboven belangrijke voorspellingen gemist?
Stuur ze door via BackToTheFuture@TrendWatcher.com en we voegen ze toe!

Lieke en Richard Lamb,
Bureau TrendWatcher.com (contact)

Fashion Designer Monique Collignon geïnterviewd door TrendWatcher Lieke Lamb, TrendWatcher.TV. Zie ook het artikel ‘Monique Collignon opent de Fashionweek 2015‘ door Lieke Lamb op BalanceBabes.com.
Laat Lieke Lamb of Richard Lamb met TrendWatcher.TV ook verslag doen van úw bijeenkomst of innovatieve product. Contact: 070 511 44 44 / TrendWatcherTV@TrendWatcher.com

Lang was er sprake van dat de VAR-verklaring (Verklaring ArbeidsRelatie) voor ZZP-ers vervangen zou worden door een ingewikkelde webbased oplossing die de naam ‘Beschikking Geen Loonheffingen’ (BGL) had meegekregen. Voor zo’n beetje iedere opdracht zou een opdrachtgever en ZZP-er online moeten aangeven dat de uitvoerende ZZP-er niet in loondienst was van de opdrachtgever. Dit naast het normale contract dat een opdrachtgever en een uitvoerder normaliter opstellen. De BGL zou veel extra administratieve handelingen tot gevolg hebben. Dit plan gaat niet door.

Standaard overeenkomsten
Na veel commentaar uit de markt en intensief overleg tussen staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën; werkgevers; ZZP-organisaties en vakbonden is de BGL als arbeidsintensieve opvolger van de de VAR komen te vervallen. In het streven naar minder papierwerk voor ZZP-ers; opdrachtgevers en de Belastingdienst is voorgesteld om te gaan werken met door de fiscus op te stellen voorbeeld-overeenkomsten per sector. Er zullen zo’n veertig sectorale standaard-overeenkomsten en enkele algemene overeenkomsten gepublicereerd worden op Belastingdienst.nl. ZZP-ers en opdrachtgevers kunnen die gebruiken. Een bedrijf kan ook alle freelancers een eigen overeenkomst opstellen. De fiscus kan de tekst van zo’n overeenkomst vooraf goedkeuren. Voordeel van de nieuwe gestandaardiseerde contracten is dat er vooraf zekerheid is van de fiscus over de arbeidsrelatie tussen ZZP-er en opdrachtgever. Als de Tweede Kamer accoord gaat kunnen de gestandaardiseerde overeenkomsten per 1 januari 2016 ingevoerd worden.

Professionalisering van de ZZP-er
Bijkomend voordeel van de nieuwe gestandaardiseerde contracten is dat ZZP-ers gedwongen worden om voor iedere opdracht een sluitende overeenkomst af te sluiten met de opdrachtgever waarin ook de arbeidsrelatie goed beschreven wordt. Tot op heden werkten ZZP-ers regelmatig met onvolledige contracten. Het komt ook op grote schaal voor dat er na het opstellen van een offerte in het geheel geen schriftelijke overeenkomst wordt ondertekend door ZZP-er en opdrachtgever. Een veelgehoorde uitspraak is dat het ‘psychologische contract’ tussen hen voldoende zekerheden biedt. Dat zal met de nieuwe gestandaardiseerde contracten tot het verleden gaan behoren.

Premier Mark Rutte
Bovenaan dit artikel de video van het gesprek dat trendstrateeg en innovatie-ambassadeur Lieke Lamb voerde met Premier Mark Rutte op TrendWatcher.TV over zzp-ers; ondernemerschap en de ‘Agenda 2015’ waar hij in 2010 al over sprak over nieuwe vormen van arbeidsrelaties (bekijk video uit 2010). Dit gesprek werd 28 januari 2015 opgenomen tijdens een ondernemers event in de TV Studio Aalsmeer.

Reageer
Stuur reacties over de opvolger van de VAR-verklaring in via Twitter.nl/RichardLamb

Gerelateerde artikelen
– Volkskrant: Geen VAR meer voor zzp’ers
– NOS: Alternatief voor opvolger VAR-verklaring
– FD: Nieuwe toets zelfstandigheid ZZP-ers van tafel

Trendwatcher.TV

Posted: 9th March 2015 by admin in Trends


Laat TrendWatcher.TV verslag doen van úw bijeenkomst of een innovatieve ontwikkeling (Contact)

TrendStrateeg Lieke Lamb tijdens Nederland Innoveert 2015
Met haar wervelende keynote ‘#TechTrends’ sloot Lieke Lamb de eerste dag van ‘Nederland Innoveert 2015’ af. Zij besprak onder andere ‘Lieke’s Rules of Innovation’ en liet zien hoe iedereen z’n eigen toekomstvisie kan ontwikkelen op basis van ‘concepten & verschijningsvormen’. De andere sprekers van die dag kan je hier bekijken.


Premier Mark Rutte
Tijdens het Ondernemers Event (28 januari 2015) in de TV Studio Aalsmeer, sprak trendstrateeg en innovatie-ambassadeur Lieke Lamb met Premier Mark Rutte over ondernemerschap, zzp-ers en de ‘Agenda 2015’ waar hij in 2010 al over vertelde (bekijk video uit 2010) op TrendWatcher.TV.


Smart Industry
Trendstrateeg Richard Lamb sprak tijdens de landelijke uitrol van het Smart Industry – initiatief met
Ineke Dezentjé Hamming (FME & Smart Industry). Zij vertelt wat de impact van Smart Industry de komende jaren zal zijn. Willem Vermeend, lid v/d stuurgroep Smart Industry (voormalig staatssecretaris van Financiën en minister van Sociale Zaken & Werkgelegenheid) bespreekt de economische kansen voor Nederland ten aanzien van Smart Industry. Burgemeester Ahmed Aboutaleb: “#Rotterdam kan dankzij #SmartIndustry één v/d eerste steden worden die energie levert in plaats van consumeert. Als je de slag mist met SmartIndustry dan heb je een probleem. Rotterdam zal zich als innovatieve stad oa richten op CleanTech.” Henk Kiela, Lector aan de Fontys Hogeschool Engeneering in Eindhoven, zet de mogelijkheden uiteen van de Baxter-robot; mechatronica en Smart Industry. Janika Horváth, Director Business Services bij de Kamer van Koophandel, vertelt over de voorlichting door de KvK inzake innovatie en Smart Industry. Zie ook SmartIndustry.nl.


Koning Willem I Prijs 2014
Een impressie van de uitreiking van de Koning Willem I Prijs 2014 met Koningin Maxima. Trendstrateeg Richard Lamb sprak onder andere met Klaas Knot (DNB); Martin van Pernis (bestuurslid KW1Prijs); Ivo Niehe (Niehe Media) en een hele reeks innovatieve ondernemers. Zie ook Koning Willem I Prijs.

TrendWatcher.TV
Laat TrendWatcher.TV verslag doen van úw bijeenkomst (of van een innovatieve ontwikkeling). Contact: 070 511 44 44 / TrendWatcherTV@TrendWatcher.com.

Kijk voor veel meer TrendWatcher.TV op YouTube…

Drone-verbod hangt in de lucht

Posted: 4th March 2015 by admin in Trends

2014 Drone Fleet - Drones - Drone Swarm BANNER

Frankrijk breekt zich het hoofd over een mysterie: in de nacht van 3 op 4 maart 2015 zijn 12 drones boven Parijs gesignaleerd. De politie zette tevergeefs achtervolging in. Handhaving van het vliegverbod voor drones blijkt moeilijk te handhaven te zijn. Het toont wel aan hoe kwetsbaar een samenleving kan zijn bij de inzet van drones.

Drone-verbod Nederland hangt in de lucht
In Nederland stuurt het kabinet ondertussen aan op meer ruimte voor beroepsmatig gebruik van drones door bijvoorbeeld politie en brandweer vanaf 1 juli 2015. Verder zijn er steeds meer signalen dat er een verbod op het gebruik van drones door burgers in de lucht hangt. Dit onder andere in verband met de toegenomen terreurdreiging en het recht op privacy. Dit terwijl per juni 2013 het Ministerie van Defensie juist het vliegen met drones zonder vergunning van de MIVD vrij gaf.

Frankrijk
Tenminste vijf drones zijn ook al de nacht van 23 op 24 februari 2015 over Parijs gevlogen. Ze werden onder meer waargenomen bij de Amerikaanse ambassade, de Eiffeltoren, de Place de la Concorde, Invalides en de Tour Montparnasse. Vorig jaar vlogen drones over zeven Franse kerncentrales. Het is nooit duidelijk geworden wie er achter deze streng verboden vluchten zat. Sinds begin oktober 2014 is al zeker tien keer een drone over een Franse kerncentrale gevlogen. Alleen al vrijdagavond 31 oktober werden vijf centrales door een drone bezocht. De herkomst van de onbemande vliegtuigjes is een groot raadsel. Inmiddels heeft de gendarmerie toestemming gekregen de drones neer te schieten (Volkskrant).

Maker Movement versus High Tech Sectoren
Los van een falend veiligheidssysteem rond kerncentrales schetsen de her-en-der rond vliegende drones de enorme impact van de Maker Movement ten opzichte van traditionele High Tech Sectoren en de terrorisme-beveiliging in een stad als Parijs. Tegen een flink zwerm met drones is op dit moment niemand opgewassen. Tel daarbij op dat de drones alsmaar kleiner en kleiner worden.

Drone Swarms kunnen rondvliegen met een geperfectioneerde emergentie waar vogels en vissen nog iets van kunnen leren. Het bijzondere is dat vandaag de dag, door de opkomst van de Maker Movement, zoiets onder handbereik is gekomen van iedereen met een klein beetje technische kennis.

Drone Ambulance
Gelukkig kent de inzet van Drones ook positieve toepassingen. Wat te denken van de ‘Ambulance Drone‘ die uitgerust is met een defibrillator. Nadat deze drone is opgeroepen door omstanders geeft de operator, via de luidspreker in de drone, aanwijzingen hoe het slachtoffer te reanimeren.

Trendpresentatie over Drones; 3D Printen; Internet of Things…? Trendwatchers Lieke en Richard Lamb zijn solo en samen beschikbaar voor een Trendpresentatie; Keynote Speech; als dagvoorzitter; Dinner Speaker; Brainstorm Moderator; Columnist etc. Bekijk de mogelijkheden

Media-contact met Lieke en Richard Lamb over de ‘TrendsVerwachting 2015’. Bel 06 223 833 26

TrendsVerwachting2015

Download hier gratis de TrendsVerwachting 2015 als PDF

Beluister de interviews over de ‘TrendsVerwachting 2015’ bij…
Radio 1 Journaal; Radio 1 (DeNieuwsBV, BNN-VARA)FunX (Hoe wordt 2015?)Radio 1 (WNL op Zaterdag)PowNewsRadio 1 (WNL-nacht); Radio 2 (Sander de Heer); Radio 2 (Gijs Staverman); FunX (SprokkelWijs); FunX (TrendsVerwachting 2015); FunX (Jouw Stad)Radio 5 (NTR Dichtbij Nederland) en Powned (Echte Jannen)

Sinds 2005 publiceren Lieke en Richard Lamb, het trendwatchers-duo van Nederland, jaarlijks hun TrendsVerwachting. In de loop der jaren voorspelden zij onder andere de financiële crisis van 2008; de Transitie Economie; het jarenlange Economische Zaagtandherstel tot 2020+ en de opkomst van de nieuwerwetse huiselijkheid in de vorm van bakken; breien; bloemschikken etc. Wat voorspellen Lieke en Richard Lamb voor het komende jaar? Hieronder de belangrijkste trendlijnen en thema’s.

TrendsVerwachting 2015
2015 wordt het jaar van Rust & Ruimte & Redzaamheid

Rust: omgaan met de nieuwe realiteit. Men gaat op zoek gaat naar nieuwe kernwaarden; herwaardering van het kleine; het Nieuwe Genieten.

Ruimte: nieuwe kansen om buiten de gestelde kaders te denken; ruimte om te experimenteren; ruimte voor creativiteit en innovatie waarin de kracht van de ‘swarm’ zichtbaar wordt. Kortom: kansen voor het ongemiddelde. Bijvoorbeeld: ‘Maker Movement meets Education’.

Redzaamheid: burgers zijn ‘samenredzaam’ en wachten niet op de overheid. Onenigheid over wat wel en niet bij de (opgelegde) participatiemaatschappij hoort. Herwaardering van ambachten.

Thema’s en trendlijnen voor het komende jaar zijn…
– Flexconomy (flexibiliteit in denken en doen)
– ZelfZorg (zelforganiserende dwarsverbindingen)
– Intelligent Industry (Autonome Apparaten)
– Generation Exit
– Social Detoxing
– Samenredzaamheid
– Onderwijs wordt Sprokkelwijs
– CrisisConsument profiteert van de (voor)deeleconomie

De TrendsVerwachting wordt gepubliceerd sinds 2005…
2005 Het ‘Jaar van de Prosumer’
2006 Het ‘Jaar van de Gepersonaliseerde Producten’
2007 Het ‘Jaar van Neerlands zwevende identiteit’
2008 Het ‘Jaar van de Toegenomen Weerbaarheid’ verborgen apartheid
2009 Het ‘Jaar van de Verloren Welvaart’
2010 Het ‘Jaar van de CrisisConsument’
2011 Het ‘Jaar van de Hedendaagse Wederopbouw’
2012 Het ‘Jaar van de Grote Verwarring’
2013 Het ‘Jaar van de Balans Burger’
2014 Het ‘Jaar van Durf Duurzaam Delen’
2015 Het ‘Jaar van Rust Ruimte Redzaamheid’

De TrendRede wordt gepubliceerd sinds 2010…
Lieke en Richard Lamb zijn mede-initiator van de jaarlijkse TrendRede die sinds 2010 gepubliceerd wordt. De ‘TrendRede 2015’ is beschikbaar op TrendRede.nl.

Contact 
Lieke en Richard Lamb zijn beschikbaar om de TrendsVerwachting 2015 inhoudelijk toe te lichten.
Ze zijn bereikbaarheid via 070 511 44 44. Spoed? SMS/bel: 06 223 833 26. Eml: Pers@TrendWatcher.com

TrendsVerwachting-op-maat 
Lieke en Richard Lamb verzorgen in opdracht van bedrijven; branche-organisaties en overheden een TrendsVerwachting-op-maat per branche of thema. Dit in de vorm van een Trendpresentatie; BigBrainstorm; Artikel; Column. Contact en meer info.

Richard Lamb (Futurist.us) interviewing winner of the International ‘Get In The Ring’-Finals 2014: Gibran Amsi(eFishery.com) Champion / Member of the Jury Lauren Maillian Bias (Gen Y Venture Capital) for Trendwatcher.TV.

Indonesische start-up eFishery wint Olympische Spelen voor start-ups
De Indonesische start-up eFishery heeft afgelopen vrijdagavond in Rotterdam de finale van de Olympische Spelen voor start-ups Get in the Ring gewonnen. eFishery wist zowel de jury van top-investeerders als het ruim 1000 man tellende publiek in de van Nelle Fabriek te overtuigen van hun plan om de wereld te veroveren met een slim visvoedingssysteem waarmee het leven van vishouders wereldwijd makkelijker gemaakt wordt.

Na voorrondes in 64 landen en diverse regionale competities vond afgelopen vrijdag de internationale finale van Get in the Ring in de van Nelle Fabriek in Rotterdam plaats. eFishery versloeg tijdens deze pitchcompetitie met een voedingssysteem waarmee efficiënte voeding de visvangst op afstand verhoogd onder andere de Nederlandse start-up Snappcar. Oprichter Gibran Chuzaefah Amsi El Farizy (25) was na het winnen van Get in the Ring totaal overrompeld en gaf aan dit hem enorm zal helpen om van eFishery een succes te maken. Naast de eer gaat de winnaar van Get in the Ring naar huis met een prijzenpakket ter waarde van €25.000,- en krijgt hij de mogelijkheid om diverse top-investeerders te bezoeken om zijn bedrijf te laten groeien.

De internationale pitchcompetitie van Nederlandse bodem trok dit jaar bij de finale meer dan 1000 bezoekers en werd wereldwijd via de livestream door duizenden mensen online bekeken. In de volgepakte zaal streden de 10 finalisten, geselecteerd uit meer dan 2000 start-ups, voor de winst. De finalisten op het podium stonden kwamen o.a. uit de Verenigde Staten, Egypte en Zuid-Afrika. Na een selectie van de top vijf door de jury stemde het publiek massaal voor de Indonesische start-up. Hendik Halbe, oprichter van Get in the Ring, was enorm trots na afloop: “We zijn dit jaar verdubbeld qua aantal deelnemende landen en hebben meer start-ups in contact gebracht met investeerders en launching customers. Zo gaat het bedrijf APM Terminals bijvoorbeeld samenwerken met de winnaar van Get in the Ring Turkije Drive Martin.”

Over Get in the Ring, de Olympische Spelen voor start-ups
Het lanceren van een nieuw bedrijf draait niet langer om friends, family and fools. Een vierde F is minstens net zo belangrijk: die van de fans. Zij kunnen investeren met hun netwerk, kennis en kapitaal. Get in the Ring is de Olympische Spelen voor start-ups; een wereldwijde competitie waarin start-ups het in ‘pitch battles’ tegen elkaar opnemen. Net als popsterren hebben zij support van hun fans nodig om te blijven groeien en succesvol te zijn. Get in the Ring geeft start-ups het podium om die fans en investeerders te bereiken. Voor meer informatie: www.gitr.co.

Finalisten

Jury

  • Adriaan Ligtenberg (Founder Pacific Technology Partners, serial entrepreneur & mobile technology investor)
  • Howard Lindzon (Co-founder stocktwits, Angel investor, Managing partner of Social leverage)
  • Zsolt Lavotha (Ex. Chair ZEL Business Advisory Group, President of MVCA, Monaco Private Equity and Venture Capital Association)
  • Lauren Maillian Bias (Founder Gen Y Venture Capital, Author of Path Redifined, 2013 African-American shot caller)

Get in the Ring Final 2014

TrendRede2015:
“De Troonrede maar dan inspirerend…”

Posted: 8th September 2014 by admin in Trends

…dat is de TrendRede 2015. Een jaarlijks cadeau voor Nederlandse burgers, bedrijven en bestuurders, samengesteld door 13 toonaangevende trendwatchers. De TrendRede wordt jaarlijks gepresenteerd op de Tweede Dinsdag in September. Hieronder 7 opmerkelijke ontwikkelingen op een rij naar aanleiding van de TrendRede 2015…

TRENDREDE 2015 BESPROKEN BIJ BNR NIEUWSRADIO
Lieke
 en Richard Lamb – hét TrendWatchers-duo van Nederland – bespraken de TrendRede 2015 in het programma van Paul van Liempt bij BNR Nieuwsradio. Beluister hier het gesprek…

TrendRede 2015 WordCloud

1. Eigenwijze Systeemprikkers
In de huidige ‘Transitie-Economie’ staan klassieke structuren steeds meer onder druk van ‘Eigenwijze Systeemprikkers’. Mede door de transparantie van het internet prikken pioniers oude systemen lek. Denk aan Hotels vs AirBnB; Taxi’s vs Uber; Restaurants vs Thuisafgehaald etc.

2. Bewuste Onbekwaamheid
Peer2Peer financiering kan een zeepbel blijken te zijn. De ‘oude’ garde ruikt nieuwe kansen in de vorm van ‘Shadow Banking’. Op WallStreet en andere beurzen wordt geld opgehaald om P2P-faciliteiten mee te financieren. Bovendien zijn zulke nieuwe vormen van financiering peanuts vergeleken met de bedragen die omgaan in de bancaire wereld. Voortijdig een overwinning op de bancaire sector claimen is irreëel.

3. Betekenisloze vooruitgang
We zijn zo gefocust geraakt op financiële groei, dat het een doel op zich is geworden. Daarmee wordt vooruitgang ontdaan van zijn menselijke betekenis. Wie zijn kinderen opleidt om de waarheid louter uit cijfers te ontleden, ontkoppelt ze van hun natuurlijke nieuwsgierigheid en innovatievermogen.

4. Schrikbarende eenzaamheid
Het aantal Nederlanders dat zichzelf eenzaam noemt is in drie jaar tijd verdubbeld tot 14 procent van de bevolking. Bij jongeren tussen 16 en 24 jaar loopt dit op tot 25%. Ze zien betekenisvelden verschuiven – naar bijvoorbeeld online-vriendschappen – maar kunnen zichzelf daarin niet plaatsen. Veel jongeren weten niet meer wie ze zelf (moeten) zijn.

5. Kom maar door met de data en connectiviteit
Interconnectiviteit van data, mensen en systemen geeft ons zelfrijdende auto’s; intelligente kleding; connected huisdieren en ‘magische objecten’. De algoritmes in onze omgeving weten meer over ons dan wij zelf. Met hun kennis verbeteren ze ons leven. En dus leveren we graag persoonlijke data in. Natuurlijk zijn er risico’s aan verbonden. Dat spanningsveld moet zich uitkristalliseren.

6. Doorgeslagen ‘Toetsisme’
Onze leercurve is nog geënt op een onderwijssysteem dat uitgaat van prestatie en toetsen, niet van richting en betekenis. Maar de weerzin ten aanzien van het ‘toetsisme’ neemt toe. Kinderen leren meer en meer buiten de muren van de school. De docent wordt een ‘Koersmotivator’, die probeert betekenisvelden bloot te leggen bij de leerlingen.

7. De assertieve ‘CrisisConsument’
We hebben in de vijf jaar van de TrendRede al regelmatig geconstateerd dat de focus van de samenleving opschuift richting de kleinst mogelijke entiteit, die van het individu. Burgers trekken actief verantwoordelijkheden naar zich toe. Men wil zélf het verschil maken en toegevoegde waarde creëren. Het vertrouwen in de overheid is afgenomen.

Interactieve live-uitzending #TrendRede
De feestelijke presentatie van alweer de vijfde TrendRede wordt deze dinsdag 9 september vanaf 10:00 uur live uitgezonden via TrendRede.nl. Scholen, bedrijven en overheidsinstellingen kijken massaal mee. De TrendRede is jaarlijks trending op de social media. Tijdens de live-uitzending via TrendRede.nl worden de kijkers en de aanwezigen in de zaal uitgenodigd om inhoudelijk te reageren op de TrendRede 2015. Vragen die via sociale media gesteld worden (#TrendRede) zullen in de zaal door de trendwatchers beantwoord worden en dat is weer te zien via de livestream.

Contact
Neem voor informatie over de TrendRede 2015 contact op met
TrendStrateeg Richard Lamb, 06 223 833 26
TrendRede@TrendWatcher.com

Beluister de ‘TrendsVerwachting Passend Onderwijs’ zoals uitgezonden bij BNR Nieuwsradio en lees ook onderstaand artikel over Passend Onderwijs door Lieke Lamb, naar aanleiding van haar trendpresentatie tijdens de Passend Onderwijs Parade. Zij is beschikbaar voor interviews, trendpresentaties en columns over de gevolgen van Passend Onderwijs.

Waarom leerplicht 2 kanten op zou moeten zijn

learnOp de Passend Onderwijs Parade in Zuid Holland 19 maart 2014 mocht ik drie keer een mooi verhaal houden over de toekomst van het onderwijs. Over onder andere de plek van techniek, internet en social media daarin. Maar er was ook de vraag of ik mijn persoonlijke ervaring met het passend onderwijs wilde delen. Daar heb ik over getwijfeld… Ik schreef ooit al wat columns en verder wil ik mezelf niet teveel profileren als gefrustreerde moeder. Maar al ontkom je aan dat laatste uiteindelijk niet, besloot ik dan toch wat van mijn ervaring te delen.  Een lang verhaal (voor hen die mn columns lazen met herkenbare stukken ;) maar bij lange na niet compleet. Veel frustraties (de objectieve als ook de emotionelere) over onwil, tegenwerking, botheid etc heb ik weggelaten om er zo veel mogelijk een ‘nuchter’ document van te maken. Lees verder…

TrendsVerwachting voor uw bedrijf

Wekelijks geven Lieke en Richard Lamb hun TrendsVerwachting bij BNR Nieuwsradio.
Alle TrendsVerwachting zijn online terug te luisterenVraag een ‘TrendsVerwachting-op-maat’ aan voor uw bedrijf of organisatie. De focus ligt daarbij op de trendlijnen en ontwikkelingen die relevant zijn voor de sectoren waarin uw bedrijf of organisatie actief is. De ‘TrendsVerwachting-op-maat’ is beschikbaar in de vorm van een Strategische Brainstorm Sessie en bijvoorbeeld ook in de vorm van een overnight delivery van een rapportage in briefvorm.
Lees hier alles over de TrendsVerwachting-op-maat’… 
Bel ons op 070 511 44 of stuur een email

 

TrendsVerwachting voor uw bedrijf

Wekelijks geven Lieke en Richard Lamb hun TrendsVerwachting bij BNR Nieuwsradio.
Alle TrendsVerwachting zijn online terug te luisterenVraag een ‘TrendsVerwachting-op-maat’ aan voor uw bedrijf of organisatie. De focus ligt daarbij op de trendlijnen en ontwikkelingen die relevant zijn voor de sectoren waarin uw bedrijf of organisatie actief is. De ‘TrendsVerwachting-op-maat’ is beschikbaar in de vorm van een Strategische Brainstorm Sessie en bijvoorbeeld ook in de vorm van een overnight delivery van een rapportage in briefvorm.
Lees hier alles over de TrendsVerwachting-op-maat’… 
Bel ons op 070 511 44 of stuur een email

TrendsVerwachting voor…

Posted: 20th June 2014 by admin in BNR Nieuwsradio, Lieke Lamb, Richard Lamb

Lieke en Richard Lamb – hét TrendWatchers-duo van Nederland – geven deze vrijdag om 10:45 uur weer hun TrendsVerwachting. Live in het programma van Paul van Liempt bij BNR Nieuwsradio. Zet eventueel de StudioCam aan om mee te kijken. Later kun je op deze pagina de TrendsVerwachting terugluisteren. Vandaag de TrendsVerwachting voor…
Luister hier mee met BNR Nieuwsradio
.

Trend-presentatie, dagvoorzitterschap of
een TrendsVerwachting voor uw bedrijf ?
Bel Lieke of Richard Lamb op 070 511 44 44


Bel 070 511 44 44 als u TrendStrateeg / Futuroloog Lieke Lamb wilt uitnodigen voor een Trendpresentatie, Dagvoorzitterschap, Brainstorm, Column, TrendStrategie-4-U-Sessie etc.
Zie de mogelijkheden op TrendWatcher.com.

Wat is de Next Step?

Posted: 10th June 2014 by admin in Richard Lamb, Trends

Brookz - Richard Lamb - Next Step

Richard Lamb is trendwatcher van beroep. Woensdag 11 juni 2014 sprak hij tijdens de Dag van de Informal. De futuroloog adviseert regelmatig bedrijven, maar mist bij veel ondernemers een onderbouwde visie op de toekomst. ‘De vraag ‘hoe zorg ik ervoor dat mijn bedrijf over tien jaar nog bestaat’, wordt amper gesteld.’

Nieuwsgierig, een brede oriëntatie, geen vooroordelen. En een flink portie lef. Dat zijn volgens Richard Lamb de belangrijkste kenmerken van een goede trendwatcher. Lamb waagt naar eigen zeggen regelmatig ‘een sprong in het diepe’ door uitspraken en voorspellingen te doen op basis van zijn eigen (toekomstige) aannames. Hij is al trendwatcher sinds hij in 1989 van start ging met zijn eigen Bureau TrendWatcher.com, het bedrijf dat hij samen runt met zijn vrouw Lieke Lamb, die zelf ook lezingen en presentaties geeft. De afgestudeerde informatiekundige staat bedrijven en organisaties bij in het ontdekken van relevante trends en ontwikkelingen waardoor ze beter zijn voorbereid op hun toekomst. Want te veel ondernemers en bedrijven zijn volgens Lamb alleen maar bezig met het kapitaliseren op de producten van vandaag. Daarbij vergeten ze zich af te vragen wat de oplossingen van morgen zouden kunnen zijn.

Lees hier verder…
Bron: Brookz.nl

Dag van de informal

Wubbo Ockels, 1946 – 2014

Posted: 18th May 2014 by admin in Richard Lamb

Hier het laatste statement door Wubbo Ockels met daarin de 10 Geboden:
‘Happy Energy. The movement for a sustainable Earth and Us; Humanity.’ => PDF-document

Hierboven het integrale interview met Wubbo Ockels zoals opgenomen voor Radio 1, Omroep WNL door Lieke en Richard Lamb. Het gesprek is deels uitgezonden op 25 december 2013. De integrale opname begint met een kort voorgesprek waarin Wubbo aangeeft dat hij op dat moment op bed ligt, herstellende van een rugoperatie die enkele uren daarvoor had plaatsgevonden. Na de promo van WNL Avondspits vertelt Wubbo Ockels bevlogen over de volgende onderwerpen…

Solar Challenge in Australië
– Het verloop van de race door het Nuna 7  Racewagen van het TU Delft-team
– Het geheime wapen: concentrators, zonnecellen met lenzen
– Zie ook het artikel op The Post Online over de Nuna 7, als aanjager van de Transitie Economie

Zeilschip ‘The Ecolution’
– Aruba verduurzamen
– Herstelwerkzaamheden aan de boot
– Het zeilschip wekt energie op tijdens het zeilen

Superbus
– Superbus is een project van de TU Delft
– Wat gaan we doen met Superbus?
– Het proeftraject Heerenveen–Groningen kwam er niet

Grootste kans voor NL in 2014
– Nederland zou een voorbeeld kunnen nemen aan Duitsland met haar Energiewende
– Ons kabinet moet een duidelijke richting kiezen voor een duurzame samenleving
– In Duitsland heeft men een wet ingesteld zonder subsidies voor energiebedrijven

Boek ‘Time as we make it’
– In 2009 sprak Wubbo Ockels een TED Talk uit over onze ervaring van ‘tijd’
– Tijd wordt door de mens gemaakt
– Wat nou als ons beeld van tijd te beperkt is als mens?
– Wat is het meest fundamentele de ‘tijd’ of het ‘leven’?

Wubbo Ockels sloot het gesprek af met de quote:
“Wat vind je het belangrijkste? Wat is het meest fundamentele, de klok of het leven? Ik draai het eens een keer om: het is ‘het leven’. Omdat je leeft, omdat je ouder wordt zie je die klok bewegen.”

Wubbo Ockels, 1946 – 2014

Dinsdag 22 april 2014 vond een top-conferentie plaats naar aanleiding van het manifest dat Prof. dr. ir. Nico Baken (TU Delft & KPN) schreef: ‘De Verbonden Samenleving, de oplossing van de crisis kost niets!’. In bovenstaande video gesprekken over de Verbonden Samenleving met Nico Baken (TU Delft & KPN); Herman Wijffels (Utrecht University); Jan Pieter Lokker (Burgemeester Noordwijk) en Jim Stolze (TEDx Amsterdam, Binnenhof).

In 2003 schreef ik (Richard Lamb) in opdracht van Nico Baken en Peter Koudstaal het visiedocument ‘Trans-sectorale innovatie in Nederland’. Onder andere dit document vormt nu de basis van het gedachtegoed dat nu beschreven wordt in het manifest ‘De Verbonden Samenleving, de oplossing van de crisis kost niets!’. Het is een lezenswaardig manifest geworden.

Ruim 75 hoogleraren, CEO’s, bestuurders etc. hebben het manifest van Nico Baken inmiddels ondertekend. Denk aan mensen als: Herman Wijffels (econoom, professor duurzaamheid en maatschappelijke verandering Universiteit Utrecht); Ab Klink (voormalig minister, MinVWS); Marlies Veldhuizen van Zanten (voormalig staatssecretaris, MinVWS); Gerd Leers (voormalig burgemeester Maastricht); Jim Stolze (organisator TEDx Amsterdam); Rob van Gijzel (burgemeester Eindhoven); Marjan Minnesma (directeur Urgenda) en vele anderen. Zelf ondertekende ik het manifest met de woorden…

“prof. dr. ir. Nico Baken slaat met zijn manifest ‘De oplossing van de crisis kost niets’ wederom de spijker op zijn kop. Mijn ervaring de afgelopen jaren is dat hij doorlopend zijn tijd ver vooruit is, hetgeen soms tot onbegrip leidt in zijn omgeving maar dat is slechts van tijdelijk aard. Het manifest sluit bovendien inhoudelijk naadloos aan bij onze jaarlijkse Trendrede en TrendsVerwachting.”

Richard Lamb, MSc
TrendStrateeg & Futuroloog
Bureau TrendWatcher.com & TrendRede

Perscontact via 06 223 833 26.
Lees hier onder verder in het Manifest…
Zie ook het artikel in het FD: ‘De oplossing van de crisis kost niets!’.


Beluister hier na elkaar…
– Trends: Toekomst van Shoppen, Winkelcentra & Buy-On-The-Fly
– Music_: Golden Earring – Radar Love
– KPN-commercial met Lieke Lamb bij BNR en Richard Lamb & kids in Rijksmuseum
– Trends: Toekomst van 3D Food Printing met de Foodini
– Music_: Leaf – Wonderwoman
– Trends: Toekomst van super snel openbaar vervoer, zoals de Superbus en ET3
– Music_: Mungo Jerry – In the summertime
– Trends: Toekomst van Gadgets
– Music_: Pharell Williams – Happy


Wereldwijd zijn verschillende initiatieven voor hoge snelheidsverbindingen in ontwikkeling. Naast treinen en vliegtuigen wordt er ook gekeken naar een soort ‘buizenpost’ voor passagiers en goederenvervoer. In Californië heeft Elon Musk (Tesla Motors) voorgesteld om een ‘Hyperloop‘ aan te leggen tussen San Francisco en Los Angeles.
In Nederland is ET3 (Evacuated Tube Technology Transport) een opvallend initiatief voor een duurzame, supergeleide capsules door een vacuümbuis met een doorsnede van 1,5 of 3 meter.

 

TrendsVerwachting voor uw bedrijf

Wekelijks geven Lieke en Richard Lamb hun TrendsVerwachting bij BNR Nieuwsradio.
Alle TrendsVerwachting zijn online terug te luisterenVraag een ‘TrendsVerwachting-op-maat’ aan voor uw bedrijf of organisatie. De focus ligt daarbij op de trendlijnen en ontwikkelingen die relevant zijn voor de sectoren waarin uw bedrijf of organisatie actief is. De ‘TrendsVerwachting-op-maat’ is beschikbaar in de vorm van een Strategische Brainstorm Sessie en bijvoorbeeld ook in de vorm van een overnight delivery van een rapportage in briefvorm.
Lees hier alles over de TrendsVerwachting-op-maat’… 
Bel ons op 070 511 44 of stuur een email

 

TrendsVerwachting voor uw bedrijf

Wekelijks geven Lieke en Richard Lamb hun TrendsVerwachting bij BNR Nieuwsradio.
Alle TrendsVerwachting zijn online terug te luisterenVraag een ‘TrendsVerwachting-op-maat’ aan voor uw bedrijf of organisatie. De focus ligt daarbij op de trendlijnen en ontwikkelingen die relevant zijn voor de sectoren waarin uw bedrijf of organisatie actief is. De ‘TrendsVerwachting-op-maat’ is beschikbaar in de vorm van een Strategische Brainstorm Sessie en bijvoorbeeld ook in de vorm van een overnight delivery van een rapportage in briefvorm.
Lees hier alles over de TrendsVerwachting-op-maat’… 
Bel ons op 070 511 44 of stuur een email

Lieke en Richard Lamb geven hun ‘TrendsVerwachting 2014, het jaar van Durf Duurzaam Delen’. Onder de RTV-items van BNR Nieuwsradio en Omroep WNL (scroll down) staat de ‘TrendsVerwachting 2014’Bel 070 511 44 44 of stuur een email voor een Trend-presentatie of een TrendsVerwachting-op-maat voor uw organisatie door Lieke en/of Richard Lamb. Persaanvragen: 06 223 833 26.

2014 is het jaar van…Durf Duurzaam Delen

10 Trends voor 2014

1. Nieuw Realisme
2. Durf: Presteren met Passie
3. Duurzaam: The Rooftop Revolution
4. Delen: Bruikleen boven Bezit (De Crisis Consument, De Menselijke maat)
5. Slow Living (Bewust leven, Health, Food, Sports, Quantified Self, Qualified Life )
6. Creativity of the Crowd (Creatieve & Creërende Consument, Innovatie)
7. Smart Funding
8. Buy On The Fly
9. Aanzwellende Armoede
10. Serieuze Sociale Onrust

Techno Trends & Gadgets 2014

1. 2014 wordt het ‘Jaar van het Mobiele Internet’ (Your Phone = Your BFF)
2. Google Glass
3. Smart Watches
4. Gebogen + Flex Displays
5. 3D Scanning & Printing
6. Van App naar Web
7. Elektrisch rijden (Intelligente zelfrijdende auto’s)
8. Video on Demand (Vanishing Media)
9. Digitale Radio
10. Life Logging

Fundamentele Trendlijnen voor 2014

1. Transitie Economie (Ruilhandel, Haperende Huizenmarkt)
2. Vanishing Industries (Uitstervende Dino’s)
3. Tergende Transparatie (Borderless World)
4. Herwaardering van Toegevoegde Waarde
5. Converging Technologies
6. CyberWar is here to stay

Het jaar van… 2005 t/m 2015

2005 Het ‘Jaar van de Prosumer’
2006 Het ‘Jaar van de Gepersonaliseerde Producten’
2007 Het ‘Jaar van Neerlands zwevende identiteit’
2008 Het ‘Jaar van de Toegenomen Weerbaarheid’ verborgen apartheid
2009 Het ‘Jaar van de Verloren Welvaart’
2010 Het ‘Jaar van de CrisisConsument’
2011 Het ‘Jaar van de Hedendaagse Wederopbouw’
2012 Het ‘Jaar van de Grote Verwarring’
2013 Het ‘Jaar van de Balans Burger’
2014 Het ‘Jaar van Durf Duurzaam Delen’
2015 Het ‘Jaar van Generation Exit’

Nederland komt uit de recessie

– TrendStrategie: Hoe Nederland uit de recessie kan komen
– Via Transitie-Economie (2008…2020) van Groei- naar Balans-Economie
– Excelleren in Export
– ICT als spil bij de hervormingen

Globale TrendsVerwachting voor 2015…2025

– Technological Singularity
– Vergrijzing & Generation Exit (Brain Drain door uittocht hoger opgeleiden)
– Waterstof Economie & Zonne-economie
– Nano Assemblers

Over Lieke en Richard Lamb, MSc

2006: Financiële Crisis voorspeld
2008: Jarenlang Economisch Zaagtandherstel tot 2020+ voorspeld
2012: Recessie = Transitie-Economie
Lieke & Richard Lamb zijn TrendStrateeg sinds 1993 & 1989
Lieke & Richard Lamb geven wekelijks bij BNR Nieuwsradio hun TrendsVerwachting
Richard is tevens op Radio 1 presentator van het opinieprogramma Avondspits van Omroep WNL (bij afwezigheid van Joost Eerdmans).
Richard is mede-grondlegger van de jaarlijkse TrendRede op de 2e dinsdag in sept
Lieke & Richard Lamb publiceren jaarlijks hun TrendsVerwachting voor komend jaar
Lieke & Richard Lamb zijn beiden managing partners bij Bureau TrendWatcher.com

 

Bel 070 511 44 44 of stuur een email voor een Trend-presentatie of een TrendsVerwachting-op-maat voor uw organisatie door Lieke en/of Richard Lamb. Persaanvragen: 06 223 833 26.

 


Wekelijks geven Lieke en Richard Lamb hun TrendsVerwachting bij BNR Nieuwsradio.
Vraag een ‘TrendsVerwachting-op-maat’ aan voor uw bedrijf of organisatie. De focus ligt daarbij op de trendlijnen en ontwikkelingen die relevant zijn voor de sectoren waarin uw bedrijf of organisatie actief is. De ‘TrendsVerwachting-op-maat’ is beschikbaar in de vorm van een BigBrainstorm-sessie  en in de vorm van een gepersonaliseerde TrendVideo. 
Bel 070 511 44 of stuur een email
.


Wekelijks geven Lieke en Richard Lamb hun TrendsVerwachting bij BNR Nieuwsradio.
Vraag een ‘TrendsVerwachting-op-maat’ aan voor uw bedrijf of organisatie. De focus ligt daarbij op de trendlijnen en ontwikkelingen die relevant zijn voor de sectoren waarin uw bedrijf of organisatie actief is. De ‘TrendsVerwachting-op-maat’ is beschikbaar in de vorm van een BigBrainstorm-sessie  en in de vorm van een gepersonaliseerde TrendVideo. 
Bel 070 511 44 of stuur een email
.

TrendRede 2014 in 7 Trends

Posted: 17th September 2013 by admin in Lieke Lamb, Richard Lamb, Trends

 Download the English translation of the ‘Trend Speech 2014’ (PDF) 
Download hier de integrale tekst van de ‘TrendRede 2014’ (PDF) of bekijk Uitzending Gemist
De TrendRede 2014 is een cadeau voor burgers, bedrijven en bestuurders in Nederland. De TrendRede wordt jaarlijks belangeloos samengesteld door 12 vooraanstaande trendwatchersDe TrendRede 2014 zal op de Tweede Dinsdag van September (10/09/2013) om 10:00 uur uitgesproken worden bij Seats2Meet in Utrecht. De livestream zal te zien zijn op www.TrendRede.nl
Trendwatchers Norbert Mirani & Richard Lamb hebben de TrendRede 2014 hieronder samengevat in 7 Trends. 

Barstende Bastions & Realistisch Positivisme
Het roer is om, de bastions van weleer staan op barsten. Toch lijkt het, voor wie oppervlakkig kijkt, nog niet echt te bruisen in de samenleving. Er zijn zelfs optimisten die langzamerhand een pessimistisch trekje krijgen, door tegenwerkende instanties, stroperige financieringsstromen en interne weerstanden. Het blijkt niet altijd eenvoudig om gevestigde kaders te doorbreken. De economische tegenwind van de afgelopen jaren heeft geleid tot een Realistisch Positivisme: men begrijpt dat de wereld niet meer wordt zoals vroeger. We zijn een nieuwe wereld aan het creëren.

Systeemelastiek & Stuwmeer van Innovatie

Richard Lamb en Tom KniesmeijerNederland is een stuwmeer van innovaties. Het wachten is op de doorbraak. Nieuwe technologie, een veranderde omgeving en een rijker menselijk bewustzijn dragen talloze mogelijkheden aan, die niet meer passen binnen de huidige knellende kaders en daarom hard botsen met het oude. Bestaande structuren beginnen te wankelen en regelgeving wordt overtreden. Wat we nodig hebben is Systeemelastiek. Om het stuwmeer aan innovaties te laten stromen is oprekken en vormverandering van bestaande systemen, structuren en regels noodzakelijk.

Weg van de Snelweg
Sluiproutes, onderweg genieten en de onbegrijpelijke overheid ontwijken. Het is het tijdperk waarin afbreken en opbouwen hand in hand gaan. Het is tijd voor mensen die recht willen doen door dwars te denken. Regels zijn gemaakt om te breken. Er is een herwaardering gaande van creativiteit en waarde creatie. Ter illustratie: AirBnB.com – een website waar mensen hun kamer kunnen verhuren – is nu al groter dan Hilton. De groei van dit peer-to-peer systeem wordt in Nederland vooral gehinderd door vastgeroeste regels.

TechnoTopia
De grootste uitdaging die we als mensheid hebben is geen technische. Het gaat om mindset en toepassing. Gaan we de nieuwe technologische mogelijkheden – zoals Big Data; The Internet of Things; InfoBesitas; Quantified Self; Technologische Singulariteit – toepassen vanuit ons bestaande en zo veelvuldig omarmde paradigma van consumptie en groei of vanuit menselijke maat en balans?

Maker Movement
Onder andere door de komst van de 3D Printer zijn productie-processen vrij beschikbaar gekomen voor iedereen. Miljoenen mensen ontwerpen en verhandelen inmiddels hun eigen kunst of creatieve producten via het internet. Objecten uit het dagelijks leven kunnen eenvoudig gekopieerd worden. Kortom: na Open Source Software hebben we nu de beschikking gekregen over Open Source Hardware.

Zelforganiserende dwarsverbindingen
Gelegenheidscoalities en dwarsverbindingen kunnen een alternatief bieden voor de achterhaalde rigide regelbrei die ons land moet laten groeien. Het oude paradigma moet worden verlaten om weer aansluiting te vinden bij deze tijd. Pas dan is er ruimte voor groei. Absolute controle bestaat niet. Nederland zit in een transformatiefase naar een verfrissende balanseconomie. We maken een rommelige overgang mee die wordt aangedreven door een fluwelen revolutie. Het draait niet om gepantserde idealen die tijdens massale protestacties luidkeels door een megafoon geschreeuwd worden. Het grote collectief is niet langer het natuurlijke ecosysteem voor het individu. In plaats daarvan vormt ieder individu voor iedere gelegenheid of probleem een eigen ecosysteem rondom zich. Mensen maken een verbinding met gelijkgestemden en passeren voorgekookte systemen.

Prism-break
Er is veel te doen om Big Data. Natuurlijk klinkt het angstig en moeten we overzicht hebben over onze persoonlijke gegevens. Maar anderzijds moeten we niet het kind met het badwater weggooien. We onderschatten de impact van de datarevolutie. Onze angst moet niet Big Brother zijn, maar Het Proces van Kafka: dat we ergens van beschuldigd worden zonder te weten waarom en op basis van welke informatie. Niet Prism is de toekomst, maar Prism-break, het geheel aan beschermingstechnologieën. Dwarse denkers en doeners creëren alvast software die ervoor zorgt dat je je eigen data kunt beheren.

Lees de gehele TrendRede 2014
De maatschappij verandert sneller dan ooit. De Nederlandse regelgeving lijkt het niet te kunnen bijbenen. Dat belemmert de groei. In de TrendRede 2014 wordt hier uitvoerig bij stilgestaan. Zie verder www.TrendRede.nl.

Quotes van de trendwatchers
De TrendRede 2014 is samengesteld door 12 toonaangevende trendwatchers. Hieronder van elk een quote op basis van de TrendRede 2014.

“De maatschappij moet leren van de natuur en gaan denken en handelen als in een ecosysteem met vertrouwen als een van de belangrijkste valuta.”
Christine Boland, trendanalist en consultant Trends & Mindsets

“We maken de omslag van mensen die structuren dienen naar netwerken die mensen dienen.”
Tony Bosma, futurist en trendwatcher Extend Limits en partner Ordina

“In 2020 geen verspillende overheid, geen crisis. Overheid 2.0 steunt de Doe-Het-Zelf burgers. Deel & Doe-Het-Zelf economie = nieuwe welvaart!”
Marcel Bullinga, futurist en trendwatcher Futurecheck

“Zoveel mogelijk ‘likes’ verzamelen? Onderzoek geeft aan dat mensen zich eenzamer voelen naarmate ze meer Facebook-contact hebben.”
Goos Eilander, marktonderzoeker en directer Trendbox

“In 2025 bestaat 50% van de werkzame bevolking uit ZP’ers. En de sharing economy is goed voor 50% van het BNP.”
Ronald van den Hoff, trendstrategist en mede-eigenaar Seats2meet.com

“De sociale revolutie: In plaats van individuen die samenvloeien in het geheel, gaat in de toekomst het geheel rondom het individu vloeien.”
Tom Kniesmeijer, toekomstpsycholoog Tom Kniesmeijer Strategie

“We gaan via de huidige ‘Transitie Economie’ (=recessie) tot 2020+ van een Groei Economie naar een Balans Economie.”
Richard Lamb, trendstrateeg en futuroloog, Bureau Trendwatcher.com

“NL is’n topbaggeraar, maar zelf dichtgeslibd door regels. Opschoning is noodzaak voor’n frisse kijk op actuele problematiek.”
Norbert Mirani, trendstrateeg, Science of the Time

“Leukeloosheid is de nieuwe levendigheid. Wanneer het allemaal leuk moet zijn; wie doet dan de leukeloze, maar noodzakelijke projecten?”
Carl Rohde, academisch trendwatcher, Science of the Times

“Een nieuw tijdperk vraagt om dwarsverbanden, dwars door kleilagen heen, en schijnbaar onmogelijke verbindingen tussen verleden en toekomst.”
Hilde Roothart, trendonderzoeker en oprichter Trendslator

“De 20ste eeuw was top-down, maar de 21ste is behalve bottom-up ook horizontaal. Het gaat dan ook om het netwerk en de kracht van connecties.”
Farid Tabarki, trendwatcher en oprichter Zeitgeist

“Systeemelastiek is nodig om structuren en regels op te rekken! We moeten meer ruimte maken voor een circulaire samenleving.”
Marie-Lou Witmer, merk- en trendstrateeg Witmer Consultancy

“We moeten ons openstellen voor wat er écht toe doet. We zullen nieuwe verbindingen moeten maken en oude structuren moeten doorbreken.”
Renée de Bruin en Loes van Eerd, studenten Fontys Academy of Creative Industries

 

Contact over de TrendRede 2014 en interview-aanvragen via:

LEWIS PR
Freek Janssen
+31 (0) 40 235 4600
+31 (0) 6 4100 4383
freek.janssen@lewispr.com

Trendrede 2014

Posted: 29th August 2013 by admin in Lieke Lamb, Richard Lamb, Trends

TrendRede 2014: zelforganiserende dwarsverbanden maken oude kaders overbodig. Twaalf trendwatchers spreken voor de vierde keer hun toekomstverwachting voor Nederland uit. Interesse om de TrendRede bij te wonen? Inschrijven kan vanaf 2 september 13:00 uur via Trendrede.nl. Het is ook mogelijk om op 10 september de TrendRede te volgen via livestream op de website.

Zie ook de blog ‘Trendrede 2014: Realistisch Positivisme, Generation Exit & Teasing Technologies’ door TrendStrateeg Richard Lamb op MolBlog.nl.

Richard Lamb en Tom KniesmeijerTwaalf vooraanstaande trendwatchers presenteren op dinsdag 10 september 2013 bij Seats2meat.com in Utrecht voor de vierde keer de jaarlijkse TrendRede van Nederland. De TrendRede – de tegenhanger van de Troonrede – is een initiatief van Nederlandse toekomstdenkers en wordt belangeloos samengesteld. In de TrendRede wordt aan de hand van enkele overkoepelende thema’s een toekomstbeeld geschetst van Nederland.

Zelforganiserende dwarsverbanden maken oude kaders overbodig
Dit jaar heeft de TrendRede als thema ’Een stuwmeer vol vernieuwing. Hoe zelforganiserende dwarsverbindingen oude kaders irrelevant maken’. “Overal in het land ontstaan nieuwe ideeën”, aldus initiatiefnemer Tom Kniesmeijer. “Toch lijkt het, voor wie oppervlakkig kijkt, nog niet echt te bruisen in de samenleving. Regelgeving, stroperige financieringsstromen, tegenwerkende instanties en interne weerstand zijn hier schuldig aan. Het blijkt niet eenvoudig om de gevestigde kaders te doorbreken. Het oude houdt stand, hoewel de glans er al lang vanaf is.” Daarvan zijn voorbeelden genoeg. Thuisafgehaald, ouderparticipatie-creches (OPC’s) en de particuliere hotelkamerverhuurder Wimdu worden allemaal door oude structuren bekritiseerd of zelfs tegengehouden.

Systeem-Elasticiteit
De trendwatchers pleiten daarom voor systeemelastiek: om het stuwmeer aan innovaties te kunnen laten stromen moeten bestaande systemen, structuren en regels worden opgerekt. “Anders breekt de stuwdam, zoals in veel landen om ons heen gebeurt”, aldus Kniesmeijer. “Ondanks dat we nu kunnen lachen om de weerstand van onze voorvaderen, leren we er niet van. We doen wederom hetzelfde en steken opnieuw de hakken in het zand. We benaderen de hedendaagse transitie van tijdsgeest nog teveel vanuit onze oude en ingesleten aannames.” Met de TrendRede willen de trendwatchers de discussie en besluitvorming binnen organisaties, politiek en instituten aanjagen en richting geven.

Over de TrendRede
De TrendRede is een gezamenlijk initiatief en wordt belangeloos samengesteld door 12 gerenommeerde trendwatchers en toekomstdenkers: Christine Boland, Tony Bosma, Marcel Bullinga, Goos Eilander, Tom Kniesmeijer, Richard Lamb, Norbert Mirani, Carl Rohde, Hilde Roothart, Farid Tabarki, Ronald Van den Hoff en Marie-Lou Witmer. Tevens werken dit jaar de studenten en aanstormende trendwatchers Renee de Bruin en Loes van Eerd mee.

Na drie succesvolle versies is de TrendRede inmiddels een begrip in Nederland. Vele politieke partijen, organisaties en ondernemers gebruiken de TrendRede bij strategie en visie ontwikkeling. Het is online en op sociale media een veelbesproken initiatief.

Zie ook  Trendrede.nl.

Met dank aan LEWIS PR.

tesla-model-sDuurzaamheid en milieuvriendelijk zijn de buzz woorden van het moment en waar makkelijker te beginnen dan met je auto. Al duurt laden nog altijd langer dan tanken en zijn laadpunten niet overal aanwezig, toch maakt de elektrische auto zijn opmars.

Lees en bekijk de video van de…Lieke Test!!

 

 

 

Met het oog op 2020
Gastbijdrage Norbert Mirani

Posted: 8th January 2020 by admin in Trends

Lieke en Richard Lamb // Fotografie: Joyce Goverde

Zaterdag 5 oktober 2019 // 13:00 uur // Seats2meet.com Utrecht
Op uitnodiging van Ronald van den Hoff en Marielle Sijgers (Founding Partners van Seat2meet.com) presenteren Lieke en Richard Lamb (hét TrendWatchers-duo van Nederland) bij Seats2meet.com een inspirerende masterclass…

De Toekomst voorspel je zó!

Aanmelden via E-mail kan ook

Wanneer en Waar?
Zaterdag 5 oktober bij Seats2meet.com in Utrecht.
Inloop vanaf 13:00 uur. Scroll Down voor het programma.
Moreelsepark 65, 3511EP Utrecht
Er zijn parkeerplaatsen onder het gebouw en het is vlak bij station Utrecht Centraal.

Wie en Wat?
Lieke en Richard Lamb, TrendStrateeg; Futuroloog en Innovatie-ambassadeur sinds 1989 vormen samen hét TrendWatchers-duo van Nederland en zijn veelvuldig in de media met hun TrendsVerwachtingen. Zaterdag 5 oktober schetsen zij samen met de aanwezigen een betrouwbaar toekomstbeeld voor…

…jouw organisatie
…jouw branche
…jouw persoonlijke toekomst
…jouw unieke idee

Een volle middag nemen zij je mee in het hoe en wat van visies; voorspellingen; strategie en vooruitkijken. Deze bijeenkomst is geschikt voor iedereen die het leuk vindt om na te denken over zijn of haar toekomst. Iedereen kan aanschuiven (open inschrijving). Of je nou als ondernemer; manager; bestuurder belangstelling hebt vanuit je zakelijke achtergrond of als privépersoon.

Aanmelden via E-mail kan ook

Waarom?
In 2019 is het 30 jaar geleden dat Richard Lamb als Trend Strateeg en Futuroloog zijn visie op de toekomst begon uit te dragen. Dit wordt gevierd met deze unieke MasterClass – De Toekomst voorspel je zó! op zaterdag 5 oktober 2019 in Utrecht. Lieke en Richard Lamb zullen tijdens deze MasterClass – ‘De Toekomst voorspel je zó!’ laten zien hoe je voortaan zélf trends kunt spotten en vertalen naar kansen, zowel bedrijfsmatig als privé.
Ook zullen Lieke en Richard Lamb deze middag laten zien hoe zij sinds 1989 betrouwbare voorspellingen doen en bijvoorbeeld de financiële crisis plus het jarenlange economische zaagtandherstel konden voorspellen alsook de winst van Donald Trump; de uitfasering van het gasnet; de komst van de iPad etc. etc.

Programma
13:00 uur Inloop
13:30 uur Aanvang TrendBattle
14:30 uur BigBrainstorm met het TODO Model
16:30 uur Persoonlijke TrendsVerwachtingen
17:00 uur Afronding met Drinks & Bites

Na de inspirerende TrendBattle™ door Lieke en Richard Lamb ga je samen met hen aan de slag met het TODO Model dat zij in de loop der jaren ontwikkelden om een betrouwbaar toekomstbeeld te schetsen voor…

…jouw organisatie (Wat doet jouw organisatie over x jaar?)
…jouw branche (Hoe zien bepaalde sectoren er over x jaar uit?)
…jouw persoonlijke toekomst (Wat doe jij over x jaar?)
…jouw idee (is jouw zakelijke of maatschappelijke idee kansrijk?)

Meld je nu aan voor deze unieke MasterClass!
Tijdens deze MasterClass is er volop gelegenheid om persoonlijk met Lieke en Richard Lamb van gedachten te wisselen over jouw TrendsVerwachting. Zij gunnen je ook een kijkje in hun gereedschapskist waarmee zij zelf de toekomst voorspellen.

Natuurlijk kan je ook samen met collega’s; (zaken)vrienden of familieleden inschrijven. Dan kan je samen aan de slag kan gaan om een toekomstbeeld (voor jullie groepje) te schetsen. En dan zeg ook jij na afloop…

“De Toekomst voorspel je zó!”

Aanmelden via E-mail kan ook

Lieke en Richard Lamb // Fotografie: Joyce Goverde

Lieke en Richard Lamb // Fotografie: Joyce Goverde

Onderstaand de TrendsVerwachting van TrendStrateeg Richard Lamb, Founding Partner bij het Future Expertise Center // TrendWatcher.com

– Eclatante zetelwinst voor Forum voor Democratie en DENK

– CDA; D66; PVV; SP en PvdA zullen zetels verliezen

– Hogere opkomst dan in 2015 door mediagenieke politiek leiders

– Invloed van de Main Stream Media en Social Media groter dan ooit

– Ongenuanceerde boodschap doet het goed in de media

Zowel Forum voor Democratie als DENK – beiden nieuw bij de Provinciale Staten Verkiezingen – boeken een eclatante zetelwinst. Ook GroenLinks groeit stevig.

De sterke groei van FvD; GL; DENK en ook 50Plus gaat ten koste van het CDA; D66; PVV; SP en PvdA. Zie hieronder de verklaring bij ‘Onderliggende Trend(s) in de samenleving’.

VVD blijft stabiel en landelijk net de grootste partij met FvD als belangrijkste Runner Up.

Mede door de mediagenieke voormannen van Forum voor Democratie; DENK en GroenLinks – die zich bedienen van aansprekende oneliners – zal de opkomst bij deze Verkiezingen voor de Provinciale Staten hoger zijn dan bij dezelfde verkiezingen in 2015 (47,76%).

De nieuwe politieke samenstelling van de Provinciale Staten zal resulteren in een gelijkvormig beeld in de nieuwe Eerste Kamer. Het kabinet – op basis van VVD; CDA; D66 en CU – zal eventuele politieke tegenwerking in de Eerste Kamer (en ook in de Tweede Kamer) meer dan ooit moeten beslechten door compromisvoorstellen te doen. De verwachting is dat dit de komende jaren zal leiden dit tot hogere overheidsuitgaven en belastingen om zodoende alle partijen tevreden te houden.

Onderliggende Trends in de samenleving…

De forse zetelwinst voor partijen als Forum voor Democratie; DENK en GroenLinks zijn vooral te danken aan de mediacratie. De invloed van de Main Stream Media (MSM) en ook Social Media is bij deze verkiezingen groter dan ooit.

Bovenstaande partijen kiezen ervoor om een heldere ietwat ongenuanceerde boodschap in de media te brengen. De overeenkomst is dat zowel Forum voor Democratie; DENK als GroenLinks een sterk charismatische voorman hebben die zich mediageniek gedragen en zich in eenvoudige Sound Bites uiten.

Traditionele partijen als CDA en PvdA alsook VVD en PVV lijken te zijn blijven hangen in wollige en genuanceerde politieke boodschappen. Die aanpak is in het huidige tijdgewricht met de transparantie die de Main Stream Media en het internet bieden niet meer efficiënt.

Mede door de online transparantie worden de politieke uitspraken rond het KlimaatAkkoord steeds razendsnel ontkracht. Kiezers realiseren zich bijvoorbeeld dat slechts 25% van de 600 klimaatmaatregelen doorgerekend kon worden en dat de kosten die een individuele burger moet maken voor de EnergieTransitie in het geheel nog niet meegerekend zijn (isolatie; warmtepompen; elektrisch rijden etc). De onvrede neemt daardoor verder toe (denk aan de terugkerende demonstraties van de mensen met Gele Hesjes) en men stemt vervolgens op een populistische partij.

Nieuwsduiding & actualiteit gekoppeld aan trendsi in de samenleving

Lieke Lamb en Richard Lamb (TrendStrateeg // Futuroloog) zijn voor de media beschikbaar.

Lieke en Richard Lamb geven op verzoek ook voor andere actuele thema’s een TrendsVerwachting™.