Dit artikel werd gepubliceerd in het Het Financieele Dagblad d.d. 28 januari 2017. 
Download gratis de
TrendsVerwachting 2017 van Lieke en Richard Lamb (preview in FD).20170128 FD - Zelfrijdend vliegend en varend - Lieke en Richard Lamb - TrendWatcher com -

Zelfsturende prullenbak

Webversie FD Lieke en Richard Lamb - TrendWatcher com -Iedereen heeft het over de zelfrijdende auto, maar trendwatchers-duo Lieke en Richard Lamb kijkt liever naar de spin-offs. De zelfrijdende prullenbak en de vliegende auto komen eraan.

Weinig producten zijn zo in het oog springend als de zelfrijdende auto. Kranten staan vol met verhalen over de prototypes van Google, Tesla en Volvo. Maar over spin-offs hoor je zelden wat. Dit wil trendwatchers-duo Lieke en Richard Lamb hier even rechtzetten. Zo gaan niet alleen auto’s zelf rijden, maar ook prullenbakken. Het in Den Haag gevestigde bedrijf Robot Robots Security, dat ook mee werkte aan de zelfrijdende WEpod-bussen in Wageningen, experimenteert met de zelfrijdende prullenbak op Schiphol,’ zegt Richard. Die zelfrijdende prullenbak herkent het gedrag van mensen die bijvoorbeeld een leeg waterflesje kwijt willen. De prullenbak rijdt dan snel naar die persoon toe.’

We gaan er ook mee het water op, denken de trendwatchers. Ze wijzen op de BaaiHaai, momenteel nog een prototype drone in de Rotterdamse haven. ‘Deze drone wordt doorontwikkeld tot een autonoom varend object, dat afval uit het water vist,’ zegt Lieke.

Uiteindelijk is het niet de zelfrijdende, maar zelfvliegende auto die we voor onze boodschappen zullen pakken, zo denken de trendwatchers. ‘Ze staan al te popelen het luchtruim te kiezen,’ zegt Richard. ‘Zo wordt in Nederland momenteel gewerkt aan de PAL-V; een vliegende auto voor twee personen. Eind 2018 moet deze op de markt komen.’

“Zelfrijdende auto? Straks pakken we de zelfvliegende auto”

Trend-presentatie of dagvoorzitter?
Bel Lieke of Richard Lamb: 070 511 44 44

Trendwatchers Lieke en Richard Lamb
Trendwatchers Lieke en Richard Lamb zijn solo of samen beschikbaar als energieke dagvoorzitter of met een inspirerende Trend-lezing; Keynote Speech; BigBrainstorm-sessie; Boardroom Consultancy; als Dinner Speaker en Columnist. Lees hier verder over de unieke concepten. U kunt hen ook vragen een live-uitzending via TrendWatcher.TV te verzorgen vanuit uw bedrijfspand; vanaf een congres; relatie-evenement of netwerkborrel. Contact? Bel Lieke of Richard Lamb via 070 511 44 of stuur een email.

TrendsVerwachting™ voor Self Driving / Flying / Sailing
door TrendStrateeg & Futuroloog Lieke en Richard Lamb, MSc – TrendWatcher.com Future Agency

Tesla; Uber; Google; Apple; Volvo; Mercedes en vele anderen buitelen over elkaar heen met prototypes van hun zelfrijdende auto’s. De technologische innovaties volgen elkaar in razend tempo op. De echte innovatie is hier overigens niet de zelfrijdende auto als voertuig, maar het achterliggende zelflerende Expert Systeem. Er is momenteel een ratrace gaande tussen fabrikanten die zich toespitst op het delen van rijervaringen tussen de zelfrijdende auto´s van een bepaald merk. Daardoor evalueren die zelfrijdende auto’s volautomatisch naar een verbeterde versie van zichzelf. De fabrikant met het meest geavanceerde Expert System – waarbij oa Kunstmatige Intelligentie wordt toegepast – is spekkoper en zal marktleider worden.

Menselijk rijgedrag aanleren
Ter illustratie: de eerste generatie zelfrijdende auto’s reed houterig; had een korte remweg en maakte redelijk haakse bochten. Het gevolg was dat deze auto’s ‘afwijkend rijgedrag’ vertoonden ten opzichte van de auto’s die door mensen bestuurd werden. In de volgende generatie zelfrijdende auto’s werd deze ‘imperfectie’ hersteld en liet de fabrikant haar auto’s voortaan wat ‘slordiger’ rijden. Door hun langere remweg; de bochten die nu een beetje worden afgesneden en het met een kleine vertraging optrekken uit stilstand ontstaat een natuurlijker rijgedrag waar andere weggebruikers blij van worden.

The Big Picture
Toch is de zelfrijdende auto slechts het topje van de ijsberg waar veel media zich op focussen. De ontwikkeling van zelfrijdende auto’s levert namelijk een scala aan Spin-Off producten op en juist die zijn voor ons als TrendStrateeg extra interessant: het geeft inzicht in The Big Picture.
Eén van de eerste spin-off producten waren de Segway en het Oxboard, een soort hooverboard op twee wielen en een gyroscopisch systeem waarmee de berijder automatisch in evenwicht wordt gehouden tijdens het staand rijden. In zo’n Segway en Oxboard wordt elektronica met sensoren gebruikt die ook bij zelfrijdende auto’s toegepast worden. De productie van deze elektronica (onder octrooi) zorgt voor een vroege cashflow bij een lange termijn ontwikkeling die nodig is bij zelfrijdende auto’s. Ook Amazon Go gaat in haar geplande 2.000(!) nieuwe supermarkten technieken gebruiken die afgeleid zijn van zelfrijdende auto’s. Daarmee kunnen boodschappen volautomatisch herkend en afgerekend worden. Men hoeft niet meer bij een kassa de boodschappen op een lopende band te leggen waardoor de winkeltijd sterk verkort wordt.

Zelfrijdende prullenbak!
Zelfrijdende prullenbak 20160608-Concept-Top-Loader-SparkDe in Den Haag gevestigde ontwikkelaars van de WEpods – de zelfrijdende busjes die bij de Universiteit van Wageningen rondrijden – ontwierpen eerder op basis van dezelfde technieken Security Robot Sam (video op TrendWatcher.TV) en Robot Rollator Lea. Bekijk ook de video over de WEpods met minister Melanie Schultz van Haegen & Lieke Lamb op TrendWatcher.TV. Een van hun meest recente spin-off projecten is een ‘zelfrijdende prullenbak’. Deze wordt momenteel op Schiphol getest. De zelfrijdende prullenbak kijkt rond en herkent het gedrag van mensen als zij bijvoorbeeld een leeg waterflesje kwijt willen. De prullenbak rijdt dan snel naar die persoon toe; maakt contact en neemt het afval in ontvangst.

Autonoom Varende Drones
En wat te denken van Autonoom Varende Drones. Het in Zoetermeer gevestigde LG Sonic ontwikkelde drones die geheel zelfstandig algen bestrijden in open water en tegelijkertijd de waterkwaliteit monitoren. Ondertussen vaart in de Rotterdamse haven het eerste prototype van de BaaiHaai rond. Deze zal worden doorontwikkeld tot een Autonoom Varende Drone die afval uit het water opvist. Allemaal oplossingen die gebaseerd zijn op hetzelfde type technologie als waarmee zelfrijdende auto’s uitgevoerd worden.

What’s next? Talking Traffic!
Er is meer: zodra de zelfrijdende auto zich daadwerkelijk door het verkeer kan begeven is het tijd voor de volgende stap: Talking Traffic. Voertuigen van verschillende fabrikanten zullen met elkaar gaan communiceren over de situatie op de weg. Dat zal deels decentraal (dus rechtstreeks tussen voertuigen in de buurt) en deels centraal (op basis van info van de VerkeersInformatieDienst en wegbeheerders als Rijkswaterstaat) plaatsvinden. Zelfrijdende auto’s worden de bouwstenen van Autonomous Traffic Control, een verkeersmanagement systeem dat weggebruik; reistijden en routes real-time optimaliseert. Autonomous Traffic Control (en niet tolheffing) wordt zo de oplossing van de fileproblematiek. Als het zo ver is rijden we trouwens ook zo goed als zeker schadevrij.

Liever de lucht in: PAL-V
Pas als een veilig gebleken Autonomous Traffic Control op de snelwegen gerealiseerd is, kunnen we denken aan grootschalige luchtvaart voor individuele consumenten en pakketpost door de lucht. De ontwikkelaars van de PAL-V, een in Nederland ontwikkelde vliegende auto voor twee personen die eind 2018 commercieel beschikbaar komt, staan al te popelen om het luchtruim te kiezen.

Star Wars Drones & AirSelfie
De hobby drones die momenteel in grote getale over de toonbank gaan, zijn technologisch de voorlopers van Zelfvliegende Objecten voor individuele consumenten. De Star Wars Drones komen al een eind in de buurt van Talking Drones. Daarmee kan in de lucht een game gespeeld worden tot wel 12 drones. Daarbij kunnen drones van hetzelfde squad met elkaar samenwerken en onderling hun vliegbewegingen op elkaar afstemmen.
Als uitsmijter een mini-drone, de AirSelfie. Deze drone is zo klein als een smartphone en wordt ontwikkeld op basis van een crowdfund-actie waar veel belangstelling voor is (al 10 x overtekend op kickstarter.com). Deze AirSelfie is een drone met camera en kan simpelweg in de lucht ‘gehangen’ worden waarna met een smartphone op afstand foto’s – meestal (Group)Selfies – en video’s gemaakt kunnen worden. De huidige drones zullen de opmaat blijken te zijn voor zelfvliegende objecten ten behoeve van luchtvaart voor individuele consumenten en pakketpost door de lucht. Wij kunnen niet wachten…

Comments are closed.