Trendrede 2014

Posted: 29th August 2013 by admin in Lieke Lamb, Richard Lamb, Trends

TrendRede 2014: zelforganiserende dwarsverbanden maken oude kaders overbodig. Twaalf trendwatchers spreken voor de vierde keer hun toekomstverwachting voor Nederland uit. Interesse om de TrendRede bij te wonen? Inschrijven kan vanaf 2 september 13:00 uur via Trendrede.nl. Het is ook mogelijk om op 10 september de TrendRede te volgen via livestream op de website.

Zie ook de blog ‘Trendrede 2014: Realistisch Positivisme, Generation Exit & Teasing Technologies’ door TrendStrateeg Richard Lamb op MolBlog.nl.

Richard Lamb en Tom KniesmeijerTwaalf vooraanstaande trendwatchers presenteren op dinsdag 10 september 2013 bij Seats2meat.com in Utrecht voor de vierde keer de jaarlijkse TrendRede van Nederland. De TrendRede – de tegenhanger van de Troonrede – is een initiatief van Nederlandse toekomstdenkers en wordt belangeloos samengesteld. In de TrendRede wordt aan de hand van enkele overkoepelende thema’s een toekomstbeeld geschetst van Nederland.

Zelforganiserende dwarsverbanden maken oude kaders overbodig
Dit jaar heeft de TrendRede als thema ’Een stuwmeer vol vernieuwing. Hoe zelforganiserende dwarsverbindingen oude kaders irrelevant maken’. “Overal in het land ontstaan nieuwe ideeën”, aldus initiatiefnemer Tom Kniesmeijer. “Toch lijkt het, voor wie oppervlakkig kijkt, nog niet echt te bruisen in de samenleving. Regelgeving, stroperige financieringsstromen, tegenwerkende instanties en interne weerstand zijn hier schuldig aan. Het blijkt niet eenvoudig om de gevestigde kaders te doorbreken. Het oude houdt stand, hoewel de glans er al lang vanaf is.” Daarvan zijn voorbeelden genoeg. Thuisafgehaald, ouderparticipatie-creches (OPC’s) en de particuliere hotelkamerverhuurder Wimdu worden allemaal door oude structuren bekritiseerd of zelfs tegengehouden.

Systeem-Elasticiteit
De trendwatchers pleiten daarom voor systeemelastiek: om het stuwmeer aan innovaties te kunnen laten stromen moeten bestaande systemen, structuren en regels worden opgerekt. “Anders breekt de stuwdam, zoals in veel landen om ons heen gebeurt”, aldus Kniesmeijer. “Ondanks dat we nu kunnen lachen om de weerstand van onze voorvaderen, leren we er niet van. We doen wederom hetzelfde en steken opnieuw de hakken in het zand. We benaderen de hedendaagse transitie van tijdsgeest nog teveel vanuit onze oude en ingesleten aannames.” Met de TrendRede willen de trendwatchers de discussie en besluitvorming binnen organisaties, politiek en instituten aanjagen en richting geven.

Over de TrendRede
De TrendRede is een gezamenlijk initiatief en wordt belangeloos samengesteld door 12 gerenommeerde trendwatchers en toekomstdenkers: Christine Boland, Tony Bosma, Marcel Bullinga, Goos Eilander, Tom Kniesmeijer, Richard Lamb, Norbert Mirani, Carl Rohde, Hilde Roothart, Farid Tabarki, Ronald Van den Hoff en Marie-Lou Witmer. Tevens werken dit jaar de studenten en aanstormende trendwatchers Renee de Bruin en Loes van Eerd mee.

Na drie succesvolle versies is de TrendRede inmiddels een begrip in Nederland. Vele politieke partijen, organisaties en ondernemers gebruiken de TrendRede bij strategie en visie ontwikkeling. Het is online en op sociale media een veelbesproken initiatief.

Zie ook  Trendrede.nl.

Met dank aan LEWIS PR.

Comments are closed.