Basisinkomen
Belachelijk of Briljant!?

Posted: 5th June 2016 by admin in Richard Lamb, Trends

Basisinkomen

Reageer nu op twitter met de hashtag…  #Basisinkomen

Zondag 5 juni 2016 spraken de Zwitsers zich in een referendum negatief uit over het invoeren van het ‘Basisinkomen’. Bij een ‘ja’ zou iedere volwassen inwoner van Zwitserland bij een toekomstig basisloon zonder voorwaarden iedere maand zo’n Euro 2.250,- ontvangen. Mijn inschatting is dat het een ‘nee’ wordt in Zwitserland maar het basisinkomen staat door dit referendum wel op de agenda in Europa. Ook voor de Tweede Kamerverkiezingen in 2017. In Finland loopt een interessant experiment met basisinkomen in vier varianten. In Utrecht lijkt men het basisinkomen vooralsnog vooral een handig instrument te vinden om bijstandsgerechtigden te begeleiden naar de arbeidsmarkt.

Basisinkomen belachelijk

Veranderen is lastig, vooral als het onszelf betreft. Daarom is er veel weerstand tegen de invoering van het basisinkomen (in de volksmond aangeduid als ‘basisloon’). Naast de kans op flinke inflatie is het meest serieuze argument is dat het basisloon ondermijning van de wederkerigheid in de samenleving tot gevolg kan hebben. Wie ‘gratis geld’ krijgt, om zich in haar of zijn primaire levensbehoefte te voorzien, zal zich steeds minder gaan aantrekken van de samenleving om zich heen. En tsja, de maatschappij dat zijn wij.

Basisinkomen briljant

Door de Robot Revolutie (zie ook onze TrendsVerwachting 2016) zal de mens – en daarmee de looncomponent – bij bedrijven steeds minder belangrijk worden. De toegevoegde waarde in producten en diensten zal steeds meer door technologie veroorzaakt worden. De mens zal daarbij steeds minder belangrijk worden. In het verlengde daarvan zullen de inkomsten van de overheid als een soort glijdende schaal verschuiven van inkomstenbelasting naar belasting op het verbruik van grondstoffen door bedrijven en burgers. Daaruit kan een vorm van Basisloon gefinancierd gaan worden.

Tweede Kamerverkiezingen 2017

De discussie over het Basisinkomen leeft volop in de samenleving. Tijdens de campagnes van de Tweede Kamerverkiezingen 2017 zullen verschillende partijen hun standpunt (voor of tegen) het Basisinkomen gebruiken om kiezers aan te trekken. Het is een trendthema dat veel facetten kent. Deel jouw gedachten over het basisloon. Hoe zou je er zelf mee omgaan? Geeft het je meer vrijheid om je ontwikkelen of wordt je er juist lui van?

Reageer nu op twitter met de hashtag…  #Basisinkomen

TrendStrateeg & Futuroloog Richard Lamb, MSc
is over dit trendthema beschikbaar voor de media.

 

Comments are closed.