Prinsjesdag 2016
Van 4% naar 2% groei per jaar

Posted: 20th September 2016 by admin in Richard Lamb

“Papa, hoe kan het dat het de afgelopen jaren zo slecht ging met onze economie en er nu ineens 1,5 miljard euro extra uitgedeeld wordt?”, aldus dochterlief aan de ontbijttafel van deze Prinsjesdag 2016.

De spijker op z’n kop!

De Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart 2017 komen eraan en dus is de toon van de Troonrede erg positief. De miljoenennota (die trouwens na al die decennia beter tot Miljardennota omgedoopt zou kunnen worden) lijkt een soort feestbegroting te zijn voor komend jaar met de boodschap: we zijn uit de recessie-periode! Not…

Van 4% naar 2% groei per jaar

Politiek is dit natuurlijk allemaal prima uit te leggen. Economisch rammelt het aan alle kanten…we zullen namelijk zeker tot 2020 a 2022 serieuze economisch tegenwind ervaren. Daarna zal decennia lang de economische groei in ons land gemiddeld genomen de helft zijn (2%) van wat we gewend waren in de jaren tot 2008 (4%). Maar ja, da’s geen fijne boodschap om als kabinet te moeten brengen aan de vooravond van de verkiezingen en dus wordt daar vrijwel niet over gesproken.

Met slecht nieuws maak je geen vrienden

In 2006 en 2007 hebben wij – op basis van aanhoudende berichten uit de financiële wereld en eigen onderzoek – voorspeld dat er in 2008 een financiële crisis zou plaatsvinden. Daar maak je geen vrienden mee. Op dat moment ging het erg goed in Nederland en waren de huizenprijzen ongekend hoog. Toen ik aangaf dat de financiële markten en de huizenprijzen zouden instorten wilde niet iedereen dat overnemen. Goed nieuws verkoopt nu eenmaal beter.

Via Transitie-Economie van Groei- naar Balans-Economie

We staan nu op een vergelijkbaar punt: tussen 2017 en 2020..2022 krijgen we nog minimaal 1 stevige economische-dip over ons heen. Dat is op zich niet erg voor wie in kansen denkt: we bevinden ons in een ‘Transitie-Economie’. We laten de Groei-economie van voor 2008 achter ons en groeien rond 2020..2022 naar een Balans-Economie, waarin financiële sturing hand-in-hand gaat met duurzaamheid in al haar verschijningsvormen. Dat is geen wensbeeld maar een voorspelling. Mijn advies: anticipeer daarop. We spreken elkaar!

 

Richard Lamb, MSc

Bureau TrendWatcher.com // TrendWatcher.TV

 

 

 

 

Comments are closed.