TrendsVerwachting voor Big Brother

Posted: 14th February 2014 by admin in Trends

“Debat over datadossier Suwinet om tactische redenen uitgesteld”

“Het debat over het brandbare Suwinet-dossier is om tactische redenen uitgesteld tot na de gemeenteraadsvergaderingen”, aldus John T. Knieriem, algemeen directeur van hostingbedrijf Intermax, die vrijdag 14 februari samen met trendwatcher Richard Lamb het onderdeel ‘Trendsverwachtingen voor Big Brother’ heeft uitgediept in het BNR-programma van Paul van Liempt.

Naar aanleiding van het actuele NSA-dossier en de slechte controle op veiligheidsdiensten, nemen Knieriem en Lamb de gang van de Nederlandse overheid onder de loep. Knieriem: “Wat iedereen vergeet is dat de overheid bij de reguliere diensten een loopje neemt met de privacy van burgers en de informatiebeveiliging.”

En heel toevallig wordt het debat over de wijze waarop gemeentes misbruik maken van Suwinet, een systeem waarin overheidsdiensten gegevens over de burgers, zoals bijvoorbeeld inkomen, uitkeringen, autobezit en diplomagegevens uitwisselen met elkaar, uitgesteld. “Staatssecretaris Klijnsma krijgt hierdoor nog even respijt tot na de gemeenteraadsverkiezingen. Heel tactisch”, aldus Knieriem.

Te weinig beveiligingsmaatregelen
Privacybescherming en databeveiliging hebben met alle ontwikkelingen van de laatste tijd de belangstelling van zowel de Tweede Kamer als de burgers zelf. Nu uit recent onderzoek van de SZW-inspectie is gebleken dat maar een kleine vier procent van de gemeentes voor het opvragen van persoonsgegevens via Suwinet genoeg beveiligingsmaatregelen had getroffen, moet staatssecretaris Klijnsma op dit moment wel met een héél goed verhaal komen over hoe zij gaat zorgen dat bijna 400 gemeentes hun zaakjes op orde brengen. Als het aan Knieriem ligt, dan wordt in de Tweede Kamer bij het precaire Suwinet-dossier een zeer stevig gesprek gevoerd over de informatiebeveiliging bij de overheid. “Het zou niet slecht zijn om mevrouw Klijnsma en het bijbehorende dossier onder het politieke vergrootglas te leggen.”

Knieriem: “De staatssecretaris kan eigenlijk prima aansluiten bij minister Ivo Opstelten die er ook al jarenlang een janboel van maakt door te pas en te onpas privacy gevoelige telecom- en internetgegevens op te laten vragen door de eerste de beste stadswacht die wat wil weten over een burger.”

Het goede voorbeeld
Hij vervolgt: “Internettechnologie en ICT zijn key voor de Nederlandse economie. Het is naast Schiphol en de Rotterdamse haven een derde mainport in ons land.” Volgens Knieriem hoort hierbij een overheid die zorgt dat de privacy van burgers is gewaarborgd. “Klijnsma dient hierin zelf het goede voorbeeld te geven.”

Naar de toekomst kijkend ligt het volgend Knieriem voor de hand dat er een autoriteit komt die de persoonsgegevens van de Nederlandse burgers beschermt. “Niet de tandeloze tijger die we nu hebben, het CBP, maar een echte toezichthoudende autoriteit zoals de AFM of de OPTA. De tijd is nu rijp voor een privacyautoriteit die toezicht kan houden én daadwerkelijk kan afdwingen.”

Over Intermax Hosting
Intermax is in 1994 opgericht. Dit Rotterdamse hostingbedrijf is gespecialiseerd in clouddiensten voor het beheren en beschikbaar houden van bedrijfskritische applicaties, complete (virtuele) serverparken en ICT-infrastructuren voor bedrijven en organisaties. Intermax werkt onder andere voor Managementboek.nl, NRC, het ministerie van OC&W, Haga Ziekenhuis, MSD, Sacha Shoes en diverse gemeenten. Intermax is VMWare Service Provider, Microsoft Silver Hosting Partner en Fortinet Managed Security Service Provider. Het bedrijf is door LRQA gecertificeerd volgens de internationale normeringen ISO 27001, ISO 9001 en ISO 14001. Ook is Intermax in het bezit van het NEN 7510 certificaat, hét informatiebeveiligingscertificaat voor zorginstellingen, en van de ISAE 3402 type II verklaring. Het bedrijf is daarnaast lid van de Dutch Hosting Provider Association (DHPA).

 

Comments are closed.