Drone-verbod hangt in de lucht

Posted: 4th March 2015 by admin in Trends

2014 Drone Fleet - Drones - Drone Swarm BANNER

Frankrijk breekt zich het hoofd over een mysterie: in de nacht van 3 op 4 maart 2015 zijn 12 drones boven Parijs gesignaleerd. De politie zette tevergeefs achtervolging in. Handhaving van het vliegverbod voor drones blijkt moeilijk te handhaven te zijn. Het toont wel aan hoe kwetsbaar een samenleving kan zijn bij de inzet van drones.

Drone-verbod Nederland hangt in de lucht
In Nederland stuurt het kabinet ondertussen aan op meer ruimte voor beroepsmatig gebruik van drones door bijvoorbeeld politie en brandweer vanaf 1 juli 2015. Verder zijn er steeds meer signalen dat er een verbod op het gebruik van drones door burgers in de lucht hangt. Dit onder andere in verband met de toegenomen terreurdreiging en het recht op privacy. Dit terwijl per juni 2013 het Ministerie van Defensie juist het vliegen met drones zonder vergunning van de MIVD vrij gaf.

Frankrijk
Tenminste vijf drones zijn ook al de nacht van 23 op 24 februari 2015 over Parijs gevlogen. Ze werden onder meer waargenomen bij de Amerikaanse ambassade, de Eiffeltoren, de Place de la Concorde, Invalides en de Tour Montparnasse. Vorig jaar vlogen drones over zeven Franse kerncentrales. Het is nooit duidelijk geworden wie er achter deze streng verboden vluchten zat. Sinds begin oktober 2014 is al zeker tien keer een drone over een Franse kerncentrale gevlogen. Alleen al vrijdagavond 31 oktober werden vijf centrales door een drone bezocht. De herkomst van de onbemande vliegtuigjes is een groot raadsel. Inmiddels heeft de gendarmerie toestemming gekregen de drones neer te schieten (Volkskrant).

Maker Movement versus High Tech Sectoren
Los van een falend veiligheidssysteem rond kerncentrales schetsen de her-en-der rond vliegende drones de enorme impact van de Maker Movement ten opzichte van traditionele High Tech Sectoren en de terrorisme-beveiliging in een stad als Parijs. Tegen een flink zwerm met drones is op dit moment niemand opgewassen. Tel daarbij op dat de drones alsmaar kleiner en kleiner worden.

Drone Swarms kunnen rondvliegen met een geperfectioneerde emergentie waar vogels en vissen nog iets van kunnen leren. Het bijzondere is dat vandaag de dag, door de opkomst van de Maker Movement, zoiets onder handbereik is gekomen van iedereen met een klein beetje technische kennis.

Drone Ambulance
Gelukkig kent de inzet van Drones ook positieve toepassingen. Wat te denken van de ‘Ambulance Drone‘ die uitgerust is met een defibrillator. Nadat deze drone is opgeroepen door omstanders geeft de operator, via de luidspreker in de drone, aanwijzingen hoe het slachtoffer te reanimeren.

Trendpresentatie over Drones; 3D Printen; Internet of Things…? Trendwatchers Lieke en Richard Lamb zijn solo en samen beschikbaar voor een Trendpresentatie; Keynote Speech; als dagvoorzitter; Dinner Speaker; Brainstorm Moderator; Columnist etc. Bekijk de mogelijkheden

Comments are closed.