Richard Lamb

Richard Lamb

Als je even klaar bent met de ongenuanceerde uitspraken van ‘OpinieStokers‘ in de Main Stream Media, heb ik een tip voor je: luister eens naar de wekelijkse uitzendingen van de AngryNerds (YouTube / Twitter), een groep technisch onderlegde mensen bespreken op een genuanceerde manier de toestand in de wereld. Door hun diversiteit in achtergrond – uiteenlopende van stralingsdeskundige en beveiligingsexpert tot AI Professional en Information Scientist – houden zij elkaar scherp en staan geen onzinnige uitspraken toe. Het is mij een eer deel uit te mogen maken van dit bijzondere gremium dat gevraagd en ongevraagd adviezen geeft over zaken die de samenleving bezighouden (de namen van de deelnemers vind je onderaan).

In één van de afgelopen uitzendingen spraken wij onder andere over…

Corona Apps
Wat is de haalbaarheid? Hoe om te gaan met door de gebruiker gewenste Privacy (anderen mogen niet weten dat ik besmet ben (geweest) door COVID-19) tegenover de door de overheid gewenste Transparantie (wat is de status van de verspreiding van het CoronaVirus)? Deze tegenstelling noemen wij trouwens ‘TransPrivacy’. Wat zijn de risico’s van bestaande internationaal gebruikte CoranaApps versus een in Nederland te ontwikkelen CoronaApp? Wat is het  verschil qua privacy tussen app’s die locatie-informatie (GPS-data delen met de overheid of een app-beheerder) en een op Bluetooth-gebaseerde CoronaApp? Op welke manieren kan er misbruik gemaakt worden van een CoronaApp door gebruikers en hackers? Denk aan mensen die expres dragers van het CoronaVirus opzoeken om via hun CoronaApp zichzelf weer als Corona-verdachte te laten vermelden en zo een paar weken extra vrij van hun werk denken te krijgen. En wat te denken van een hacker die stiekem een BlueTooth Router plaatst in supermarkt of andere openbare plaats om daarmee onterecht de CoronaApp van passerende klanten ‘te besmetten’. Kan trouwens via een stichting de privacy rond de data van een CoronaApp gegarandeerd worden? Kan een decentrale CoronaApp opgebouwd worden met BlockChain-technology? Een prijzenswaardig initiatief is trouwens deze brief van wetenschappers experts gericht aan het Kabinet en de politiek in brede zin: ‘Kijk heel kritisch naar Corona Apps’.

5G-straling
Wat zijn feiten en wat zijn de fabels rond de introductie van 5G-communicatie? Wat is per frequentie een veilige veldsterkte uitgedrukt in Volt per Meter (V/m)? Waarom is het bijna logisch dat door complotdenkers (geheel onterecht) een relatie wordt gelegd tussen Corona en 5G-straling? In hoeverre klopt het verhaal dat elektronische autosloten geblokkeerd worden door 5G-straling?

CoronaCrisis, hoe nu verder?
Wat wacht ons de komende maanden? Wordt het een RESET; RENEWAL of REBOUND? Wat is het ‘Nieuwe Normaal’? Zelf heb ik tegen het einde van deze uitzending een ‘Educated Guess’ gedaan over het verloop van de CoronaCrisis de komende maanden. Mijn berekening is dat we in Nederland door nationale feestdagen; mooi weer en vakanties met ieder een nasleep van minimaal 2 tot 3 weken in ieder geval tot november uitbraken van het CoronaVirus houden. Don’t shoot the messenger, wen er maar aan… Sterker nog, zoals Diederik Gommers (voorzitter vd Nederlandse Vereniging Intensive Care) aangaf: het CoronaVirus gaat nooit meer weg tenzij er een vaccin ontwikkeld wordt en breed beschikbaar komt.

Comments are closed.