Marcel Bullinga:
Mijn Verwachting voor 2017 / 2018

Posted: 10th January 2017 by admin in Trends

trendsverwachting-2017-voorzijdeDenk mee over 2017 & 2018
De TrendsVerwachting 2017 van Lieke en Richard Lamb is voor iedereen gratis beschikbaar als PDF op Trends2017.nl. Burgers; bedrijven en bestuurders worden uitgenodigd hun eigen verwachting voor 2017 toe te voegen. Ga er dus zeker even kijken en stuur jouw verwachting voor 2017 / 2018 in (een alinea is voldoende)…

Marcel Bullinga: Mijn Verwachting voor 2017 / 2018…

ZO LEVEN WE IN 2017
Kortetermijntrends zoals het behangetje in de woonkamer of de populairste reisbestemmingen zijn natuurlijk altijd leuk om te spotten, maar trendwatchers kijken vooral naar ontwikkelingen op de lange termijn. „Trends die invloed hebben op de manier waarop we leven, wonen en werken”, vat Bullinga samen.

Kunt u zich voorstellen dat u bij de groenteman een zak aardappelen afrekent met een andere munteenheid dan de euro? En dat die aardappelverkoper vervolgens met datzelfde geld de lokale loodgieter beloont voor de ontstopping van het riool? Betalen met een lokale munteenheid gebeurt al in een aantal steden. Zo heeft Groningen de Groninger Gulden en kan in Rotterdam met De Dam worden betaald. Geen fysieke munten, maar tegoeden die op een online rekening staan. De lokale munt moet ervoor zorgen dat geld binnen de regio blijft zodat een eventuele geldcrisis kan worden voorkomen. Het ziet ernaar uit dat we dit fenomeen in 2017 in meer delen van ons land gaan zien. „Lokale munten die we bijvoorbeeld via een app uitgeven, gaan een belangrijke rol in onze samenleving vervullen”, zegt futurist Bullinga. Hij juicht deze trend toe. „Omdat we dan teruggaan naar de lokale economie en zo proberen ons leven te verbeteren zonder afhankelijk van euro of dollar te zijn.” Bullinga is ervan overtuigd dat het niet goed afloopt met de euro. „Dus moeten wij als burgers het heft in eigen handen nemen. Zo ontstaat een doe-het-zelfmaatschappij.”

Volgens Bullinga gaan we in 2017 en de jaren erna nóg vaker onze eigen groentes verbouwen en voor onze eigen energie zorgen. We bekommeren ons ook om onze ouderen. „We gaan steeds meer ons best doen best doen om ons leven nog aangenamer te maken. Coöperaties op het gebied van wonen, energie en zorg schieten als paddenstoelen uit de grond.” Resoluut: „Als de overheid ons gemeenschapsgeld niet in het verzorgingstehuis om de hoek wil stoppen, dan zet je er toch zelf een op?” Bullinga’s stem slaat bijna over van enthousiasme wanneer we hem vragen naar de toekomst waarin een grote rol voor robots is weggelegd. „Tien jaar geleden sprak ik al over robots en 3D-printers. Toen klonk het nog als sciencefiction, nu wordt het steeds concreter. Neem die zelfrijdende auto die we allemaal – al dan niet op TV – voorbij hebben zien zoeven. Die gaan we zien in het dagelijks leven.” Hij windt er geen doekjes om: robots gaan onze banen overnemen. „Van hypotheekadviseur en woningtaxateur tot anesthesist. Robots kunnen hun werk veel beter doen.” Toch is er geen reden voor paniek. „Robots gaan zoveel veranderingen met zich meebrengen dat het onmogelijk is om met z’n allen in slaap te vallen. We staan voor een belangrijke taak: ervoor zorgen dat we beter en slimmer worden dan die machines. Wees dus niet bang voor de robot. Zie het als een hulpmiddel om onze welvaart te vergroten.”

Bullinga zegt dat we in 2017, in elk geval op sociale media, minder grof tegen elkaar zullen zijn. De haattweets, bedreigingen en scheldkanonnades nemen af. Terug naar fatsoen noemt Bullinga het. „Men realiseert zich weer hoe belangrijk het is om in harmonie met elkaar te leven. Het is een proces van jaren, maar een die het wachten waard is.” Lees hier verder (Telegraaf 31-12-2016)…

Marcel Bullinga, Futurecheck.nl

Comments are closed.