Secretaressedag is niet
meer voor de secretaresse

Posted: 13th April 2015 by admin in Trends

Den Haag, 13 april 2015. De rol van secretaresse is significant veranderd, blijkt uit onderzoek dat onlangs is uitgevoerd door Assistant2. De rol van de secretaresse is veranderd in de rol van de assistant. Een leidinggevende en de secretaresse blijven, in tegenstelling tot vroeger, niet meer tot hun pensioen samen. Het wordt steeds vanzelfsprekender dat de secretaresse na een paar jaar weer op zoek gaat naar een nieuwe uitdaging om zich verder te ontwikkelen. Aan deze ontwikkeling wordt tijdens Secretaressedag op 16 april meer aandacht besteed.

Assistant2DayHet onderzoek is uitgevoerd onder ruim 400 secretaresses, of liever gezegd assistants. Van de respondenten geeft 98% aan dat zij van de benaming ‘secretaresse’ af willen. Dit voelt denigrerend aan en het refereert te veel naar iemand die koffie haalt en de agenda bij houdt’, aldus Wijnanda Trouwborst, werkzaam bij Assistant2. De assistant anno 2015 is juist op meerdere afdelingen actief, ondersteunt meerdere mensen en groepen tegelijk. Het woord ‘assistant’ omvat hun vele werkzaamheden. Assistants voelen zich ‘de spin in het web’ en ‘de multitasker’ vanwege de diverse essentiële werkzaamheden die ze vervullen.

Bloemen?

Een bloemetje is tegenwoordig niet meer voldoende. Uit het onderzoek blijkt dat 99% graag een educatieve dag wil die goed is voor de ontwikkeling van de assistants, aangezien tussen 2008 en 2012 bijna 90.000 banen verdwenen en de voorkeur op dit moment vooral uit gaat naar hoogopgeleid administratief personeel. Helaas wil maar 50% van de werkgevers investeren in de ontwikkeling van hun assistants. Er worden veelal HBO- of WO’ers aangenomen, maar liefst 54% heeft dit niveau op dit moment. Zonder investering in ontwikkeling kan men de transitie naar Assistant niet realiseren en beland vooral de oudere generatie secretaressen tussen wal en schip.

Concurrentie voor blijven

Waar de assistants zich graag verder in willen ontwikkelen verschilt. 58% wil leren over hoe je de concurrentie een stap voor blijft op de snel veranderende eisen op de arbeidsmarkt van tegenwoordig. Terwijl 44% graag over zichzelf wil leren en hierbij zijn eigen sterktes, zwaktes en valkuilen ontdekt. Al met al wil de assistant het liefst zichzelf ontwikkelen op het gebied van hun carrière; de optie mode & styling was het minst populair.

Fons Scheltema, directeur / eigenaar Assistant2De naam Secretaressedag is dus een benaming om over na te denken.
Kan deze oude stempel nog wel in 2015?

Noot voor de redactie

Voor vragen over Assistant2 of ‘Assistant2day’ (op donderdag 16 april 2015) kunt u contact opnemen met Fons Scheltema, directeur / eigenaar van Assistant2.
Contactgegevens beschikbaar via Richard Lamb (06 223 833 26).

Comments are closed.