Tivoli Audio DAB+ radio’s

Posted: 22nd May 2013 by admin in Gadgets, Trends

OK WP_004366 RIchard Lamb

Door onze huiskamer schalt sinds kort het warme geluid van het Tivoli Audio ‘Music System+’. Een high-end audio-combinatie met FM-radio, cd-speler en het meest bijzonder…een DAB+ radio. Dat laatste is interessant omdat we aan de vooravond staan van een ware radio-revolutie.

Vanaf september 2013 zal het aantal digitale radiostations fors toenemen. Alle Nederlandse radiostations die uitzenden op de FM zijn namelijk verplicht om vanaf september hun signalen ook digitaal uit te gaan zenden. Daarnaast moeten zij ook nog een tweede digitale radiozender in de lucht brengen. Wat zij daarop gaan uitzenden mogen zij helemaal zelf weten. Dat is dus niet beperkt tot bijvoorbeeld Nederlandstalige muziek of louter nieuws. Dit betekent dat bijvoorbeeld BNR Nieuwsradio een muziekstation met Jazz zou kunnen beginnen. Maar ook Veronica, Qmusic, Radio 538, Sky Radio en alle andere commerciële radiostations zullen met een tweede een nieuwe zender beginnen die die digitaal te ontvangen is. Deze diversiteit zal het radiolandschap verrijken. Tot nu toe zijn via DAB alleen de publieke radiozenders te ontvangen: Radio 1; Radio 2; Radio 3; Radio 4; Radio 5; Radio 6 plus twee speciale zenders: 24Nieuws en Top2000. Terwijl ik dit schrijf luister ik op de DAB+ Radio (Tivoli PAL+) naar good old Tinus, Tineke de Nooij in kamerbreed stereo voor Omroep MAX op Radio 5. Ooit begon zij op krakerige AM-band als DJ voor Radio Veronica dat uitzond vanaf het zendschip de Norderney. Tijden en techniek veranderen…

FM of DAB+ ?
PALplusWat is nu eigenlijk het verschil tussen de huidige FM-uitzendingen en de nieuwe DAB+ zenders? Op FM wordt tot nu toe analoog uitgezonden. Dit is het beste te herkennen door de zachte ruis die af en toe te horen is. De miljoenen radio’s thuis en in de auto zijn nu nog vrijwel allemaal FM-radio’s. Daarnaast komen er nu dus digitale radio’s in de elektronicawinkels. Deze worden meestal aangeduid als ‘DAB Radio’ of als ‘DAB+ radio’. Het ‘+’ teken is trouwens een technische protocol-aanduiding.

DAB staat voor ‘Digital Audio Broadcast’, een digitale radiotechniek waardoor er ruimte komt voor meer radiozenders naast elkaar dan tot nu toe op de FM mogelijk was. Ook de ruis verdwijnt. Een radiozender is voortaan kristalhelder te ontvangen of in het geheel niet. Gelukkig is de digitale radio-techniek inmiddels zo goed ontwikkeld dat ook in een auto de ontvangst over het algemeen perfekt is. Alleen op een zeer regenachtige dag is de ontvangst net iets minder. Dat geldt overigens ook voor de radiosignalen van mobiele telefoons.

Pionieren met DAB-radio
Sinds bekend is dat digitale radio op het punt van doorbreken staat in Nederland hebben producenten van DAB Radio’s ontdekt als nieuwe afzetmarkt. Ik ben daar blij mee. Tot nu toe haalde ik mijn DAB Radio’s uit Groot-Brittanië waar de BBC en menig commercieel radiostation al jarenlang digitale radio-uitzendingen verzorgen. Ik herinner mij een paar jaar geleden een zomerse dag waarop ik bij de vuurtoren in Lowstoft – het meest oostelijke puntje van Groot-Brittanië – één van mijn nieuw verworven DAB Radio’s wilde testen. Wat schetst mijn verbazing: tussen de Engelstalige radiostations ontving de DAB Radio ook de radiozenders van de Nederlandse publieke omroep. Ik had de radio wel voorzien van een speciale draadantenne…dat dan weer wel.

Tivoli Audio
OK WP_003992Vandaag de dag is een digitale radio net zo eenvoudig te bedienen als de draadomroep waarmee onze opa’s en oma’s rond de oorlog opgroeiden. Je kunt werkelijk niets fout doen. De radiozenders presenteren zich als het ware vanzelf. Maar dat is natuurlijk ook een kwestie van functioneel design.
Ik sprak onlangs Tom DeVesto, designer en oprichter van radiofabrikant Tivoli Audio. Deze van oorsprong Italiaanse Amerikaan vertelde gepassioneerd over het design van zijn geliefde radio’s. Naast het ‘Music System+’ dat uitermate geschikt is voor gebruik thuis en op kantoor is er nog een hele reeks met toestellen beschikbaar. Een opvallende verschijning daarbij is de ‘Model One PAL+’, een kubus van zo’n 15 x 9 x 9 centimeter met zowel een FM Radio als een DAB Radio aan boord. De ‘Model One’ werd ooit ontworpen door Tom DeVesto himself. Door de strakke design-behuizing , op de luidspreker na, helemaal luchtdicht te maken komt er een opmerkelijk vol geluid uit deze ‘draagbare kubus’. Dankzij deingebouwde accu is deze radiokubus makkelijk mee te nemen.

Zelf ben ik inmiddels zo ongeveer vergroeid met de ‘Model One PAL+’. Ik neem hem (of haar?) overal mee naar toe en heb zo high-fidelity live radio in de tuin; in de keuken; bij het klussen en zelfs in de auto. Dat laatste is misschien niet helemaal de bedoeling van Tom DeVesto maar het bevalt mij uitstekend. Wie eenmaal naar een digitaal radio luistert wil nooit meer ‘terug’ naar een licht ruisende analoge radio. Dat is zo 2012…

PRIJSVRAAG: Een DAB+ Radio van Tivoli Audio winnen?
Geef je mooiste radio-herinnering en maak kans op de PAL+ digitale radio van Tivoli Audio. Lees hier verder…

Nationale Brainstormdag
Tijdens de ‘Nationale Brainstormdag 2013‘, op vrijdag 7 juni zijn de digitale radio’s van Tivoli Audio te bewonderen. Die dag wordt ook de winnaar bekend gemaakt.

Specs
De specificaties van de Tivoli Audio DAB-radio’s vind je op www.TivoliAudio.nl.

Comments are closed.