TrendsVerwachting 2017

Posted: 26th December 2016 by admin in Lieke Lamb, Richard Lamb, Trends

De TrendsVerwachting 2018 van Lieke en Richard Lamb verschijnt binnenkort op Trends2018.nl
Hier gratis aanmelden voor de TrendBrief van Lieke en Richard Lamb om deze als eerste te ontvangen.

Download hier gratis de complete TrendsVerwachting 2017.

header-green-jpg

TrendsVerwachting 2017 in de media
Lieke en Richard waren te gast op Radio 1 bij KRO-NCRV. Terugluisteren kan hier…
Lieke was te gast op Radio 5 bij Omroep MAX. Terugluisteren kan hier…
Richard was te gast op Radio 538 bij Evers Staat Op. Terugluisteren kan hier…
Lieke en Richard waren te gast op Radio 1 bij de EO. Terugluisteren kan binnenkort…
Lieke en Richard waren te gast bij Omroep West. Terugluisteren kan binnenkort…

Denk mee over 2017 & 2018trendsverwachting-2017-voorzijde
De TrendsVerwachting 2017 is voor iedereen gratis beschikbaar als PDF op Trends2017.nl. Burgers; bedrijven en bestuurders worden uitgenodigd hun eigen verwachting voor 2017 toe te voegen. Ga er dus zeker even kijken en stuur jouw verwachting voor 2017 / 2018 in (een alinea is voldoende)

Lees hier de ‘Verwachting voor 2017/2018’ van: Marcel Bullinga // Ronald van den Hoff // Goos Eilander // Norbert Mirani

TrendsVerwachtig 2017: 2017 het jaar van Ontlading

Jaarlijks presenteren Lieke en Richard Lamb, hét trendwatchers-duo van Nederland, hun TrendsVerwachting voor het komende jaar (Trends2017.nl). Dat doen zij sinds 2005. Eerder voorspelden zij met succes de financiële crisis van 2008; het Jarenlange Economische Zaagtandherstel tot 2020+; de komst van Tablets en de uitfasering van het gasnet. Wat verwachten zij voor 2017?

2017: Ontlading, Ontluistering & Opschudding

logo-trendwatcher-com-richard-lambSinds 2008 hebben we acht crisisjaren achter de rug waarbij men noodgedwongen rustig aan moest doen. In reactie hierop wordt 2017 voor veel mensen het jaar van ‘Ontlading’. Ontlading in positieve zin omdat de economie is ‘uitgedald’ en licht zal groeien. Men wil graag iets meer uitgeven en het leven vieren! Die binnenlandse uitgaven stimuleren weer de economie. We willen graag adem halen en vooruit kijken ook al staat de portemonnee dat nog niet in alle gevallen toe. Echte economisch groei voor Nederland zal overigens vooral van de export moeten komen en dat zal nog wat tegenvallen in 2017.

WanhoopsHelden; Raaskallende Roeptoeters en Opiniestokers
In 2017 ook negatieve ontlading. Bijvoorbeeld vanwege het doorbreken van de PoliCor (Politieke Correctheid) door nieuwe toetreders in de politieke arena. Alles wordt gezegd. Feiten maken plaats voor onderbuikgevoelens. De politieke paniek bij de gevestigde orde is compleet. Vaste waarden als Links en Rechts bestaan niet meer. Opportunisten en WanhoopsHelden pakken hun kans aangemoedigd door Raaskallende Roeptoeters en Opiniestokers in de media.

“Na de Ontlading volgen Ontluistering en Opschudding…”

trendsverwachting-2017-banner-shadowPas 45% herstel van de welvaart
Ontluistering in de samenleving komt voort uit frustratie dat ons welvaartsniveau door lage groeicijfers niet snel meer wordt zoals in de verzorgingsstaat van voor de financiële crisis in 2008. We gaan in de huidige ‘Transitie-economie’ (2008..2020+) van een Groei-economie naar een ‘Balans-economie’. Dat vraagt een nieuwe mindset. Wij berekenden eerder al dat we begin 2017 pas op zo’n 45% herstel van onze het welvaart zijn ten opzichte van het begin van de financiële crisis in 2008. Het gaat in 2017 in Nederland dus niet economisch ‘goed’ met de Nederlanders maar iets minder slecht. Dat is heel iets anders. De nieuwe ‘Brede Welvaarts Indicator’ (BWI) van de Universiteit van Utrecht en Rabobank bevestigt het beeld dat het individuele welvaartsniveau en het Bruto Binnenlands Product (BBP), waar de politiek mee rekent, sterk uiteen lopen. Het kan dus kloppen dat wij de economische groei in 2017 nog niet in onze portemonnee terug zien.

Tijd voor De Nieuwe Nuance
Verder ontluistering in de samenleving door het besef dat de internationale politiek geen James Bond film bleek te zijn met duidelijk goede en slechte personages. Neem Syrië waar de Verenigde Staten; Rusland; Turkije en een wir-war van regionale groeperingen elkaar bestrijden. Ieder met hun eigen agenda. Zelfs strijders met dezelfde geloofsovertuiging vallen elkaar aan vanwege onderlinge minieme verschillen van inzicht. Tel daarbij op de misleidende berichtgeving via social media en traditionele media en de chaos is compleet. Het is tijd voor ‘De Nieuwe Nuance’ met genuanceerde duiding waarin veel media geen ruimte voor gemaakt wordt. Ook de CyberWar die al jaren woedt tussen landen; multinationals en veiligheidsdiensten verdient genuanceerde duiding in 2017: Information wants to be free & privacy is dead. Wen er maar aan.

Opschudding
trendsverwachting-2017-one-pageIn 2015 schreven wij over de aanstaande ‘DigiDemocratie’: het politieke systeem dat opgeschud zou worden door Informatie Technologie electoraal toe te gaan passen. Na het referendum in 2016, dat mogelijk werd door het digitaal inzamelen van handtekeningen, zal de nieuwe partij GeenPeil in 2017 haar achterban via digitale weg invloed geven bij de stemmingen in de Tweede Kamer. Uitdaging bij deze vorm van DigiDemocratie is wel dat het aantal zetels significant moet zijn om enige invloed uit te kunnen oefenen. Daarbij komen dit soort initiatieven het best tot leven in symbiose met traditioneel opererende politieke partijen. In 2017 zullen we hoogstwaarschijnlijk ook zien dat er vanuit binnen- en buitenland pogingen worden gedaan om digitaal de publieke opinie en daarmee de verkiezingsuitslag te beïnvloeden.

Ook zal in 2017 opschudding ontstaan rond het besef dat de overgang naar een duurzame economie voor burgers; bedrijven en de overheid initieel een forse investering zal vragen. Denk aan de uitfasering van het gasnet (met ook het vervangen van CV-installaties; gasfornuizen en kachels); wetgeving voor duurzame gebouwen en mobiliteit; de overstap naar meer wind- en zonne-energie etc. etc. Op den duur pakt dit alles voordelig uit maar op korte termijn is het een flinke kostenpost die overigens ook gezien kan worden als een kunstmatige en tijdelijke aanjager voor de economie.

TrendsVerwachting 2017 steunt op 7 TrendPijlers

Evenals vorig jaar steunt de TrendsVerwachting 2017 op een set TrendPijlers. Hiermee worden de belangrijkste verschuivingen in de samenleving beschreven.

1. Social-Mediacratie sloopt Democratie
2. Robot Love & Artificial Assistive Attention
gadgets-artikel3. Lineaire TV Passe
4. Real Time Society
5. Self Driving / Flying / Sailing
6. IJzige Eenzaamheid
7. De Leugen Regeert

Tech & Gadgets in 2017

– Zelfrijdende Prullenbak
– AirSelfie, SmartPhone Drone
– Star Wars Drones
– The Internet of Things
– Apple Health Gadget
– Prinker, Tatoeage-printer
– PAL-V, vliegende auto
– Hoverbike, zelfvliegende drone personenvervoer
– Opvouwbare SmartPhones & Tablets
– Microsoft Hololens, Augmented Reality
– Zelfstrikkende schoen, Back to the Future
– IBM’s CELIA, opvolger Watson
– Google Deep Mind
– Kunstmatige Intelligentie & Turing Learning, zelflerend door observeren
– Waterstof auto’s & waterstof-infrastructuur

header-green-jpg

Download hier gratis de complete TrendsVerwachting 2017.

Comments are closed.