Lang was er sprake van dat de VAR-verklaring (Verklaring ArbeidsRelatie) voor ZZP-ers vervangen zou worden door een ingewikkelde webbased oplossing die de naam ‘Beschikking Geen Loonheffingen’ (BGL) had meegekregen. Voor zo’n beetje iedere opdracht zou een opdrachtgever en ZZP-er online moeten aangeven dat de uitvoerende ZZP-er niet in loondienst was van de opdrachtgever. Dit naast het normale contract dat een opdrachtgever en een uitvoerder normaliter opstellen. De BGL zou veel extra administratieve handelingen tot gevolg hebben. Dit plan gaat niet door.

Standaard overeenkomsten
Na veel commentaar uit de markt en intensief overleg tussen staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën; werkgevers; ZZP-organisaties en vakbonden is de BGL als arbeidsintensieve opvolger van de de VAR komen te vervallen. In het streven naar minder papierwerk voor ZZP-ers; opdrachtgevers en de Belastingdienst is voorgesteld om te gaan werken met door de fiscus op te stellen voorbeeld-overeenkomsten per sector. Er zullen zo’n veertig sectorale standaard-overeenkomsten en enkele algemene overeenkomsten gepublicereerd worden op Belastingdienst.nl. ZZP-ers en opdrachtgevers kunnen die gebruiken. Een bedrijf kan ook alle freelancers een eigen overeenkomst opstellen. De fiscus kan de tekst van zo’n overeenkomst vooraf goedkeuren. Voordeel van de nieuwe gestandaardiseerde contracten is dat er vooraf zekerheid is van de fiscus over de arbeidsrelatie tussen ZZP-er en opdrachtgever. Als de Tweede Kamer accoord gaat kunnen de gestandaardiseerde overeenkomsten per 1 januari 2016 ingevoerd worden.

Professionalisering van de ZZP-er
Bijkomend voordeel van de nieuwe gestandaardiseerde contracten is dat ZZP-ers gedwongen worden om voor iedere opdracht een sluitende overeenkomst af te sluiten met de opdrachtgever waarin ook de arbeidsrelatie goed beschreven wordt. Tot op heden werkten ZZP-ers regelmatig met onvolledige contracten. Het komt ook op grote schaal voor dat er na het opstellen van een offerte in het geheel geen schriftelijke overeenkomst wordt ondertekend door ZZP-er en opdrachtgever. Een veelgehoorde uitspraak is dat het ‘psychologische contract’ tussen hen voldoende zekerheden biedt. Dat zal met de nieuwe gestandaardiseerde contracten tot het verleden gaan behoren.

Premier Mark Rutte
Bovenaan dit artikel de video van het gesprek dat trendstrateeg en innovatie-ambassadeur Lieke Lamb voerde met Premier Mark Rutte op TrendWatcher.TV over zzp-ers; ondernemerschap en de ‘Agenda 2015’ waar hij in 2010 al over sprak over nieuwe vormen van arbeidsrelaties (bekijk video uit 2010). Dit gesprek werd 28 januari 2015 opgenomen tijdens een ondernemers event in de TV Studio Aalsmeer.

Reageer
Stuur reacties over de opvolger van de VAR-verklaring in via Twitter.nl/RichardLamb

Gerelateerde artikelen
– Volkskrant: Geen VAR meer voor zzp’ers
– NOS: Alternatief voor opvolger VAR-verklaring
– FD: Nieuwe toets zelfstandigheid ZZP-ers van tafel

Comments are closed.