door Richard Lamb, MScBureau TrendWatcher.com (contact)

Update, 2 februari 2016
“Als je vanuit de start-up fase in de scale-up fase komt dan is het moeilijker in Nederland om dat kapitaal bij elkaar te vinden en daar moeten we vaststellen dat het een noodzaak is voor die scale-ups om elders hun heil te zoeken”, aldus @NeelieKroesEU & @MinPres Mark Rutte tijdens hun bezoek (#NLtech) aan Silicon Valley (Bron: RTL Nieuws).Richard Lamb

Deze constatering sluit naadloos aan bij m’n pleidooi ‘Verkoop Nederland niet aan het buitenland!’ van 29 oktober 2015…

 

Investeerders uit Israël; Silicon Valley; Scandinavië & China zijn goed voor een bedrijf maar slecht voor Nederland als ‘StartUpDelta’. Nederland kan en moet met eigen geld uitgroeien tot een vooruitstrevende, innovatieve regio. En daar is nog een hele lang weg te gaan…

 

Texaanse olieboeren
Wat is dat toch: dat gedweep met buitenlandse investeerders? Het gras lijkt altijd groener bij de buren. Ondernemers krijgen meer aanzien in de media als zij ‘een paar miljoen opgehaald hebben’ bij High-Tech Investors uit bijvoorbeeld Californië. Dat is helemaal niet moeilijk. Amerikaanse investeerders willen niets liever dan bedrijven volpompen met hun dollars. Die Texaanse olieboeren zijn het ergste: bij een tegenslag willen ze niet uitstappen maar juist nog veel meer investeren… Hoe meer hoe beter. Als trendstrateeg & innovatie-ambassadeur mag ik sinds 1989 vernieuwing bij het Nederlandse bedrijfsleven aanjagen. In de loop der jaren heb ik veelvuldig meegemaakt dat buitenlandse investeerders veel meer geld aanbieden dan een startup of andere innovatieve Nederlandse onderneming op dat moment kan verbranden.

Geld = Snelheid
Snel groeien is het devies! En met geld maak je snelheid maar is dat wel altijd zo verstandig? Door veel geld aan te nemen van een investeerder wordt een bedrijf extreem afhankelijk van zijn broodheer. Dat is slecht voor het bedrijf én slecht voor de Nederlandse economie. Het overgrote deel van de toekomstige winsten stroomt namelijk direct naar het buitenland. Daar worden we in Nederland dus niet veel wijzer van. Omdat we in ons land enorm terughoudend zijn met het uitlenen van geld aan innovatieve bedrijven, gaan StartUps als vanzelf naar buitenlandse investeerders en ben je ze min of meer kwijt voor de Nederlandse economie.

Dino’s
Maar ach, al die innovatie levert toch banen op? Nee! Niet meer. Vroeger wel. Toen leverde innovatie bijna 1-op-1 veel extra werkgelegenheid op. Dat was in de tijd van de zogenoemde Dino’s: grote organisaties met eigen fabrieken; een marketingafdeling; distributie en alles wat daar omheen hoort. Bedrijven als DSM; Unilever; Shell; Ahold; KLM; Rabobank en zelfs ASML zijn de Dino’s waar ik op doel.

De Zwerm
Valorisatie van innovatie is anno 2015 een heel ander verhaal. De Dino’s maken plaats voor ‘De Zwerm’. Een zwerm aan innovatieve zelfstandige professionals die op projectbasis met elkaar samenwerken om te komen tot product- of procesinnovatie. Initiatieven als Startupbootcamp; StartUpWeekends; Seats2Meet; Dutch Innovation Factory en Port XL zijn daar prachtige voorbeelden van.

Bezigheidstherapie
Die jonge innovators in De Zwerm komende met de prachtigste producten en diensten maar…dat gaat niet veel banen opleveren. Deze State-of-the-art startups kiezen voor een technologische uitwerking van hun hersenspinsels. Denk aan gerobotiseerde productielijnen en autonoom werkende bedrijven waarbij het primaire en secundaire productieproces volledig geautomatiseerd en zelflerend, zonder tussenkomst van arbeiders, kan doordraaien. Dat levert in de toekomst vrijwel geen banen op maar wel ontzettend veel winst. Winst die op dit moment veelal naar het buitenland stroomt. Afgezien van ondernemende informal investors en een paar vooruitstrevende (pensioen)fondsen worden de Nederlandse high-tech startups overwegend in de lucht gehouden door investors uit Israël; Silicon Valley; Scandinavië; China etc. etc. Dat moet anders! Op deze manier lijken we als StartUpDelta heel goed bezig maar is het vooral bezigheidstherapie en gaat het de Nederlandse economie niet daadwerkelijk vooruit helpen.

StartUpDelta goed bezig…
Het InnovatiePlatform dat destijds onder regie van Premier Jan-Peter Balkenende werd opgericht, mislukte mede omdat het vanuit de overheid vrijwel geen geld voor het bedrijfsleven mee kreeg. Ten tijde van het InnovatiePlatform maakte ik mee dat via de achterdeur reeds succesvolle innovatieve bedrijven onder het InnovatiePlatform werden geschoven om zo het succes van het InnovatiePlatform te vergroten(!) Wat dat betreft heeft StartUpDelta geleerd van het verleden en faciliteert de Best Practices en MatchMaking in alle openheid via haar website. StartUpDelta kan niet beschikken over serieuze financiële injecties vanuit de Nederlandse overheid en Nederlandse investeerders. Zij richten zich daarom vooral op matchmaking en bieden hulp bij het zoeken naar (buitenlandse) investeerders.

Ecosysteem
Bovenstaande wil niet zeggen dat het alleen maar slecht zou zijn om naar internationale investeerders te kijken. In zee gaan met een grote investeerder als Kleiner Perkins Caufield & Byers uit Silicon Valley kan best interessant zijn voor StartUps. Niet primair vanwege het geld maar om in het ecosysteem van zo´n investeerder te komen. Daardoor wordt het extra makkelijk om contact te leggen met andere StartUps en investeerdersen. Dat is ook wat waard! Kortom: laten we beperkt gebruik maken van buitenlands ‘kapitaal’ in de vorm van geld; kennis en relatienetwerken. Doe dat met beleid en pas op voor investeerders als die Texaanse olieboeren die maar wat graag bedrijven volpompen met hun dollars…

Logo TrendWatcher.com - Richard Lamb

Comments are closed.