Onderstaand de TrendsVerwachting van TrendStrateeg Richard Lamb, Founding Partner bij het Future Expertise Center // TrendWatcher.com

– Eclatante zetelwinst voor Forum voor Democratie en DENK

– CDA; D66; PVV; SP en PvdA zullen zetels verliezen

– Hogere opkomst dan in 2015 door mediagenieke politiek leiders

– Invloed van de Main Stream Media en Social Media groter dan ooit

– Ongenuanceerde boodschap doet het goed in de media

Zowel Forum voor Democratie als DENK – beiden nieuw bij de Provinciale Staten Verkiezingen – boeken een eclatante zetelwinst. Ook GroenLinks groeit stevig.

De sterke groei van FvD; GL; DENK en ook 50Plus gaat ten koste van het CDA; D66; PVV; SP en PvdA. Zie hieronder de verklaring bij ‘Onderliggende Trend(s) in de samenleving’.

VVD blijft stabiel en landelijk net de grootste partij met FvD als belangrijkste Runner Up.

Mede door de mediagenieke voormannen van Forum voor Democratie; DENK en GroenLinks – die zich bedienen van aansprekende oneliners – zal de opkomst bij deze Verkiezingen voor de Provinciale Staten hoger zijn dan bij dezelfde verkiezingen in 2015 (47,76%).

De nieuwe politieke samenstelling van de Provinciale Staten zal resulteren in een gelijkvormig beeld in de nieuwe Eerste Kamer. Het kabinet – op basis van VVD; CDA; D66 en CU – zal eventuele politieke tegenwerking in de Eerste Kamer (en ook in de Tweede Kamer) meer dan ooit moeten beslechten door compromisvoorstellen te doen. De verwachting is dat dit de komende jaren zal leiden dit tot hogere overheidsuitgaven en belastingen om zodoende alle partijen tevreden te houden.

Onderliggende Trends in de samenleving…

De forse zetelwinst voor partijen als Forum voor Democratie; DENK en GroenLinks zijn vooral te danken aan de mediacratie. De invloed van de Main Stream Media (MSM) en ook Social Media is bij deze verkiezingen groter dan ooit.

Bovenstaande partijen kiezen ervoor om een heldere ietwat ongenuanceerde boodschap in de media te brengen. De overeenkomst is dat zowel Forum voor Democratie; DENK als GroenLinks een sterk charismatische voorman hebben die zich mediageniek gedragen en zich in eenvoudige Sound Bites uiten.

Traditionele partijen als CDA en PvdA alsook VVD en PVV lijken te zijn blijven hangen in wollige en genuanceerde politieke boodschappen. Die aanpak is in het huidige tijdgewricht met de transparantie die de Main Stream Media en het internet bieden niet meer efficiënt.

Mede door de online transparantie worden de politieke uitspraken rond het KlimaatAkkoord steeds razendsnel ontkracht. Kiezers realiseren zich bijvoorbeeld dat slechts 25% van de 600 klimaatmaatregelen doorgerekend kon worden en dat de kosten die een individuele burger moet maken voor de EnergieTransitie in het geheel nog niet meegerekend zijn (isolatie; warmtepompen; elektrisch rijden etc). De onvrede neemt daardoor verder toe (denk aan de terugkerende demonstraties van de mensen met Gele Hesjes) en men stemt vervolgens op een populistische partij.

Nieuwsduiding & actualiteit gekoppeld aan trendsi in de samenleving

Lieke Lamb en Richard Lamb (TrendStrateeg // Futuroloog) zijn voor de media beschikbaar.

Lieke en Richard Lamb geven op verzoek ook voor andere actuele thema’s een TrendsVerwachting™.

Comments are closed.